İbrahim Erdemoğlu, “Üretimimiz 2024’te 2.2 milyon tona çıkacak”

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu Ekonomist Dergisine verdiği röportajda, Erdemoğlu Holding’in hedefleri ve önümüzdeki dönemde ekonominin geleceğine yönelik açıklamalarda bulundu.

İbrahim Bey yıllarca Türkiye’nin en önde gelen halı üreticilerinden biri konumundaydınız.  Sonra son dönemde çok büyük bir girişim gösterdiniz ve petrokimya alanında SASA yatırımıyla büyük ses getirdiniz. Bu dönüşüm noktasında bu noktalara gelirken yaşadığınız en önemli zorluklar nelerdir, Nelerle karşılaştınız yatırımcı bir iş adamı olarak?

Bizim genelde firma olarak veya şahıs olarak ayrı bir tarafımız yoktur. Rahmetli babamız derdi ki; şartlar ve zaman size uymaz siz şartlara ve zamana uyacaksınız onun için biz o türdeki yaşadığımız zorlukların tamamını nasıl aşmamamız gerekiyorsa o gün ki konjonktürde aşmayı düşündük ve hiçbir zamanda şikayetçi olmadık. Onun için kolay hiçbir şey yok her işin bir zorluğu vardır bunu zaten baştan kabul etmezseniz başarılı olamazsınız. Bunun için biz bu zorlukları baştan kabul ettiğimiz için bize göre zorluk olarak tanımlamamız doğru değil mücadele diyelim onun adına.

Peki 2022 yılında şirketinizin ana hedeflerini nerede görüyorsunuz ve özellikle 2023 yılında SASA nasıl bir gelişim gösterecek?

Sabancı grubundan SASA‘yı devraldıktan 6 ay sonra düğmeye bastık yatırımlara hız verdik. Biz aldığımız zaman yaklaşık yıllık üretim kapasitesi 350 bin ton civarındaydı şuanda ki polyester elyaf iplik ve olarak baktığımız zaman 1.4 milyon tonluk kapasiteye ulaştık. Pandemi döneminde zaten lojistik de olan problemlerden dolayı çok şükür biz tekstil ve diğer sektörlerdeki sanayicilerimizi malsız bırakmadık ve üretimi devam ettirdik. Şimdi ise biz SASA’nın yani polyesterin hammaddesinin üretimi için yatırımlara başladık. 1 yıl önce bu yatırım bedeli yaklaşık 1.1 milyar dolar mertebesinde. İnşallah önümüzdeki Haziran ayına kadar bunu üretime alarak SASA’nın temellerini daha sağlam daha rekabetçi hale getireceğiz, burada da yılda 1.6 milyon ton hammadde üretimi yapacağız. Bunun yanında yeni hatlarımızda 2024 yılında faaliyete geçecek o zaman bizim üretimimiz 2.2 milyon tona çıkacak.

İbrahim Bey önümüzdeki dönem için iş paydaşlarına Türk iş adamlarına mesajınız nedir?

Önümüzdeki dönemin bugün ki şartlardan çok daha sıkıntılı olacağını tahmin ediyoruz. Bir kaç sebebi var bunun. Bizim şuanda ihracatımızın rakamsal olarak artıyor olmasının 1.sebebi hammadde fiyatlarımızın artmasından dolayı 2.sebebi ise lojistik olarak Türkiye’nin avantajlı duruma gelmesinden dolayı. Bunları üst üste koyduğumuz zaman bizim ihracatımız artıyor ama önümüzdeki süreçte bize göre sıkıntılı bir dönem bekliyor. 1. Sebep dünya ekonomisinde FED’den başlayarak faizlerin artıyor olması ve bu Türkiye’ye de yansıdı. Şuanda bankalarımızın döviz kredilerinde kullandırdıkları rakamda malum oldukça yüksek, bunun yanında önümüzdeki süreçte de çok fazla artacak. Yani dünyadaki bu faiz politikası arttığı zaman biz bundan çok daha fazla etkileneceğiz. 2. sebep önümüzdeki süreç içerisinde özellikle son çeyrekten başlayarak ham madde fiyatlarının makul seviyelere ineceğini bekliyoruz bu indiği zamanda bizim ihracat tarafında olan artıların olmayacağını hatta eksiye geçeceğini göreceğiz 3. Olarak ta önümüzdeki yıl hatta şuan son çeyrekte onunda başlayacağını düşünüyoruz. Lojistik fiyatlarının makul seviyeye geçeceğini düşünüyoruz bu 3’ünü düşündüğümüz noktasında Türkiye’nin birkaç ay sonrasında durağan olacağını rakamlar olarak söylüyorum sonrada düşüş trendinde olacağını tahmin ediyorum ve önümüzdeki yıl bizim bu yılki yapacağımız ihracat rakamlarına ulaşacağımızı zannetmiyoruz. Bu saydığım faktörlerden dolayı bir diğer tarafta da zaten şu var, Türkiye’de şuanda finansmana erişim oldukça zor. Önümüzdeki süreçte bunun daha da zorlaşacağını tahmin ediyorum zorlaştığı noktasında sanayicilerimizin üretme noktasında gemisini sürdürmek için oldukça zorlanacağını tahmin ediyoruz. Bu konjonktür sanayicilerimizin, ben şahsımda olmak üzere çok daha dikkatli davranmalarını tavsiye ediyorum. Bugüne bakmasınlar gelecekteki olacaklar bugünden daha çok soru işaretlerinin olduğu bir dünyaya gidiyor.