Kaymakam Bedirhan İmamoğlu Besni’de son günlerde artışa geçen, korona virüsü vakaları ile ilgili açıklamalarda bulunurken, vatandaşları maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaya davet etti.

KAYMAKAM İMAMOĞLU; "ŞUANDA 60'A YAKIN VAKA SAYIMIZ VAR"

Şuanda bizim 60'a yakın vaka sayımız var. Bu sayı pandemi süreci başladığı andan itibaren olan toplam vaka sayımız. Bu süreçte 30 vatandaşımız iyileşip karantinadan çıkmış, bir kısmını hastaneye göndermişiz, tedavi için sağlık olarak bir sorunları kalmamış ve evlerinde karantina altına alınmışlardır. Uzunkuyu’da birkaç vaka meydana gelmişti. Hiçbir semptom görünmüyor ama yinede evlerinde karantina altına alındılar. Şuanda Besni genelinde korona virüsüne yakalanan hasta sayısı 60 ama bu kişilerden 30 tanesi iyileşerek hastalığı atlattı. Şuanda mevcut korona virüsüne yakalanan hasta sayısı ise 30 kişidir.

KURALLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAYA BAŞLADI

Şuanda devletimizin almış olduğu kararla kontrollü normalleşme sürecine geçtiğimiz için bu şekilde genel bir karar alındığı için yapılan faaliyetler bu karar doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Biz bu uygulamalara tedbir olarak maske zorunluluğu getirdik. Zaten Adıyaman’da valimiz maskesiz sokağa çıkmama kararı almıştı. Bizde alınan bu karara binaen hıfzıssıhha kurulu olarak Besni’de de bu kararın uygulanması ile ilgili karar aldık. Aynı şekilde sosyal mesafe ve diğer denetimler ile ilgili İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde emniyet, belediye, tarım ve sağlık şeklinde günlük lokantaları, restaurantları, işletmeleri, marketleri ve vatandaşların sosyal mesafelerini denetleyecek olan günlük ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Denetimlerde ekiplerimiz önce ikaz edip bilgilendiriyor, direk vatandaşa ceza kesmek istemiyoruz. Ama kurallara ve ikazlara uymayan vatandaşlarımıza da hem kendilerinin hem de toplumun sağlığı için maskeden ve sosyal mesafe kurallarına uymadıklarından dolayı cezai ve idari yaptırımlar da uygulamaya başladık. Şuanda yoğun bir şekilde sahadayız ve günlük 4 ekibimiz sahada ve bu bilgileri saat 10:00’da ve 16:00’da valiliğe gönderiyoruz. Denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Buradaki amacımız vatandaşlarımızı mağdur etmek değildir.

MASKE ve SOSYAL MESAFE KONULARINDA DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDIK

Vatandaşlarımızdan asıl istediğimiz maske, sosyal mesafe ve hijyen bilincini uyandırmak. İlçe sağlık ekibimiz ve filyasyondan sorumu doktorumuz denetimlerde bunları anlatıyor ve bu konu hakkında bilgilendirme yapıyorlar. Ama buna rağmen kurallara ve ikazlara uymayanlara da ceza uygulamaları yapılıyor. Son normalleşme süreci ile birlikte maske ve denetimler artacak. Çünkü önceki aldığımız tedbirler Türkiye geneliydi, karantina uygulaması yapıyorduk, caddeleri ve bazı işyerlerini kapatıyorduk. Ama şuanda Türkiye geneli bir normalleşme süreci içerisinde olduğumuz için bizde devletimizin vurguladığı en önemli konular olan maske ve sosyal mesafe konularında denetimleri sıklaştırdık.

Şuanda korona virüs hastalığına yakalanan 30 kişiden 23 tanesi evlerinde izole altındalar ve tedavileri devam ediyor. 2 tanesi de KYK’da tedavi altında. Yoğun bakımda yatan Besnili bir hemşerimizde bulunmamaktadır.

