İstanbul Besnililer Dayanışma Derneğinde düzenlenen konferansa Maltepe Üniversitesi Matematik Profesörü Hüseyin Çakallı, Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Doç. Dr. Nevzat Bayhan, Türk Sanat Müziği Sanatçısı hemşerimiz Ali Avni Çağırır, Aşık Pişmani, Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Abdullah Çetin, İstanbul'da bulunan Besnili dernek yöneticilerin yanı sıra hemşerilerimiz katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Besnililer Dayanışma Derneği Başkanı Av. Ahmet Kemal Ferlengez, birlik, beraberlik ve dayanışmaya önem verilmesi için bu gibi kültürel faaliyetler düzenlediklerini söyleyerek, hemşerimiz Cumhurbaşkanı Baş Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa ve diğer katılımcılara teşekkür etti.
Prof. Dr. Karlığa ise konuşmasında Besni'deki Hallo Baba dergahındaki edep, adap ve kültürden bahsetti. Besni'nin 12 bin yıllık medeniyet kısmına ulaştıklarını ve 16 medeniyetin G.Antep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Besni çevresi olduğunu da söyleyen Karlığa, ayrıca Aşağışehir'deki mahallelerden de bilgiler verdi. Baba'lar ailesinin Besni kültürüne çok şey kattıklarını da ifade eden Karlığa, adabı da onların vasıtasıyla öğrendiklerini sözlerine ekledi.
Hemşerimiz Cumhurbaşkanı Baş Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa "Şehir Medeniyet Bilinci Besni Algısı ve Doğu'dan Batı'ya Akan Nehir" adlı belgeselinden de katılımcılara bilgiler verdi. Karlığa; "Biz bu belgeselle Adıyaman'ın dünyaya tanıttık. Her tarafta anma programları yapıldı ama maalesef Adıyaman'da yapılmadı" dedi. Prof. Dr. Karlığa ayrıca 200 yıl önce Besni ile ilgili Ermeni ve Müslüman birilerinin mahkeme belgesini anlattı.
 Karlığa'nın konuşmasının ardından Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Doç. Dr. Nevzat Bayhan "Köylerimiz" adlı kendi şiirini okudu. Aşık Pişmani ise Besni ile ilgili şiirlerini okuyarak katılımcıları duygulandırdı.  
Karlığa'nın konferansının ardından Dernek Başkanı Av. A.Kemal Ferlengez kültürel aktivitelerinin devam edeceğini, 11 Aralık'ta İnsan Hakları Günü nedeniyle bayanların da katılabileceği etkinlik düzenleyeceklerini ifade etti.
Konferansta İş Adamı Mustafa Uğur tarafından davetlilere ikramda bulunuldu.