Kaymakam Nazlı Demir'e gerçekleştirilen ziyarette Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel eşlik etti.

Kaymakam Demir, Besni Kızılay Şube Başkanı Ali Erdoğan ile yapılan faaliyetler ve yardımlarla ilgili bir süre sohbet ettikten sonra yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi; " Kızılay bölgemizde çok önemli bir yere sahip ve suriyelilerin bölgemize gelmesi ile birlikte daha da önem kazandı. Ülkemizde olan yangınlarda, sellerde, depremlerde ve onun dışındaki doğal afetlere gösterdiği hassasiyet ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanında yaptığı yardımlar ile dünyaya açılan yüzü. Japonya'da, Kore'de biz deprem müzelerini ziyaret ettiğimizde bizlere şunu söylediler, 1990'lı yıllarda kobe depremi olduğunda bize ilk yardım elini uzatan ülke Türkiye'dir dediler. Kızılay'ın geldiğini ve bölgede sahra hastaneleri oluşturulduğunu söylediler. Ülkemizde yaşanan 1999 depreminde de bize ilk yardım gönderen ülke Japonya olmuştur. Kızılay bizim için bir şefkat elidir. Dünyanın dört bir yanında mazlumların yanında her zaman elleri üzerinde kim dara düşse yanında oluyor. Emeklerinize sağlık bunca yıldır yükünü çekiyorsunuz Allah razı olsun" dedi.

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Kızılay Besni Şube Başkanı Ali Erdoğan, Kaymakam Nazlı Demir'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek şu ifadelere yer verdi; " Biraz olsun Kızılay’dan bahsedecek olursam, ikinci dünya harbi İngiltere başbakanı Churchill ve ülkemizin Cumhurbaşkanı İsmet Önünü önce Kahire’de sonrasında Adana tren vagonunda bir araya gelirler. Şu ilginç konuşmasında Churchill İnönü’ye bu savaşta sizi aramızda görmek istiyoruz der, İnönü askerim yok der Churchill size asker veririz, İnönü nerede vereceksiniz? Churchill Yeni Zelanda ve Avustralya’da der İnönü ben İngiliz askeri isterim deyince Churchill benim askerim sınırlıdır. İnönü tekrar eder ben öz İngiliz askeri isterim. Komutanı Türk olacak deyince Churchill de sözünü tekrar eder ve komutan İngiliz olacak der.

Anlaşma olmadığı gibi Almanlardan bunlardan kuşkulanır. Türkiye saldırmak ister sonunda Anadolu’ya girecek olursak bir daha çıkamayız düşüncesiyle fikirlerinden vazgeçerler. Savaşa girebiliriz endişesiyle Türk Kızılay’ı 1940 yılının son ayında ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Kızılay Besni Şubesi Rahmetli babamında içinde olduğu yönetimden oluşur. Kısa bir zamanda beş bine yakın Yün çorap, yün eldiven, yün kazak makbuzla ilçe ve kasabada toplanır.

Bundan böyle Kızılay hizmetlerini daha çok anlatacak değilim. Yıl 1986 Kızılay Besni yönetiminden bulundum. 1996 yılında 4. Başkanı vefatıyla genel merkez tarafında Kızılay Besni şubesinin Olumu için yetki belgesi gönderilmiştir. 1950 yılında Taş duvardan yapılı bir binamız vardı. Şehir yeniden ihtişat ettiği için bina askerlik şubesi, ziraat bankasına, imam hatip okulu dershanesine ve akın spora karşılıksız hizmet vermiştir. Harabeye dönen tadilatı yerine yeniden yapımı için müfettişler rapor verdiler. Ne var ki 1999 yılında Marmara depreminde Kızılay çok yaralar aldı. Bina yapımı rafa kaldırıldı. Bir hamle daha yapacaktım. O’da olmazsa kendi bütçemden yapıp Kızılay’a bağışlayacaktım. Ama bir kişinin yerine 100 kişin katılmasıyla yapılma düşüncesi ağır basıyordu. Besni, Adıyaman dahil 7 vilayeti dolaştım. Kanaat şuydu, toplanan para olarak amacına uygun olarak kullanılacaktı. 2007 yılında inşaat bitmiş. Hem kira verip gelir temin edindiği gibi 180 metrekare ofisimiz vardı.