Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonunda yapılan anma törenine, Besni Kaymakamı Ahmet Gencer, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti Besni İlçe Başkanı Mustafa Çiğdem, Besni Garnizon Komutanı ve Askerlik Şube Başkanı Yüzbaşı Hakan Yonarkol, Besni İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mehmet Uçar, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrencileri, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program Nazif Canlı tarafından yapılan Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

AVŞAR; " ŞEHİT İKİZ POLİSLERİMİZİN HAYALİ HELİKOPTER PİLOTU OLMAKTI"

Günün Anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Avşar; "Ülkemizin 15 Temmuz 2016 tarihinde karşılaştığı hain darbe teşebbüsü, vatanımızı dış güçlerin eline teslim etmeyi, batılı devletlerin işgaline zemin hazırlayacak bir kaos ortamına sürüklemeyi amaçlamış ve milletimize tarihinin en ağır imtihanlarından birini yaşatmıştır.

O gün, ülkemizi bütün Anayasal kurumlarıyla teslim almayı amaçlayan, bunun için devlet kurumlarını ve milleti bombalamaktan çekinmeyen bir yapı ile karşı karşıya kaldık. O karanlık geceyi 81 ilimizde, ilçelerimizde, köylerimizde Allah’ın inayeti, milletimizin cesareti, idarecilerimizin dirayeti ile 7’den 70’e tüm milletimiz aydınlatmıştır. Türk’ü ,Kürt’ü ,Alevi’si, Sünni’si, Laz’ı, Çerkez’i, Gürcü’sü  80 milyon vatanımızı alçak darbeye karşı birlikte savunduk ve birlikte kurtardık.

Uçaklarla bombalanan Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığında kadın erkek 51 silah arkadaşı omuz omuza şahadet şerbetini içti. O şehitler arasında hemşerilerimiz, ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç’ta vardı. İkiz polislerimizin hayali helikopter pilotu olmaktı. Bu hayali gerçekleştirmek için Özel Harekat Daire Başkanlığında eğitim alıyorlardı. Gözü dönmüş caniler bu iki ana kuzusunu hayallerini gerçekleştirmeden aramızdan ayırdılar.

15 Temmuz, bizlere göstermiştir ki, hiçbir güç, Allah aşkı ve vatan sevgisiyle dolu yüreklerden daha üstün olamaz. Devletimizin bütün kurumlarını yerle yeksan etmeyi , irademizi çökertmeyi, milletimizi sindirmeyi ve İslam ümmetinin umudunu toprağa gömmeyi hedefleyenler, rezil ve zelil olmuşlardır.

Dün Sakarya’da, Çanakkale’de, Kıbrıs’ta bu milletin istiklal mücadelesini veren şehitlerimizin sancağını, 15 Temmuz gecesi aynı ruh ve imanla taşıyan her bir kardeşimizi saygıyla selamlıyorum. Bu millet dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da şehitlerimizin mirasını aynı ruh ve inançla taşımaya devam edecektir" dedi.

ŞEHİTLERİN BABASI ALİ ORUÇ; "BENİM İKİ EVLADIM VATAN İÇİN ŞEHİT OLDU"

Avşar'dan sonra kürsüye gelen Şehit Ahmet ve Mehmet Oruç kardeşlerin babası Ali Oruç; "Kurugöl Köyünde yapılan üst geçidin ismini çocuklarıma vererek açılışı için bizleri buraya davet eden Besni Kaymakamı Ahmet Gencer'e ve üst geçide evlatlarımızın isminin verilmesinde emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Tüm gazilerimize de sağlıklı ve sıhhatli bir yaşam diliyorum.

Şehit olan evlatlarım Ahmet ve Mehmet ile gurur duyuyorum. Bir şehit ailesi olarak bu dünyada her ne kadar acı bir olay olarak yaşasak da o genç yaşta evlatlarımı şehit eden vatan hainleri gibi boynumuz eğik gezmiyorum ve yaşamıyorum. Bu iki evladım bu vatan için şehit oldular. Aynı evde iki şehit veren bir aile olarak da Allah’ın bize verdiği sabır ve güç ile alnımız ak, başımız dik olarak yaşıyoruz. İki evladım olan Ahmet ve Mehmet şehit olalı yaklaşık 27 aydan fazla bir zaman oldu. Bu zaman içinde Adana’da, İzmir’de ve Adıyaman'da olduğu gibi aynı evde iki evladını şehit vermiş acılı bir aile olarak böyle bir vefalı çalışmanın diğer illerimizde de evlatlarımızın isminin yaşatılmasını diliyorum. Üst geçidin devletimize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.  

