29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Kaymakamlık makamında bayramlaşma ile başladı. Daha sonra ilçe stadyumunda düzenlenen törene, Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şube Başkanı Asteğmen İlker Ertaş, Besni Emniyet Müdür vekili İlyas Yarımağa, Besni Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, AK Parti Besni Başkanı İsmail Sümer, CHP Besni İlçe Başkanı Vakkas Acar, Besni Müftüsü Mehmet Ünsal, Besni Gençlik ve Spor Müdürü Metehan Adıgüzel, Besni Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel kurum amirleri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Besni Kaymakamı Nazlı Demir ve Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, öğretmenlerin, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Besni Kaymakamı Nazlı Demir şu ifadelere yer verdi: " Bundan tam 98 yıl önce 29 Ekim 1923 tarihinde 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. İdare usulü, halkın mukadderatını, geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir' denilerek Cumhuriyet ilan edilmiştir. Yedi düvele karşı verilen Kurtuluş Mücadelesinin ardından kurulan Yeni Türk Devleti Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle hepimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.

Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki Büyük Türk Milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegane biçimi Cumhuriyettir. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan ve Cumhuriyetle taçlanan devletimiz kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş, kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, pek çok millete örnek teşkil etmiş, bölgesinde lider, dünyada söz sahibi bir devlet haline gelmiştir.

Cumhuriyet, halkın idaresine dayanan, halkı yönetenlerin halk tarafından seçildiği yönetim şeklinin adıdır. Kahraman ecdadımız yedi düvele karşı verdiği Kurtuluş Mücadelesini zaferle sonuçlandırmış, kurduğu yeni Türk Devletini Cumhuriyetle taçlandırarak bizlere emanet etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Ey yükselen yeni nesil; Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz.” diyerek Cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Bizlere düşen ecdadımızdan aldığımız bu emaneti daha güçlü bir şekilde yeni nesillere devretmektir.

Ulaşmamız gereken pek çok hedef, yapmamız gereken nice büyük işler vardır. Sahip olduğumuz misyon ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın politik ve stratejik önemi sürekli çalışmamızı, üretmemizi; pek çok kirli oyuna, haine, düşmana karşı gözümüzü dört açarak vatanımıza ve milletimize sahip çıkmamızı gerektirmektedir.

Yaşadığımız bu kritik coğrafyadaki tüm olumsuzluklara rağmen ortak tarih, ortak kader ve amaç birliği ile vatandaşlık kimliği ilkelerine dayanan temeller üzerinde yükselen Cumhuriyetimiz sayesinde bu topraklar üzerinde yaşayan herkes tasada ve kıvançta, bir ve bütün olmada, ocağını ve aşını paylaşmada ne kadar kardeş olduğunu ortaya koymuş; zalimin karşısında dik durmuş, yakın bölgesine ve ötesine barış, adalet ve refahı yaymaya çalışmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi ile savunmadan enerjiye, tarımdan sanayiye pek çok alanda önemli atılımlar yapılmış, söz sahibi haline gelinmiştir. Köklü tarihimizden ve kadim değerlerimizden aldığımız güçle 84 milyon bir ve beraber olarak Türkiyemizi büyütmek hedefine kenetlenmiş, önüne çıkan engelleri bir bir yıkmış, kurulan oyunları bozmuş, iradesine el koymaya çalışanlara hadlerini bildirmiştir. Nitekim 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbe ve işgal girişimi milletimizin devletine ve iradesine sahip çıkma kararlılığı sonucu püskürtülmüş ve tüm dünyaya önemli bir mesaj verilmiş, Aziz Milletimiz söz konusu Vatan olduğunda hiç düşünmeden canını feda edeceğini herkese göstermiştir.

Bu aziz milletin evlatları olarak bizlere düşen daha güçlü bir Türkiye için mücadele ederken daha güçlü, milli ve manevi değerlere sahip, sorumluluklarının bilincinde, vatanına milletine devletine sadakatle bağlı nesiller yetiştirerek ecdadımızdan aldığımız emanet olan Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar kalmasını sağlamaktır.

Cumhuriyetimizin 100. Yılına doğru ilerlerken Güçlü Türkiye yolunda bugün daha fazla azimli ve kararlıyız. Milletimiz;, tarihinden aldığı güçle, birlik ve beraberlik içinde Atatürk’ün yolunda yürüyecek, milli ve manevi değerlerine sahip çıkarak , içerideki ve dışarıdaki hain ve düşmanlara karşı mücadele edecek; daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için canla başla çalışacaktır. Bu yolda ilerlerken önümüzdeki en önemli rehber de Milli Mücadeleyi kazanarak Cumhuriyetimize hayat veren o çelikten iradedir. Bizlere düşen bu iradeye sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugünlerine kolay kolay gelmemiştir. Pek çok bedel ödemiş-ödetmiş ama asla yolundan dönmemiştir, dönmeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle bu vatanı bizlere emanet eden, bin yıldır bu topraklarda hür bir şekilde yaşamamızı sağlayan ecdadımızı, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları başta olmak üzere şanlı tarihimizin ölümsüz sembolleri olan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum. Şehitlerimizin ruhları şad olsun! Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun" dedi

 Kaymakam Demir'in konuşmasının ardından öğrenciler Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirler okudu.

Düzenlenen programda Besni kaymakamlığı ve Besni Gençlik ve Spor Müdürlüğünün organize ettiği 'Sokaklar Bizim Cumhuriyet Kupası 3x3 basketbol turnuvası'nda dereceye giren takımlar, şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi.

Program Çakırhüyük Ortaokulu öğrencileri tarafından halk oyunları gösterisi, Besni Dokan Spor kulübü antrenör Serdar Meşen eşliğinde Muay Thai gösterisi, Okçuluk gösterisi, müzik dinletisi ve resmi geçit töreni ile sona erdi.