KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafından Esnaf ve Sanatkarlara yönelik 0 Faizli Kredi Uygulamasından Adıyaman’da 2.537 İşletme yararlanacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan KOSGEB Adıyaman İl Müdürü M. Şükrü Mısırlı, Hükümetimizin esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’lerimizin yanında olduğunu, bu kapsamda 2016 yılı sonunda uygulamaya alınan Sıfır Faizli Kredi desteğinin 2017 yılı itibariyle de devam ettiğini söyledi. 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında ön başvuruların alındığı KOSGEB Kredisi konusunda bilgi veren M. Şükrü Mısırlı; "Destekten yararlanacak işletmeler belirlenirken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından temin edilen 'Net Satış Hasılatı ve Toplam Ciro' resmi verileri esas alınmış olup, işletmeler net satış hasılatı küçük olandan başlanarak sıralanmıştır. Adıyaman'da 2.537 işletme destek almaya hak kazanmıştır. Bu işletmelerden 402 tanesi imalat, 140 tanesi inşaat, 1.271 tanesi ticaret sektöründe ve 724 tanesi de diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Desteğe hak kazanan işletmelerden 2.467 tanesinin net satış hasılatı 1 Milyon TL ve altında yer almakta iken, 70 tanesinin net satış hasılatı 1 Milyon TL üzerindedir. Söz konusu destek kapsamında Adıyaman ilimizde işletmelerimiz 56.745.000 TL faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 13.040.001 TL faiz tutar KOSGEB tarafından karşılanacaktır" dedi.

Kredi uygulaması hakkında da açıklama yapan KOSGEB Adıyaman İl Müdürü M. Şükrü Mısırlı programın detayları hakkında şunları söyledi;

PROTOKOLE TARAF OLAN BANKALAR

KOSGEB Sıfır Faizli Kredi başvurusu uygun bulunan İşletmeler, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’ndan dilediğine müracaat ederek Kredi girişlerini yaptıracaklar.

Kredisi uygun bulunan Esnaf ve Sanatkarlar http:sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden alacakları başvuru formu çıktısını ilgili banka şubesine 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim ederek kredi sürecini başlatacaklar. Bankalar 31 Mart 2017 tarihine kadar başvuruları sisteme kaydederek değerlendirme ve banka onay işlemini gerçekleştirecekler.

FAİZ GİDERLERLERİ KOSGEB TARAFINDAN DESTEKLENECEK

Esnaf ve Sanatkarlara tamamen faizsiz olarak kullandırılacak krediler için KOSGEB tarafından tüm faiz yükü üstlenilecektir. Buna göre 20 Bin TL Kredi kullanımına 4.596 TL 25 Bin TL Kredi kullanımına 5.745 TL, 30 Bin TL Kredi kullanımına 6.894 TL, 40 Bin TL Kredi kullanımına 9.192 TL, 50 Bin TL Kredi kullanımına 11.490 TL faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacaktır.

Programda yer alan Bankalar kredi tutarı üzerinden herhangi bir masraf almayacaklardır. Sadece İpotek alınması halinde ekspertiz, istihbarat vb. giderler için azami 100 TL masraf alacaktır. Kefalet sorunu yaşayan Esnaf ve Sanatkarlar KGF A.Ş. (Kredi Garanti Fonu) ve TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği) kefaleti kullanabilecektir.

KREDİ VADESİ

Sıfır Faizli KOSGEB kredinden yararlanacak olan Esnaf ve Sanatkarlarımız 12 aylık ödemesiz dönemden sonra 3’er ayda 1 taksit olmak üzere 8 eşit taksitte ve toplam 36 aylık vadede sadece ana para ödemesi yapacaktır.

VERGİ VE SGK BORCU OLANLAR

Gelir İdaresi Başkanlığına Vergi borcu, Sosyal Güvenlik Kurumuna BAĞKUR Prim borcu olan mükelleflerin kredi kullanmaları halinde bankalarca azami KOSGEB Faiz tutarı kadar kesinti yapılabilecektir. Örneğin 20 Bin Lira Kredi kullanan bir Esnafımızın 10 Bin lira Vergi ve/veya Sigorta prim borcu olsa dahi azami kesinti tutarı KOSGEB’in ödeyeceği 4.596 TL olacaktır.

KOSGEB’E KAYIT VE KOBİ ONAYI ALMAK ŞART

Kredisi başvurusu onaylanan ve Banka ön onayı alan Esnaf ve Sanatkârların bu aşamada KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları ve 2015 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesi doldurarak KOSGEB’den KOBİ Onayı almaları gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgiler ve gerekli destek KOSGEB Adıyaman Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.

BANKA BAŞVURU VE ONAYLARI İÇİN SON GÜN 31 MART 2017

Bugün itibariyle Adıyaman’dan Kredi başvurusu olumlu bulunan 2.537 işletmeden 1.280’i Banka müracaatlarını yapmış bulunmaktadır. Herhangi bir mağduriyete uğramamak için İşletmelerimizin 31 Mart 2017 tarihine kadar http:sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr adresinden alacakları başvuru formu çıktısı ile ilgili banka şubesine müracaatta bulunması gerekmektedir.

BANKALARLA SORUN YAŞAYANLAR KOSGEB’E MÜRACAT ETSİN

Vatandaşlarımızın her aşamada sorunlarının çözümü için yanlarında ve hizmetindeyiz. Kredi müracaatı esnasında bankalarla veya kayıt işleminde sorun yaşayan tüm Esnaf ve Sanatkârımız Müdürlüğümüze müracaat edebilirler. KOSGEB’e kayıt ve Onay kriterlerini taşıyan tüm Vatandaşlarımız kredi imkânından istifade edecektir.

KOSGEB Adıyaman Müdürlüğü olarak başvurusu uygun bulunan 2.537 İşletmemizin de bu imkândan istifade edebilmesi için gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız Adıyamanlı Esnaf ve Sanatkârlarımıza en iyi şekilde hizmet etmektir. KOSGEB tarafından 13 Milyon liralık faiz yükü karşılanacak olan yaklaşık 57 Milyon liralık kredi hacmi ile Adıyamanlı Esnaf ve Sanatkârlarımıza ciddi katkı sağlanacaktır" dedi.