16 Aralık 2006 yılında aramızdan ayrılan ilçemizin manevi önderlerinden hayırsever iş adamı Merinos A.Ş.’nin kurucusu ve onursal başkanı Mehmet Erdemoğlu'nu ölümünün 14. yılında rahmet ve saygı ile anıyoruz.

2006 Yılından bu yana her yıl mezarı başında düzenlenen törenle anılan merhum Mehmet Erdemoğlu için bu yıl pandemi nedeniyle tören yapılamayacak.

1931 yılında Besni'de dünyaya gelen Mehmet Erdemoğlu, İlkokul yıllarından itibaren dokuma ustasının yanında çalışmaya başlayarak 1970 yılında Gaziantep'te kurduğu iki kilim dokuma tezgahıyla ticaret hayatına giriş yapmıştı. 1983 yılına kadar devam eden kilim üretiminin ardından, aynı yıl halı üretimine geçmiş, 1990’lı yıllara gelindiğinde ise bugünün dev dünya markası olma yolunda büyük bir ivme kazanmıştır. Her geçen gün katlanarak büyüyen Merinos, 1992 yılında kendi ipliğini üretmeye başlayarak bu hızı birkaç katına çıkarmıştır.

Çalışkanlığı, ileri vizyonu ve insani ilişkileri sayesinde kurduğu atölyeyi dev bir üretim tesisine dönüştüren merhum Mehmet Erdemoğlu, bu hamlesiyle Gaziantep’in halı sektöründe parlamasına da öncülük etti. Türk sanayiciliğine yaptığı katkılarla 1999 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hayırseverlik ödülüne ve 2000 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Mehmet Erdemoğlu, sektöründe lider isim olduğunu bu ödüllerle perçinledi.

İş dünyasındaki etik anlayışının yanında hayırsever ve toplumsal yönü güçlü bir figür olmasıyla da öne çıkan Mehmet Erdemoğlu, 79 senelik yaşamı boyunca sayısız okul, cami, yurt, kütüphane, aşevi, taziye evi yaptırarak vatandaşların hayatlarına dokundu.

16 Aralık 2006 tarihinde aramızdan ayrılan ilçemizin manevi önderlerinden hayırsever iş adamı Merinos A.Ş.’nin kurucusu ve onursal başkanı Mehmet Erdemoğlu'nun en büyük vasiyeti Besni'ye Mimarlık Fakültesi olmuştu. Erdemoğlu Ailesi tarafından bu vasiyet 2018 yılında gerçekleştirilerek Adıyaman Üniversitesi Mehmet Erdemoğlu Mimarlık Fakültesi Besni’ye armağan edildi.

MEHMET ERDEMOĞLU İLKELERİ

Asla yalan söylemeyin.

Hiçbir zaman dürüstlükten şaşmayın.

Kimseyi azarlamayın ve hor görmeyin.

Kimsenin işine müdahale etmeyin.

Bitmiş işi bozmaya çalışmayın.

Ödemelerinizi söz verdiğiniz zamanda yapın.

İşçinin parasını alın teri kurumadan ödeyin.

Pazarlık yaptığınız işten ödeme sırasında, tekrar para kesmeyin.

Söz ağızdan çıkar. Anlaşma yaptığınız bir alışverişten zarar etseniz bile dönmeyin.

Herkese karşı hoşgörülü olun.

Ailenize daima sahip çıkın.

Eş, dost ve akrabalarınızı bırakmayın.

Kapınıza gelen kimseyi geri çevirmeyin.

Başkasını kendiniz bilin; öyle bakın.

Servetin sınırı yoktur, mükafatı vardır.

İşinize, insanınıza, vatanınıza, devletinize, bayrağınıza sahip çıkın.