Kızılin Lavanta Yolu Projesi kapsamında lavanta fidanlarının dikimine Besni Kaymakamı Nazlı Demir, İlçe Emniyet Müdür V. İlyas Yarımağa, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Sümer, İlçe Müftüsü Mehmet Ünsal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul, ilçe Özel İdare Müdür V. Ahmet Tanrıkolu, İl Genel Meclisi Üyeleri, Kızılın muhtarı ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Demir, Kızılin Projesi ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Bugün Kızılin Köyümüzde geçen seneden beri uğraştığımız Turizm Kalkınma Projemizin ayaklarından birini oluşturan ‘Lavanta Yolu Proje’mizin lavanta dikimi için Kızılin'e geldik. Yaklaşık 130 dönüm alanda lavanta bitkisini üç günlük süre içerisinde toprak ile kavuşturmuş olacağız. Buradaki amacımız hem kırsal turizmi desteklemek, bölgeyi turizm açısında cazip hale getirmek hem de yerelde kuru tarım yapılan arazilerde vatandaşa katma değeri yüksek olan ürünlerin tanıtımını yapmak. Lavanta bitkisi malumunuz son yıllarda ülkenin dört bir yanında hem turizm alanında önemli katkılar sağlıyor hem de tarımsal üretim anlamında katma değeri yüksek aromatik bitki olduğu için de çiftçiye önemli bir getirisi oluyor.

BÖLGEYİ TURİZM AÇISINDA CAZİP HALE GETİRECEĞİZ

Bu anlamda bizde hem Kızılin'in turizm potansiyelini arttırması için hem de bahsettiğim gibi alternatif ürünlerin tanıtımı ve katma değeri yüksek ürünlerle çiftçinin gelirinin artması için böyle bir çalışma yaptık. Başta Valimiz ve bizler bu işin takipçisi olduk, emeği geçen ve destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Kızılin bizim için önemli bir destinasyon. Sadece Besni için değil Adıyaman'ın geneli için de önemli bir turizm merkezi olacak. Hedefimiz Kızılin'i orta vadede bölgemiz için GAP turları içerisinde önemli bir nokta haline getirebilmek. Biz geçen yıldan beri Kızılin köyünün geneli ile ilgili bir restorasyon düzenlemesi çalışması yaptık. Çalışmalar kapsamında Kızılin köyünden köprünün bulunduğu noktaya kadar yaklaşık 1,5 - 2 Km'lik kıyı bandını tamamının planlamasını yaptık. Bu bandın içerisinde hem köprü ve çevresinin düzenlemesi, tekne turları, Kızılin köyünün alt bölümünde bulunan kıyı bandında su sporları merkezi, balıkçı barınağı, su çekekleri, restaurant ve su patikası çalışması ile restorasyon çalışmamızın bölgeye önemli bir katkı sunacağını düşünüyoruz.

Restorasyon çalışmamızın etap etap çalışmalarını yapmaya başladık. Bunlardan ilkinden biri de ‘Lavanta Yolu Proje’miz oldu ve bugün itibari ile dikimine başlanmış durumda. Bundan sonra ki aşama iskelenin kurulumu olacak orada da yine ilçemizin hayırsever iş insanlarından Erdemoğlu Ailesi’nin destekleri ile güzel bir iskele kazandıracağız.

KIZILİN’İ HALFETİ VE RUM KALE’YE BAĞLAYACAGIZ

 Hedefimiz tekne turları ile Kızılin'i, Halfeti ve Rumkale'ye bağlayarak güzel bir destinasyon oluşturabilmek. Sonra ki aşamada da inşallah trekking rotası ve su patikası ile bölgeyi diğer alternatiflerinden daha farklı bir nokta haline getirmeyi istiyoruz. Bunu yaparken de yöremizin insanını doyurmak bizim hedefimiz, burada üç büyük köyümüz var Kızılin, Ören ve Sayören köyümüz buralar genç nüfus oranında da yoğun olan köylerimiz. Hedefimiz burada ki gençlerimizi doğdukları yerde doyurmak, burada kalmalarını ve bu topraklara can vermelerini sağlamak bu anlamda da birlik ve beraberlik içerisinde burayı markalaştırmak için uğraşıyoruz bizim için gerçekten çok önemli, zaman zaman tekne turları yaparak tanıtımına katkı sunmaya çalışıyoruz. Valiliğimiz tarafından yürütülen Adıyaman Turizmi ile ilgili projesi var o kapsamda da Kızılin köprümüzün olduğu mevkide güzel bir turist karşılama merkezi yapılıyor oda bu işin önemli ayaklarından bir tanesi. Başta Valimiz ve Milletvekillerimizin destekleri ile Kızılin'i inşallah Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi haline getireceğiz.

LAVANTA BİTKİSİNİ BİRÇOK ALANDA DEĞERLENDİRECEĞİZ

 Lavanta bitkisi son yıllarda özellikle Akdeniz bölgesinden başlamak üzere turizme önemli bir katkı sağlayan bitki haline geldi. Pek çok yerde öncelikle turizm anlamında bir cazibe merkezi yaratmak amacı ile bu işe başlandı ama aynı zamanda önemli bir tıbbi aromatik bitki olarak da tarımsal ürünler açısından güzel bir katma değeri var. Lavanta'nın yağının çıkarılması, posasından sabununu yapılması ve kozmetik sektöründe çok yaygınlaşmaya başlandı.

LAVANTA BAL’INI BÖLGEDE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Bizim hedeflerimizden biri de lavanta balı üretimini bu bölgede yaygınlaştırabilmek bu kapsamda önümüzde ki vadede bu alan ile ilgili fizibilite çalışmalarını yapıp yöredeki arıcılarımıza bu bölgeyi tavsiye edeceğiz. Çünkü lavanta balıda gerçekten pahalı ve sağlık açısından da faydalı bir bal. Hem yağının çıkarılması ve yağının kozmetik sektöründe kullanılması hem de posasını çıkarıp yörede doğal sabun yapımı ile yine kadınlarımızın içerisinde bulunacağı bir kalkınma hamlesinin ortaya çıkması hem de bahsettiğim gibi lavanta balı ile arıcılarımızın desteklenmesi gibi planlarımız var. Ama bunlar lavantanın yetişmesi ile mümkün olacaktır. Lavanta çok yıllı bir bitki yaklaşık 20 - 25 yıl bu topraklarda kalacak ilk üç yıldan sonra çiçek açmaya başlayacak ondan sonra ki süreçte bunların hepsi değerlendirilecek ‘’dedi.