Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek oyratlı biberinin yetiştirildiği bölgede incelemelerde bulunarak ürünün tescillenmesi ve coğrafi yer işaretini alması için rapor hazırlayacağını söyledi. Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek'e yapmış olduğu incelemede Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Besni İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul ve Besni İlçe Özel İdare Müdür Ahmet Tanrıkulu eşlik etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kaymakam Demir şu ifadelere yer verdi;  "Bugün Besni’ye bağlı Oyratlı köyümüze özgü olan biber çeşitli olan Oyratlı biberinin coğrafi yer işareti ile ilgili bilimsel bir çalışma başlatmak üzere oyratlı köyümüze gelmiş bulunuyoruz. Harran Üniversitesinde Ayşe hocamız bugün bizim misafirimiz, bizim için bilimsel bir çalışma hazırlayacak. Pek çok kişinin bildiği üzere oyratlı köyümüz ve oyratlı biberi olarak bilinen biberimiz değirmen çayına özgü bir biber, şuanda değirmen çayının kenarında bulunuyoruz. Buradaki iklimsel özellik, belki toprak yapısı, tam olarak bilemiyoruz lakin kendine özgü bir çeşit ortaya çıkarmış durumda. Bizde bunun coğrafi yer işaretini alarak bunu markalaştırmaya katma değerini artırmaya çalışacağız" dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek ise yapmış olduğu incelemenin ardından şu ifadelere yer verdi; "Bugün buraya kaymakam hanımın ve ilçe tarım müdürümüzün daveti üzerine geldim. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri öğretim üyesiyim sebzecilik konusunda, sebze yetiştirme ve ıslahı konularında çalışıyorum. Özellikle domates, biber üzerinde şuan da Bilecik patlıcanı üzerinde çalışıyorum. Daha önce Bilecik ve Nizip patlıcanlarının coğrafi yer işaretini aldık. Kavun, karpuz gibi sebzeler üzerinde çalışıyorum sebzelerin yetiştirilmesi ve ıslahları alanında çalışma yapıyorum.

Bu bölgede Oyratlı da yetişen Oyratlı gen tipi ve coğrafi yer işareti almak üzere bende incelemede bulunmaya geldim. Bunların bitkilerini inceleyeceğim, meyvelerine inceleyeceğim buraya özgümüdür değilmidir diye ve daha sonra raporu hazırlayacağım coğrafi yer işareti alacağız. Gerçekten biber çok güzel, herhangi bir hastalık yok, yıllardan beri hep aynı yerde yetişmesine rağmen herhangi bir problem yok, bozulma yok, çok ilginçtir her sene aynı tohum alınıyor ve ayni yerde yetiştiriyor aynı toprakta yani üzerinde çalışılmaya değer bir çeşit olduğunu görmüş bulunuyorum. Bu alanda gezerken biberin şekil olarak güzel olduğu gördük, tadına baktık tadı da güzel, kabuk inceliğini  inceledim. Bunun taze yenmesinin yanında Pul biber olaraktan işlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kırmızı biberleri oldukça güzel ve ince kabuklu olmasından dolayı pul biber için uygun olduğunu düşünüyorum. Sadece taze olarak değil pul biber olarak üretilirse değeri artacaktır. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi

Kaymakam Demir Prof. Dr. Pakyürek'in konuşmanın ve incelemenin ardından kendisine teşekkür ederek şu ifadeler yer verdi; " Kıymetli hocamıza buraya kadar teşrif ettiği için teşekkür ediyoruz. Bizim buradaki hedefimiz biberimize coğrafi yer işareti aldıktan sonra kuracağımız bir kooperatifle beraber bu bölgede sadece Oyratlı biberi yetiştirildiği ona özgü bir alan haline getirmek istiyoruz. Oyratlı köyümüz yaklaşık 1400 nüfusu ile Besni’nin en kalabalık köylerinden biridir. Oyratlı'da genç nüfusumuzda var. Şu anki temel geçim kaynakları da fıstık ile bağ bahçede elde ettikleri ürünlerden sağlıyorlar. Biz hem gençlere yeni istihdam alanları oluşsun, hem de köyün ekonomik gelişimine katkısı olsun diye, bu bölgeye özgü bir çalışma yapacağız. Hedefimiz coğrafi yer işareti aldıktan sonra diğer adımlarda tek tek atılacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.