Adıyaman’da spor alanında yapılan hizmetlerin ve projelerin konuşulduğu programda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Bağcı, yapılan çalışmaları özetleyerek, “Önümüzdeki yıllar itibariyle milli takım kamplarını Adıyaman’da yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda gerekli programlar yapıldı” dedi.

Son 10 yıla aşın bir süredir spor dalları ve branşları konusunda yapılan çalışmaları tek tek sıralayan  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Bağcı, “İlimizde önceleri 12-13 branşta atletizm, judo, basketbol, güreş gibi branşlar faalken, bugün ise 40 branşta hizmet vermekteyiz. 39 faal spor kulübümüz varken, bugün itibariyle ilimizde 140 faal spor kulübümüz bulunmakta” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE 4 BRANŞIN 4 ÖDÜLÜ İLİMİZ SPORCULARI TARAFINDAN ALINDI”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyit Ahmet Bağcı, bakanlıklarının isim değişikliğine giderek, “Gençlik ve Spor Bakanlığı” adı altında hizmet verdikten sonra sporun ötesinde gençlik ayağında çok aktif faaliyetlerin başlatıldığını ifade ederek, “Şuanda bakanlığımız 4 genel müdürlükle gençliğimize ve sporumuza hizmet ediyor. Bizlerde bu 4 genel müdürlüğün ildeki temsilcisi olarak genç ve spor faaliyetleriyle birlikte eğitim, kültür ve proje faaliyetlerini sürdürmekteyiz. İlimizde 2004 yılında genel olarak 3 perspektiften gelişmeler sağlanmıştır. Bunlardan biri spordaki gelişmeler, diğer ikisi de tesislerimizde ve gençlikteki değişim ve gelişmelerdir. 2004 yılında ilimizde genel olarak istatistiklerde 1957 gencimiz toplam olarak faaliyet göstermekte. Yeni yeni branşlarda faaliyete girdi. 37 bin faal sporcumuz il müdürlüğümüze bağlı olduğu gibi okul sporlarında da 10 bin 333 sporcumuz var. Futbol alanının da ise 9 bin 670 gencimizin lisansı çıkmamıştır. Yıllık olarak eğitim gören il spor merkezleri dediğimiz 12 ay hizmet veren birimlerdeki kurslarda 6 bin 177 gencimiz olmak üzere 63 bin 312 kişi şuanda sporla iştigal etmektedir. Bugün 40 branşta faal olarak hizmet verebiliyoruz. Türkiye geneline baktığımız zaman 63 federasyon tarafından spor faaliyetleri yürütülmekte. Ancak biz 40 branşta faaliyet göstermekteyiz. İlimizde önceleri 12-13 branşta atletizm, judo, basketbol, güreş gibi branşlar faalken, bugün ise 40 branşta hizmet vermekteyiz. 39 faal spor kulübümüz varken, bugün itibariyle ilimizde 140 faal spor kulübümüz bulunmakta. Geçen hafta Manisa’da “Eskrim Türkiye Gençler Şampiyonası” vardı. Türkiye’de 4 branşın 4 ödülü ilimiz sporcuları tarafından alındı. Şuanda eskrim branşında ülkemizde ve yurt dışında önemli bir yerdeyiz. Eskrim branşında olimpiyat kotasını İtalya’dan transfer ettiğimiz bir sporcumuz sadece bir tuşla son anda müsabakayı kaybetti. Önümüzdeki yıllarda Adıyaman’da özellikle eskirim ve kürek branşlarında olimpiyatlara vize alacağımızı düşünüyorum. Yeni branşlarımız Adıyaman’a açılan yeni kapılar oldular.  Gençlerimizde spora çok hevesliler. Kürek sporları konusuna gelince ilimiz bir yarımadadan oluşmaktadır. Doğu ve Güneydoğu’da batıya açılan bir kapımız var. Kürek sporu konusunda gençleri ilimize davet ediyorum. Aileler yüzme kürek sporuna çocuklarını teşvik etsinler. Olimpiyatlarda 40’ın üzerinde madalya alan köklü ve olimpik bir branştan söz ediyorum. Bir basketbol için 1 madalya verilirken, kürek sporunda 43 madalya birden çıkabiliyor. Bu sebeple bu branşı çok önemsiyoruz” dedi.

