Kaymakamlık binası önünde düzenlenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 83. yılında düzenlenen anma programına, Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Köse, Besni İlçe Emniyet Müdürü Vekili İlyas Yarımağa, Besni İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, AK Parti Besni İlçe Başkanı İsmail Sümer, CHP Besni İlçe Başkan V. Mehmet Kuyucak, İYİ Parti Besni İlçe Başkanı İmdat Yıldırım, İl Genel meclis Üyeleri, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk koyma, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Ali Erdemoğlu Fen Lisesi konferans salonunda hazırlanan program ile devam etti.

Ali Erdemoğlu Fen Lisesi Konferans salonunda düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre,Siyasi Parti Temsilcileri, STK Temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, Okul Müdürleri, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları anısına iki dakikalık saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunması ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ali Erdemoğlu Fen Lisesi Müdürü Şükrü Karadeniz şu ifadelere yer verdi; "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in, aramızdan ayrılışının 83. yılındayız. 10 Kasım'ların, Mustafa Kemal’in 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Bu meyanda Mustafa Kemal’in bize ve ülkemize kazandırdıklarının heyecanı ile yeni bir 10 Kasım’ı yaşıyoruz.

Mustafa Kemal, daha  20. yüzyılın başlarında bilim ve teknolojinin önemini tespit etmiştir. Kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, Batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp bu düzeyi de aşmayı milletinin önüne amaç olarak koymuştur. Mustafa Kemal bu amacı daha somut olarak 'Büyük davamız, en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir' şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir.

Gerçekten de 1920 ile 1938 yılları arasında sağlanan gelişme ve değişmeler, hem milletin birbiriyle kucaklaşması, hem de çağ ile yarışmak düşüncesiyle temellendirilmiştir. Uygulanması da milletin çağdaşlaşmaya katılması ve ona katkıda bulunması şeklinde olmuştur.

Mustafa Kemal’in, Türk milletini büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa ve Asya’nın pek çok ülkesinde, totaliter rejimler veya diktatörlükler bulunuyordu. Böyle bir dünyada Mustafa Kemal, yabancı bir gazetecinin sorusuna “Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim” diye cevap vermiştir.

Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Mustafa Kemal ise, sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini, çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. “Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak” hedefi ise çağın akışına yön verme düşüncesinin bir göstergesidir.

Yalnız 10 Kasımlarda değil, her daim, Mustafa Kemal’in mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler tekrar tekrar konuşulmalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedef ve stratejilerin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi, Gazi Mustafa Kemal’in ebedi istirahatgâhında huzur içinde yatması bakımından da önemlidir.

Konuşmama Gazi Mustafa Kemal’in sözleriyle son vermek istiyorum, “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen erişemediğimizi fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.”

Bu düşüncelerle Mustafa Kemal’in ebediyete irtihâlinin 83. yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum" dedi.

Program daha sonra 10 Kasım temalı sinevizyon gösterisi ile devam etti. Sinevizyon gösterisinin ardından ise Ali Erdemoğlu Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösterisinin ardından sona erdi.

Program sonunda Besni Kaymakamı Nazlı Demir katılımcılara hediye takdiminde bulundu.