Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayati İşitmen, koronavirüs salgını nedeniyle esnafa verilecek destekler hakkında Cumhurbaşkanı kararının, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Açıklanan paketin mağdur olan esnafın derdine derman olamayacağını ifade eden Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayati İşitmen; "Pakette hem hibe, hem de kira desteği var. Ama bizim beklentimiz doğrultusunda çıkmayan bir karar oldu. Ama yapılacak yardımın 1 milyon 243 bin esnaf ve sanatkarı kapsayacak olması esnaflara az da olsa bir nebze destek olacaktır. Pandemi döneminde mağdur olan esnaflarımızın daha büyük hibelerle desteklenmesini bekliyor, mağdur olan esnaflarımız için yeni paket bekliyoruz” dedi.

 Esnafların pandemi döneminde çektiği sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyleyen Başkan İşitmen; "Bilindiği üzere, koronavirüs salgını (Covid-19) Tüm Türkiye'de olduğu gibi Besni'mizde de ticari hayatı olumsuz yönde etkiledi. Salgından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlere yönelik destek paketi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Aralık 2020 tarihli kabine toplantısının ardından açıklanmıştı. Bu çerçevede esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere koronavirüs salgını nedeniyle verilecek destekler hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığımız, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerden etkilenen esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere yönelik hibe ve kira desteğinin verileceği kesimleri belirledi. Alınan karar gereğince, salgından etkilenen kesime aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira kira desteği verilecek.

Ticaret Bakanlığımızın, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğiyle söz konusu hibe desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi. 1 Ocak'tan itibaren e-Devlet üzerinden yapılabilecek destek başvurularına, Ocak ayının ilk haftası itibarıyla başlanması öngörülüyor.

Ticari kazançları basit usulde vergilendirilenler ile vergiden muaf esnafın yanında esas faaliyetleri dolayısıyla hibe desteğinden yararlanabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları liste halinde Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde yayımlandı. Söz konusu listede 133 faaliyet tanımı belirlendi.

Buna göre, kantinciler, kuaförler, berberler, güzellik salonları işletenler, kara yolu ile personel ve öğrenci taşımacılığı yapanlar, çay ocağı, kıraathane, kahvehane, kafe işletenler, kırtasiye perakende ve toptan ticaret işletmeleri, taksi, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ile yolcu taşımacılığı yapanlar ile pazarcılar desteklerden faydalanacak. Diğer yandan, pastane, kebapçı, dönerci, lahmacuncu, pideci, mantıcı, gözlemeci, pizzacı, börekçi ve simitçiler ile oturacak yeri olan "fast food" satış yerleri de listede yer aldı.

Bununla birlikte, çiçekçi, otel ve konaklama tesisleri, bilardo ve oyun salonları, eğlence parkları, sinema, ayakkabı tamircisi, fotoğrafçı, reklamcı, kreş, sürücü kursları, eğitim kursları, spor tesisleri, diş laboratuvarları, havai fişekçiler gibi birçok esnaf faaliyet kolu destek alacaklar listesinde yer buldu. Destek verilecek diğer esnaf faaliyet kollarına Ticaret Bakanlığının internet sitesinden ulaşılabiliyor" dedi.