AMACIMIZ VATANDAŞIN VE TOPLUMUN SAĞLIĞINI KORUMAK

Korona virüs vakalarında tedbirlerimizi sıkı bir şekilde uyguluyoruz. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Tapu Müdürlüğünde bir personelin ailesinde korona virüs tespit edilmişti. Bizlerde bunun akabinde idare olarak Tapu Müdürlüğünü karantina altına aldık. Buradaki amacımız hem Tapu Müdürlüğünde çalışan personelimizin sağlığı, hem de oraya gelecek olan vatandaşlarımızın sağlığını korumaktı. Bütün personeli evlerinde karantina altına aldık ve onlara da testler yaptırdık. Sonuç olarak hiçbir personelimizde korona virüsüne rastlamadık.

SON ZAMANLARDA ORTAYA ÇIKAN VAKALAR GAZİANTEP TEMASLI

Besni’de son zamanlarda kaydedilen 30 vakanın çoğunluğu Gaziantep temaslı. Çünkü sizlerde biliyorsunuz Besnililerin genelde ticareti ve ilişkisi Gaziantep ile alakalı. Buradan oraya gidenlerin veya oradan buraya ailesi ile birlikte gelen kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırması sonucunda vaka sayılarımız artıyor ve vakaların artış nedenlerinden bir tanesi de bu.

Şuanda kontrollü normalleşme süreci içerisinde bulunduğumuz için risk daha fazla. Onun için herkesin maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmesi lazım. Eğer kurallara uymazsak eskiye oranla vaka sayıları artacaktır" ifadelerine yer verdi.

Filyasyon çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Halk sağlığı uzmanı Dr. Ayşe Fulya Alben yapmış olduğu çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunarak şu ifadelere yer verdi;

 “Vaka belirlendiğin andan itibaren ilk olarak filyasyon çalışmalarımızı tamamlıyoruz, daha sonra temas edilen kişileri belirliyoruz. Temas edilen kişiler içerisinde herhangi bir semptomu olan kişilerden test alıyoruz. Rehberimiz pandemi sürecinden bu yana yenileniyor ve biz de takip ediyoruz.  Biz bu rehberleri takip edip genel yaklaşımı uygulamak durumundayız. Şuan da genel yaklaşımın bize söylediği, pozitif vakayı bulmak daha sonra kişinin yakın temasta bulunduğu kişileri gözetim altına almak şeklinde.

Mesela bir kişi ile 1 saat boyunca maskesiz şekilde aynı ortamı paylaşıyorsanız bunu yakın temas olarak değerlendiriyoruz, ya da yüz yüze 15 dakika maskesiz konuştuysanız bunu da yakın temas olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bu hastalık damlacık yolu ile yayılıyor, damlacıklar konuşma esnasında ağzımızdan çıkan tükürüklerin karşıdaki kişiye direk temas etmesi ile hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına ortam hazırlıyor.

YAKLAŞIMIMIZ DİREK TEMAS VE DAMLACIK İZOLASYONU

Yeni normalleşme sürecinde yaklaşımımız direkt temas ve damlacık izolasyonunu önlemek üzerine yapılmaktadır. Biz temas edilen kişileri tespit ediyoruz ve bu kişileri tespit ettikten sonra günlük olarak aile hekimlerimiz tarafından gözlem altına alıyoruz. Bu kişilerin semptomlarının olup olmadığını gözetliyoruz, semptomları sıkı bir şekilde takip ettiğimiz için herhangi bir belirti olması halinde bu kişilere test yapıyoruz. Aslında vaka artış olarak değerlendirmemek lazım şuanda ki durumu normalleşme sürecindeyiz, biz yakın temasta bulunan pozitif vakaları sıkı bir şekilde takip ettiğimiz için hemen örneklendirebiliyoruz ve bu kişileri tespit ediyoruz. Panik havası şeklinde değil de beklediğimiz bir durumu, kontrol altında tutmak için daha dikkatli hareket ederek olumsuz durumların önüne geçmek adına çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.