1 Nisan 2022’de sona erecek uygulamada kış lastiği takmayan sürücülere 846 lira ceza kesilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tüy Oto Lastik Sahibi Halil Tüy; Yarın itibaren kış lastiği uygulaması başlangıç tarihidir. Yarından sonra kış lastik takılmayan ticari araçlar ceza uygulanacaktır. Bizde lastikçiler olarak bu uygulamadan dolayı yoğunluk yaşıyoruz. Besni engebeli arazi yapısına ait olduğu için binek araçlarında kış lastiği takılması gerekiyor. 1 Aralık kış lastiği uygulamasından dolayı 2 haftadır şoför arkadaşlara hizmet vermekteyiz. Şoför arkadaşlara ceza yememesi için kış lastiklerini takmalarını tavsiye ediyorum. Kış lastiğini, kar lastiği diye karıştırılıyor çünkü kış lastikleri silikon karışımlı olması sebebiyle -40 dereceye kadar özelliğini yitirmediği için karlı, don, yağışlı havalarda güvenli sürüş sağlar. 10 derecenin altında havalarda normal lastikler özelliğini yitirdiği için kazalara sebebiyet verebilir. Kış lastiği takmak kazaları en aza indirecek, buda ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Kış lastiği uygulaması servis araçları, tır, kamyon, ticari taksilere zorunlu koşulmuş ama bütün araçların kış lastiklerini takılmasını öneriyorum. Kazasız, hayırlı sürüşler diliyorum ‘’dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Besni Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayati İşitmen: ‘’Değerli sürücüler kış bakımlarınızı yaptırmanızı   rica ediyorum. Konulmayan antifriz motor çatlaklarına kalorifer hortumlarının çatlaklarına neden olur.  Kış lastiklerini yaptırmadığımız takdirde   büyük hasarlara sebebiyet verir. 100 TL olan antifriz konmadığı takdirde 2000TL gibi büyük masraflar çıkarabilir. Kış bakımlarını yaptırın.   Herkese kazasız sürüşler diliyorum ‘’dedi.

 Konu ile ilgili açıklama yapan Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Haci Arslan: ‘’Değerli şoför arkadaşlarım 1 Aralıktan itibaren kış lastiklerimizi takmamız gerekiyor. Kış lastiği demek araçların yollardan güvenli bir seyir demektir, araçlarımızı ve kendimizi koruma demektir. Bundan dolayı lastiklerimizi takalım. Kazalara sebebiyet vermeyelim. Diğeri ise yağ ve antifriz bakımları, fren bakımını yaptıralım. Daha güvenli, konforlu bir şekilde araçlarımızı kullanmak için kış döneminde bakımlarımızı yaptıralım. Tüm sürücülerin kazasız bir kış geçirmesini diliyorum ‘’dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ertürk oto yedek parça ve bakım servisi sahibi Mikail Ertürk: ‘’Sürücü arkadaşların kışlık bakımlardan neler yapacağını söyleyeceğim. Antifriz, yağ, camsuyu, silecekler, mazot filtresi ve balatalar olarak genel periyodik bakımları kontrol edilmelidir. Kışın mağdur olmamız için bakımları yaptırmamız lazım. Araçların antifrizini yeterli olduğunu kontrol eden cihazımızla bakarak yeterli olduğunu söylüyoruz. Kontrol cihazımızla baktığımızda antifriz -40 kadar olması gerekiyor aksi takdirde değişmesi gerekiyor. Antifriz olmaması durumda, motoru çatlar, devir devim hortumları çatlar bu da motor ömrünü bitirir ve değişmesi gerekir, bunları yaşamamak için antifriz tamamlamamız gerekir. Motor yağları soğuk havada sertleşir bundan dolayı devir daim yapması için motor yataklarında, pistonlardan motor aşınması sebep olur. Motor kışın çalıştığı zaman ısınmasına kadar devir daim yapmadığı takdirde ciddi sıkıntılar yaşarız. Motorun ömrü kısalır veya ömrünü bitirir. Cam suyu donduğu takdirde yolda seyir halinde çamur veya kirli su geldiği takdirde yolculuk esnasında ciddi sıkıntılar yaşarız. Silecekler çizikler oluşursa cam temizleme esnasında ayni sıkıntıları yaşarız. Bunların bakımlarını yaptırarak sağlıklı seyirler yapabiliriz. Balata bakımlarını yaptırmalıyız çünkü soğuk havada balatalar sertleşme yapar ve kazaya sebebiyet verebilir. Fren bakımı yaptırmalıyız çünkü frende yağ, antifriz kadar önemlidir. Kış aylarında bu bakımları yaptırarak güvenli yolculuklar yapabilirsiniz, bunların biri eksik ise kazaya veya büyük hasarlara maruz kalabiliriz. Tüm sürücüler bu bakımlara dikkat etmesini rica ediyorum ’’dedi.

​​​​​​​