Besni Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Reşit Erol, “SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emekli olup ta maliye kaydı devam eden esnaflara yönelik çıkarılan yasa borçlu esnafa önemli kolaylıklar getiriyor, dedi.

Konu ile ilgili Besni Esnaf Odası Başkanı Memet Kasap’ı makamında ziyaret eden Erol, kanun hakkında önemli bilgiler aktardı.

Erol açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “SGK’dan aylık almakta iken ticari faaliyette bulunanlardan kesilmesi gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarının, geçici 47 nci madde ile kamuya ait işyerlerinde çalışan emeklilere yersiz olarak ödenen aylıkların 6385 sayılı Kanun kapsamında taksitle ödenmesi imkanı getirildi.

Buna göre, 28.2.2013 tarihine kadar tahakkuk eden sosyal güvenlik destek prim borçları ile 2013 Şubat ödeme döneminden önce tahakkuk ettirilen yersiz aylıkların tamamı yeniden hesaplanacak ve söz konusu borçların hesabında, 1999/Ekim-2004 Aralık dönemi için toptan eşya fiyatları endeksi, 2005 Ocak ayından itibaren de üretici fiyatları endeksi aylık değişim oranları esas alınacak.

MÜRACAAT SÜRESİ

Gerek sosyal güvenlik destek prim borçlarının, gerekse yersiz ödenen aylıkların 6111 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılması için müracaat edilmesi gereken sürenin sonu 31 Mayıs 2013 Cuma mesai bitimidir. Bu nedenle, borçluların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için bu tarihe kadar kurumumuza başvurmaları gerekmekte, dedi.

TAKSİTLER NEREYE ÖDENECEK?

1.10.2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin destek prim borçlarına ilişkin peşin ya da taksitler halinde yapılacak ödemeler SGK’nın anlaşmalı olduğu banka şubelerine, 1.10.2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin ödemeler ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri açısından tercihe göre banka aracılığıyla ya da aylıktan kesilmek suretiyle, Emekli Sandığı emeklilerinin ise aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilecektir, dedi.

DESTEK PRİMİ BORÇLARI 36 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLEBİLECEK

Emekli olup,  maliye kaydı devam eden esnaflarımız için kanunun önemli fırsatlar getirdiğini dile getiren Memet Kasap ise, “Borçlu esnafımız tanınan bu önemli yapılandırma imkanından mutlaka yararlanmalı. Üyelerimiz Mayıs 2013 sonuna kadar müracaat ettikleri takdirde, ödenmemiş sosyal güvenlik destek primi borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebilecekler. Esnafımız için büyük önem taşıyan konuda bizleri ziyaret ederek aydınlatan, Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürümüz Reşit Erol’a ziyareti dolayısıyla teşekkür ediyorum,” dedi.