Uzun yıllardan bu yana hazine arazilerinde çiftçilerin ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olmadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamadığını belirten Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer; "Hazineye ait arazilerini ecrimisil ödeyerek tarımsal amaçla geriye dönük en az 3 yıl kullandığı 31 Aralık 2017 tarihinden önce tespit edilen çiftçilerimiz, bu imkanlardan yararlanabilecek. Çiftçilerimiz, Hazine ile kira sözleşmesi yaparak ÇKS'ye kayıt olabilecek, tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden ve tarım sigortalarından yararlanabilecek. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecek. Bu araziler için, çiftçilerimize kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde 10 yılın sonunda isterlerse kira sürelerini uzatabilecek veya doğrudan araziyi satın alabilecekler" dedi.

Başkan Sümer, çiftçilerin 18 Kasım 2018 tarihine kadar, kira sözleşmesi başvurusu yapmaları gerektiğini de sözlerine ekleyerek; "Bu sorunun çözüme kavuşturulması noktasında emeği geçen başta Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar olmak üzere herkese şahsım ve çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunarım" dedi.

ECRİMİSİL NE DEMEK?

Ecrimisil, haksız işgal tazminatı anlamına gelir. Bu tazminatın söz konusu olabilmesi için; bir malın veya taşınmazın haksız şekilde, kötü niyetli olarak, mal sahibinin veya idarenin izni dışında kullanılmış olması gerekir.