Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Besni ilçe Hıfzıssıhha Kurulu, 691 kişinin yaşadığı Sarıyaprak Köyünde yaklaşık 20 kişide koronavirüs vakasının tespit edilmesi, köy halkı ile çevre köylerin taziyelere katılması ve vakaların bu köylere de intikal etmesinin ardından vaka artışının önüne geçilmesi adına İlçe hıfzıssıhha kurulu tarafından 25.02.2021 saat 18:00’dan itibaren 10 gün süre ile karantinaya alınmasına karar verildi.

Jandarma köy giriş ve çıkışlarını dubalar ile kapatarak ikinci bir emre kadar köye giriş ve çıkışları yasakladı.

İlçe hıfzıssıhha kurulu tarafından yapılan açıklamada; "İlçemize bağlı Sarıyaprak köyünde PCR Pozitif vakaların artması, köy halkının maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmaması Sarıyaprak köyünün bulunduğu konum ve köye geliş gidişlerin yoğun olması nedeni ile 25.02.2021 tarihi saat 18:00’dan itibaren 10 gün süre ile karantina tedbirlerinin uygulamasına.

Karantina süreci boyunca gerekli ihtiyaçların temini, takibi ve karantina kurallarının uygulanması, karantina ile ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için mal müdürlüğü başkanlığında tapu müdürlüğü ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı müdürlüğünün de içerisinde yer aldığı bir komisyon kurulmasına.

Köyün giriş ve çıkışlarının kapatılmasına, ilçe jandarma komutanlığı ve köy muhtarınca gerekli tedbirlerin alınmasına,

Zorunlu tarım faaliyetlerinin denetim yapan ekiplerin izni ile devam etmesine,

Tarım ile ilgili iş ve işlemlerde bulunan kişilerin kalabalık topluluklar halinde çalışmamasına temizlik, sosyal mesafe ve maske kurallarına uyma kaydı ile faaliyetlerini yürütmesine,

Köy camisinde sık sık uyarı anonslarının yapılmasına ve köy camisinin her türlü faaliyete kapalı kalmasına,

Köy okulunun karantina boyunca faaliyetlerini ve eğitim öğretim çalışmalarının durdurulmasına.

Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtildiği çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara umumu hıfzıssıhha 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi kanunun ilgili maddesi gereğince işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması, kurumlar tarafından gerekli tedbirlerin alınması kararlaştırılmış olup alınan kararın birer suretinin ilçe kaymakamlıklarına ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.