“MİLLİ TAKIM KAMPLARINI ADIYAMAN’DA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Geçen hafta Adıyamanlı sporcuların Fethiye’den kupayla döndüklerini belirten Bağcı, “Kürek sporunu tanıtmak için turlar yaptırıyoruz. Bu şekilde kürek sporunu tanıtmış oluyoruz.. Halkımızda çocuklarıyla birlikte tesisimizi görüp, kürek sporunun detayları hakkında yetkililerimizden, hocalarımızdan ve antrenörlerimizden, 2 cankurtaranımızdan destek alıp, bu faaliyetin yayılması için bizlere destek sağlayabilirler. Gazihan Dede mesire alanında kürek sporları için faaliyetlerimiz devam ediyor. Özellikle gençlerimiz kürek sporu konusunda eğitim görmekteler. Orada Muğla’dan gelen çok uzman bir antrenörümüz var. Sporcularımız uzman antrenörüyle birlikte sabah 04:00’da kalkıp, antrenmanlarını yaptıktan sonra okullarına gidiyorlar. Tekrardan akşam saat 16:00 gibi ikinci bir antrenmana gidip antrenmanlarını tamamlıyorlar.  Kürek Federasyon Başkanımızın önümüzdeki yıl için taahhüdü arasında Gazihan Dede’deki tesissimiz var. Başkanımız bu tesisin Türkiye’de başka bir ilde olmadığını, başka yerlerde kürek antrenmanlarının yıl boyuna yayıldığı zaman rüzgarlı havalardan ve güneşlerden dolayı antrenman verimliliğinin yüzde 65 olduğunu, Adıyaman ilinde ise durgun sudan dolayı kürek antrenmanlarının yüzde 95’lerin üzerinde olduğunu belirttiği gibi istatistiklerde de bub rakam ortaya çıkıyor. Önümüzdeki yıllar itibariyle milli takım kamplarını Adıyaman’da yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda gerekli programlar yapıldı. Kürek branşında milli takım kampları ilimize verildiği zaman özellikle İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Ankara’daki spor kulüpleriyle birlikte yurt dışından sporcuların ilimize gelmeleri konusunda çalışımlarımız devam ediyor. Bu çalışmamız faaliyete geçtiği zaman ülkemiz ve ilimiz turizmi açısından önemli katkı sağlayan bir çalışma hayata geçmiş olacaktır. Farklı illerden illîmize gelen 4 bin 700 genç belirli aralıklarla ilimizde kaldılar. Ayrıca ilimiz çok güvenli ve misafirperver bir ildir. Türkiye’de Adıyaman’ımız spor konusunda çok elverişli ve uygun bir yapıya sahiptir. Spor turizmi kalıcı bir turizmdir. Bu şekilde ilimizde sporcularımız daha çok gezebiliyorlar, ekonomik girdi sağlayabiliyorlar. Bu sebeple spor turizmini çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU YIL İTİBARİYLE 10 BİN GENCİMİZ SPORTİF FAALİYETLERE KATILDI”

Yamaç paraşütü sporu konusuna da değinen Bağcı, “Yamaç paraşütü konusunda antrenörümüz ve il temsilcimiz zaman zaman Tut ilçemizde çalışmalarına devam etmekte. Bu spor dalı ilimizde yılda kaç defa çalışmalarını yapıyor. Bu sporu biraz daha geliştirmek lazım. Bu branşta faaliyetlerimiz devam ediyor. Öte yandan okul sporları konusunda da 11 branşta bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığı’yla protokol imzaladı. Bundan birkaç yıl önce okullarda öğrencilerimizin il dışına giderken, para talepleri oluyordu. Hatta öğrenciler müsabakalara gidemiyorlardı. Bu yıl itibariyle 10 bin gencimiz sportif faaliyetlere katıldı. Bu öğrencilerimizden il birincisi olan bütün okullarımızı il dışına götürdük. Öğrencilerimizin giderleri de bakanlığımız tarafından karşılandı ve karşılanıyor. Bu faaliyetlerimiz sayın Valimiz Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında gerçekleşmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışmalarda da örneğin Gazihan Dede konusunda bütün ümitlerimiz bitmişti. Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş’ın bu olaya el atmasından sonra bu projemizi ayaklandırdık. Birçok branşta ve yatırımlar konusunda özellikle sayın Valimiz Mahmut Demirtaş, bizden daha çok heyecanlı. gençlerimizi kabulü noktasında, il dışına gitmeleri konusunda son derece duyarlı ve yanımızda bulunmakta. Bu yıl itibariyle okul sporlarında yoğun bir kafileyi il dışına çıkardık. Yöresel çocuk oyunlarımızda başlamak üzere. Burada hedefimiz 15 bin gencimizi spora kanalize etmektir. Gençlik merkezimizde çok aktif faaliyet alanları bulunmakta. Merkezdeki gençlik merkezimize kayıtlı olan öğrenci sayımız 15 bin civarındadır. ilçelerimizdeki gençlik merkezlerimizle birlikte bu sayı 25 bini bulmaktadır. Geçen yıl içerisinde sadece gençlik gezisinde kültürler gezisi kapsamında 12 bin 600 gencimize gezi yaptırdık. Gençlerimiz gençlik merkezlerimizi, kurumumuzu ve resmi sitemizi ziyaret ederek kayıtlarını yaptırabilirler. Bu yıl içinde yurt dışına medeniyetler projesi kapsamında gençlerimizi Avrupa’ya gönderiyoruz. Bu gibi etkinliklerden gençlerimiz yararlanmak istiyorlarsa web adresimizi yakından takip etmeleri yeterli olacaktır” diye konuştu.