Besni Kaymakamlığı ve Sosyal Hizmetler Merkezi tarafından 7 - 14 Ocak Görme Engelliler Haftası nedeni ile hazırlanan proje kapsamında ilk etapta belirlenen 25 görme engelli vatandaşa 'Akıllı Baston' desteği verilecek.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir; "Besni’de çok sayıda engellimiz var. Sadece görme engelli değil, birçoğunun da farklı engelleri olduğunu biliyoruz. Belki bunlar yakın akraba evlilikleri gibi konulardan kaynaklanmakta. Özellikle vakfımız üzerinden engelli aylığına başvuru yapanları gördüğümüzde nüfusa göre fazla olduğunu görmekteyiz. Bu hafta 7 - 14 Ocak Görme Engelliler Haftası bu kapsamda kaymakamlık olarak 9 ve 60 yaş arası 25 tane görme engelli vatandaşımızın tespitini yaptık. Görme Engelliler Haftası kapsamında neler yapabiliriz, hangi sorunlarını çözebiliriz diye düşündüğümüzde aklımıza çok yaygın olmayan ve yeni yeni yaygınlaşan bir uygulama geldi.

Akıllı baston adı verilen ve sahip olduğu sensörler ile beraber daha geniş bir alanı algılayan, etrafındaki farklı nesneleri algılayıp uyarı veren, dolayısıyla görme engellilerin hareket kabiliyetini arttıran, toplumsal hayata uyumunu kolaylaştıran ve daha güvenli bir şekilde topluma katılmasını sağlayan bir akıllı baston uygulaması var. Bu yeni yeni yaygınlaşıyor. Bununla ilgili olarak Sosyal Hizmet Merkezimiz ‘Engelsiz Yol’ adını verdiğimiz bir proje çalışması yaptı. Akıllı bastonların her biri 2 bin 500 TL değerinde. Akıllı telefonlara bağlı olarak navigasyon sistemi ile birlikte de kullanılabiliyor.

Navigasyon ile birlikte kullanıldığında görme engelli vatandaşlarımızı istedikleri yere götürebiliyor. Onun dışında yine akıllı telefon olmadan sahip olduğu sensörler ile yaya olarak gidilirken etraftaki farklı nesneleri algılayıp uyarı vererek daha güvenli bir şekilde toplumsal hayata katılımı sağlıyor. Bununla ilgili bir çalışma yaptık ve inşallah önümüzdeki hafta teslim törenini yapacağız. Bu konuda özellikle meslek odaları, Sivil Toplum Örgütleri bizim destekçimiz olacaklar, kendileri ile bunun iletişimini de yapmaktayız. Bu projedeki amacımız bunun duyulmasıdır. Aslında çok yaygın olmayan bir uygulama. Bildiğiniz gibi beyaz bastonlar var ve sadece Besni’de de bunu kullanan vatandaşlarımız var. Akıllı bastonun diğerlerinden farkı şu, dediğimiz gibi sensörlü olduğu için hem uyarı veriyor hem de daha geniş bir alanda hareketliliği arttırıyor. Bizim de amacımız burada görme engelli vatandaşlarımızın daha fazla toplumsal hayata katılımını sağlamak.

 Daha sonraki hedefimiz de özellikle görme engelli vatandaşlarımız tarafından talep edenlere okuma yazma konusunda bir eğitim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Neticede onlar için de hayat devam ediyor ve devam eden hayat içerisinde hayatlarını kolaylaştırmak adına acaba neler yapabiliriz, her birinin özgür bireyler olarak kendi ayaklarının üzerinde durmaları için bizler ne tür katkı sağlayabiliriz bunun peşindeyiz. İnşallah kendilerine özgü Braille alfabesi üzerinden bir okuma yazma kampanyası başlatacağız ve görme engelli vatandaşlarımız için bir nebze de olsa katkı sunacağız.

Besni dediğimizde yardımlaşma ve dayanışma akla geliyor ve birbirimizi daha iyi anladığımıza inanıyorum. Empati yeteneği de yüksek. Onunla beraber bu tür sorunları çözeceğimiz kanaatindeyim. Akıllı bastonların ihtiyaç sahibi görme engelli vatandaşlarımıza ulaştırılması için öncelik olarak meslek odaları ve Sivil toplum kuruluşlarından destek alacağız. Eksik kalınan noktada ise bizler devreye girerek elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Yani burada küçük bir dayanışma örneği vererek hem örnek olacağız, hem de görme engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Akıllı bastonla engelleri birlikte aşacağız” ifadelerine yer verdi.