Besni'de son bir haftada yaklaşık 54 pozitif vakaya rastlanırken, koronavirus nedeniyle evlerinde izole edilenlerin ve hastanelerde tedavi altına alınanların sayısı her geçen gün artıyor. Uzmanlar sosyal hayatı derinden etkileyen Covid-19 salgınından korunmanın en önemli yolunun maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymak olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz Salı günü ise 14 kişide pozitif vaka ile Besni'de en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Yetkililer salgının ilçemizde daha da yayılmaması için alınan önlemlere ve belirlenen kurallara titizlikle uyulması, uymayanların uyarılıp kolluk birimlerine ihbar edilmesinin büyük önem arz ettiğini söylediler.

Koronavirüsün yüz kızartıcı bir durum olmadığını söyleyen yetkililer, koronavirüse yakalanan birçok kişinin, çevresinden tepki göreceği veya dışlanacağı gerekçesiyle hastalığını en yakınları dahil herkesten sakladığını belirtti. Yetkililer en büyük tehlikenin bu tür hastalar olduğuna dikkat çekerken; “Koronavirüse yakalandığınızda, çevrenizde rahatlıkla söyleyin. Virüs yüz kızartıcı bir şey değil. Çevrem, ailem, herkes beni dışlayacak, tepki gösterecek diye korkmayın. Çevrenize ve yakınlarınıza koronavirüs olduğunuzu söylemediğinizde, en büyük tehlike işte o zaman başlıyor. Türkiye’de vaka sayısının artışındaki temel gerekçelerden biri de zaten bu. Çekindiğimiz için maalesef çevremize söylemiyoruz. Sonuçları çok kötü oluyor” dediler.

Besni'de maskesiz sokağa çıkanlar ve tedbirleri ihlal edenler hakkında 1.593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. ve 5.326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddeleri gereğince idari para cezası uygulanıyor.

Hıfzıssıhha Kanunu 250 liradan 1.000 liraya kadar idari para cezasını, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi de genel sağlığın korunmasına yönelik verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 lira idari para cezasını kapsıyor.

Buna göre, maskesiz sokağa çıkanlar ve belirtilen tedbirleri ihlal edenler hakkında her ile göre Valilik İl Hıfsızzıhha Kurulları emre itaatsizliğin durumuna göre idari para cezasını alt limit 250 liradan, üst limiti ise yaklaşık 3.191 liraya kadar uygulayabiliyor.