Dün akşam gerçekleştirilen toplantıya, BEV Başkanı Memet Kaban, Ali Aslanbay, Ali Balta, Sungur Emre, Şaban Çağıran, Merkez Besnililer Derneği Başkanı Ahmet Kılyar, Küçükköy Besnililer Derneği Başkanı Ejder Eman, Yönetim kurulundan Kadir Akdoğan, Seyfettin Zabun, Ahmet Yılmazkaya, üye Mustafa Dayıoğlu, Şirinevler Besnililer Derneği Başkanı İ.Halil Yılmaz, Besnili İşadamları Derneği Başkanı Metin Kütük, 2. Başkanı Mehmet Balta ve İşadamı Ali Çulcu katıldı.

İstanbul Mevlana’yı Yunus Emre’yi ve Güzel Sanatları Sevenler Derneği Başkanı İsmail Yüksel İstanbul dışında olması nedeniyle katılmadığı toplantıya Aşağı Çöplü Derneğinden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

Toplantının açış konuşmasını Vakıf Başkanı Memet Kaban yaptı. Kaban konuşmasında 13. Sü düzenlenecek bayramla ilgili verdikten sonra,  “Bu yıl bayram tarihini özellikle geciktirdik. Nedeni de Besni halkının nabzını ölçmekti. Tabi ki birazda kırgınlığımız var, nedeni ise malumunuz üzere yurt binası arsamızın Besni Belediyesi tarafından elimizden alınması konusu, bizde tavrımızı ortaya koyduk. Bayram yapılsın mı? Yapılmasın mı? Ancak biz böyle düşünürken, halktan gelen öneriler gösterdi ki Bayram yapılsın. Besni’den gerek telefon ve gerekse e-mail yoluyla gelen yoğun istek üzerine yeniden yapmaya karar verdik. Bizler Vakıf olarak Besni’yi marka haline getirmek, Erdemoğlu Ailesi gibi Besni’ye bir şeyler kazandırmak istiyoruz. Besni Vakfa sahip çıkmalı, dedi.

Bayramda Vakfın önemini daha iyi anlatacaklarını, 2 tane panelist getireceklerini belirten kaban,  Halk Eğitim ve Belediye tiyatrolarının hazırladıkları gösterilerin sunulacağını ve sanatçının getirilmeyeceğini söyledi.
Daha sonra söz alan BESNİAD 2. Başkanı Mehmet Balta, öncelikle İstanbul’daki Besnili Derneklerin Vakıftan şikayetçi olduklarını, nedenin de derneklerin düzenlemiş oldukları toplantılara BEV Başkanının katılmıyor. BEV binası kapalı, bir sekreteri bile yok, hatta telefonu bile kapalı, dedi.

Bayramla ilgili görüşlerini de dile getiren Balta, “Besni’de Her Eğitim Bayramı öncesi sağlık taraması yapılsın ve geleneksel hale getirilsin. Besni Belediyesi Bayrama katkılarını fazlalaştırıp Besni ürünlerinin sergileneceği alanlar oluştursun. Bunun yanı sıra BEV olarak Besni’ye gidildiğinde öğrencilere önlük, çanta gibi hediyeler verilmeli,” dedi.
Daha sonra söz alan Ali Çulcu, Vakıf yöneticilerinin Besni’deki esnaflarla, Sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog halinde olmasını vurgulayarak, Halkla iç içe olunması çok önemli, aksi halde katılım istenen seviyede olmayacaktır. Yıllardır yaşadığımız da bu. Besni’de BEV'in temsilcilik noktasında Besni’de daha etkin olmalı. Ayrıca BEV toplantıları zaman zaman İstanbul’daki diğer derneklerimizde de yapılabilir. Bu durum diyalogların artmasına ve bahsedilen kopuklukların ortadan kalkmasını sağlar dedi.

Şirinevler Dernek Başkanı İ. Halil Yılmaz ise, “Eğitim Bayramına bayanlarında katılımının fazlalaştırılması gerekmekte. Bu konuda çabaların artırılmasını talep ediyorum, dedi.

Ali Aslanbay; “Vakfın katkılarını Besni’nin ve dışarıdakilerin bilmemesi beni üzüyor, Vakıf olarak yaptıklarımızın kıymeti bilinmiyor. Vakıf Besni’ye ne veriyor eleştirileri var. Ancak yaptıklarımız görmezden geliniyor. Bu zamana kadar 3 Bini aşkın öğrenciye burs verdik ama kimseyi teşhir etmedik. Harcamalarımız 1 milyon dolar kadar oldu. Besni MYO’yu Besni’ye kazandırdık. Bir ilköğretim okulu yaptırdık.  Bunları yaparken tam anlamıyla Besni’den destek göremedik. Besnili siyasilerimiz 12 yıldan beri bir eğitim Bakanını Besni’ye getiremedi. Bununla birlikte Kaymakam ve Belediye başkanı bizlere sahip çıkmazsa bizler fazla birşey yapamayız, bunların katkıları bizim için önemli,” dedi.

Daha sonra Ali Balta söz alarak, Besni Eğitim Vakfı olarak Besni’de yüksekokul, okullar v.s. gibi yapılmasına vesile olduk, Besni Pirim yaptı. Demek ki Vakıf olarak yaptıklarımızı Besnili Derneklere ve gerekli yerlere daha iyi anlatamıyoruz,” dedi.

Şaban Çağıran; Besnililer arasında iletişim kopukluğu olduğunu ve bu kopukluğunda biran önce ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Kadir Akdoğan, Küçükköy derneği olarak kan bağışı kampanyası düzenlediklerini ancak Vakfın ve diğer Besnili derneklerimiz kampanyaya duyarsız kaldılar. Vakfın çalışmalarını iyi bir şekilde gözler önüne sermediğine dikkat çeken Akdoğan, Vakıf yapmış olduğu hizmetleri kısa bir film haline getirmeli ve  sinevizyon olarak halka izlettirilmeli dedi.
Mustafa Dayıoğlu; Vakıf olarak Besni’deki sivil toplum kuruluşları ile Kaymakamlık aracılığı ile irtibat kurmak yerine birebir ziyaret etmeliyiz, dedi.
Son olarak söz alan BESNİAD Başkanı Metin Kütük; Eğitim bayramında Besnili hemşerilerimizle daha iyi irtibat sağlanmalı. Yani tabana inmeliyiz. Bunu gerçekleştirmezsek yaptıklarımız şu anda olduğu gibi iyi anlaşılmaz. Özellikle Vakfın derneklerle iletişimi zayıf.  Örneğin Av. A. Kemal Ferlengez'in başlatmış olduğu dernek toplantıları dayanışma ve kaynaşma günlerinin platform olarak yapılacağı ve önderliğini de BEV'in yapacağı söylenmişti. Ama maalesef bu yapılmadı ve kopukluk devam ediyor,” dedi.

Kaban, Besni Eğitim Bayramına gidilmesi için ulaşım işini de her zamanki gibi İstanbul’daki belediyelerden rica edileceğini, önce başkanı bayrama davet edip sonrada otobüs istenileceğini, dernekler önünden de 20 Ekim günü saat 20.00'de otobüslerin kaldırılacağını söyledi.