KAYMAKAM GENCER; "BİZ ŞEHİTLERİMİZİN FEDAKARLIKLARI SAYESİNDE RAHATÇA YAŞAYABİLİYORUZ"

Son olarak konuşan Besni Kaymakamı Ahmet Gencer ise; " Bu aziz milleti aynı duygu ve coşku ile tek vücut olarak birleştiren, bugün bizi bu topraklarda özgür ve bağımsız olarak yaşamamız için hayatını feda eden, bu toprakları bize vatan yapan, dini, bayrağı ve milleti ve bu milletin namusu için hayatını gözünü kırpmadan feda eden tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, gazilerimize saygılar sunuyorum.

15 Temmuz’un o karanlık gecesinde iki evladını birden şehit veren kıymetli hemşerimiz Ali Oruç, değerli eşleri ve anneleri de aramızdalar. Ben onlara buraya kadar teşrif ettikleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca Besni’nin köylerinden ve kasabalarından çok sayıda şehidimiz var ve şehit ailelerinin bir çoğu da aramızdalar. Ben onlara da teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yakın zamanda Tunceli’de gazi olan Mustafa Deniz kardeşimiz de aramızdalar. O saldırıda bir ayağını kaybetmişti. Sağ olsun oda gayet sağlıklı bir şekilde aramızda.

Arkadaşlar bu topraklarda özgürce yaşamanın bir bedeli var. Şehitlerimiz ve gazilerimiz bu bedeli ödediler. Biz onların fedakarlıkları sayesinde bugün bu topraklarda rahatça yaşayabiliyoruz. Hepsine minnetlerimi arz ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ses sanatçıları Yavuz Bingöl ve Erol Park tarafından seslendirilen "Mehmed'im" isimli türkünün video sunumu yapıldı.

Şehit Polis Memurları Ahmet ve Mehmet Oruç kardeşlerin anısına sunulan sinevizyon gösteriminin ardından okul öğrencilerinden Ömer Aslan şiirini seslendirdi. Daha sonra bugüne kadar Besni'de şehit olan şehitlerimizin sinevizyon gösterimi sunuldu.

Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen anma töreninin ardından "15 Temmuz Şehitleri Ahmet Mehmet Oruç" üst geçidinin açılışı için Kurugöl Köyüne geçildi.

Burada düzenlenen törende Besni Kaymakamı Ahmet Gencer ile Şehit Ahmet Mehmet Oruç kardeşlerin babası Ali Oruç, çocuklara Türk bayrağı dağıttı.

YILDIRIM; "ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİNİ KÖYÜMÜZDE YAŞATACAĞIZ"

Üst geçidin açılışından önce bir konuşma yapan Kurugöl Köyü Muhtarı Hamza Yıldırım; "Köyümüzde yapılan üst geçide 15 Temmuz'da şehit olan Ahmet ve Mehmet Oruç kardeşlerimizin ismini yaşatmak ve anmak için köy heyetimiz ile ilgili almış olduğumuz kararı ilgili makamlara ilettik. Neticesinde de Bakanlık tarafından onaylandı. Köyümüzde yapılan üst geçidin isminin 15 Temmuz Ahmet ve Mehmet Oruç üst geçidi olması için karar alındı. Köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. 15 Temmuz'da hayatını kaybetmiş olan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık sıhhat diliyorum" dedi.

Şehit İkiz polis memurlarının babası Ali Oruç ise, üst geçide şehit çocuklarının isminin verilmesinde emeği geçen, başta Kurugöl Köyü Muhtarı Hamza Yıldırım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Oruç; "Sayın Kaymakamım, siz benim çocuklarımın ismini burada yaşattınız ya, Allah hepinizden razı olsun" dedi. Baba Ali Oruç, konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı.

Konuşmaların ardından Besni Müftüsü Ali Osman Toprak tarafından yapılan duanın ardından 15 Temmuz Şehitleri Ahmet Mehmet Oruç Üst Geçidinin açılışı gerçekleştirildi.