Pazar gününe denk gelen '21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü' pandemiden dolayı ve sokağa çıkma kısıtlaması olması nedeni ile bugün gerçekleştirildi. Program'da Down sendromlu Deniz Sinan'ın fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen programa, Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, Adıyaman Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş, İlçe Emniyet Müdürü Kenan Sertyalçın, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, AK Parti Besni İlçe Başkanı İsmail Sümer, İYİ Parti Besni İlçe Başkanı İmdat Yıldırım, İlçe Müftüsü Mehmet Ünsal, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel, Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Besni Başkanı Ömer Arslan, kurum amirleri, vatandaşlar ve down sendromlu çocukları olan aileler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan şu ifadelere yer verdi: " Down sendromlu bir eksiklik, bir engel hali değil genetik bir farklılıktır. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken down sendromlu bireylerde bu sayı 47 olmaktadır. Yani down sendromlu kardeşlerimiz sürekli gülen yüzleriyle, ışıltılı gözleriyle, yakın ve samimi tavırlarıyla hiçbir zaman yalan söyleme yeteneklerinin olmaması ile eksik değil hepimizden bir fazladırlar. Bu vesile ile down sendromlu kardeşlerimizin Besni Sosyal Hizmet Merkezi müdürlüğü olarak bugün değil her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini isteriz. Tıpkı uygulamış olduğumuz 'Kışlarına Yaz Gönüllerine Merhem Olalım Projesi' kapsamında hayırsever iş adamlarımızın desteği ile 1000 engelli kardeşimize 1000 battaniye desteğinde bulunduğumuz gibi down sendromlu kardeşlerimizin de yanındayız. Tıpkı Besni Kaymakamımız Nazlı Demir hanımefendinin talimatı ve desteği ile 25 görme engelli kardeşimize 'Engelsiz Yol Projesi' kapsamında akıllı bastonları dağıttığımız gibi down sendromlu kardeşlerimizin de yanındayız. Programımız kapsamında fotoğraflarını sergilediğimiz Deniz Sinan’ın deklanşöründen çıkan fotoğraflar ile ‘Besni Parmaklarımın Ucunda’ projesini yakında uygulamaya başlayarak down sendromlu kardeşlerimizin neler yaptığını ve neler yapacağını da bilmenizi isteriz" ifadelerine yer verdi.

Mustafa Orhan'dan sonra konuşan Sinan Deniz'in annesi Fatma deniz duygusal bir konuşma gerçekleştirerek şu ifadelere yer verdi: " Deniz down sendromlu olan en küçük çocuğum. Deniz 3 aylıkken su çiçeği hastalığı geçirdi o zaman doktor Deniz'in down sendromlu olduğunu söyledi. Ben o zamanlar down sendromunun ne demek olduğunu bilmiyordum adını bile telaffuz edemiyordum. Ne yapabilirim, Deniz ile nasıl ilgileneceğim bunları bilmiyordum. Doktora sorduğumda ise bana geç yürüyecek, geç konuşacak dedi, bu bizim için sözün bittiği yer oldu dünya başıma yıkıldı. Ama down sendromlu olduğu için ben Deniz ile gurur duyuyorum o benin evimin neşesi, yüzümün sevinci, akşamımızın şükrü ben her gün şükür ediyorum. Deniz gibi özel çocuklara sahip olan anneler babalar umutlarını kaybetmesinler, onlar Allah'ın kendilerine özel bir hediyesi. Ben buradan son olarak şunu da dile getirmek istiyorum. İki yılda bir yapılan sınav var ama down sendromlu bir çocuk ile normal olan bir çocuğu aynı şartlarda aynı sınava koyuyorlar. Bu normal bir şey mi ? Bu doğru bir şey mi? Bu konuda da down sendromlu olan çocuklarımıza bir ayrıcalık istiyorum bu günün önemine belirterek duyurmak istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Program daha sonra Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bulunan 'Engelsiz Koro' tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Down Sendromlu çocuklar ise gerçekleştirilen müzik dinletisinde eğlenerek ve oyunlar oynayarak herkesi bir kez daha mutlu etmeyi bildiler.

Program Down sendromlu çocukların Kaymakam Nazlı Demir'e, Belediye Başkanı E. Mehmet Emre'ye, İlçe Emniyet Müdürü Kenan Sertyalçın'a ve İlçe Jandarma Komutanı Barış Kara için hazırladıkları hediyeleri takdim etmelerinin ardından sona erdi.

Down Sendromlu olan Deniz Sinan'ın çektiği fotoğraflardan oluşan resim sergisi hükümet konağı önünde düzenlenen programın ardından, Kaymakamlık karşısında bulunan çay bahçesinde açılışı yapıldı. Açılışı Kaymakam Nazlı Demir, Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre ve beraberindeki heyet gerçekleştirdi.

Resim sergisinde konuşan Kaymakam Nazlı Demir şu ifadelere yer verdi; "Bugün down sendromlu kardeşlerimiz için organize edilen bir programdayız. Hep söylüyoruz down sendromluların bizden bir eksiği yok aksine artı bir fazlası var. Bu bir fazla ile de dünyaya bizden daha güzel bakıyorlar. Onları hep güzel gözleri ile gülen yüzleri ile hatırlıyoruz. Ve toplumsal hayatımıza onları ne kadar çok yerleştirebiliriz ne kadar çok yer alabilirler diye düşünüyoruz. Bunların bizim için Besni'de en güzel örneği aslında Deniz kardeşimiz. Bugün de Deniz'in çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan serginin açılışını yaptık. Engelli kardeşlerimiz ile ilgili eğitim konusunda en büyük görev ailelerimize düşüyor. Devletimiz her türlü imkanları ile engelli kardeşlerimizin yanında ancak, aileler o duyarlılığı gösterirlerse böyle Deniz kardeşimiz gibi eğitimini almış belli bir alanda uzmanlaşmış, toplumsal hayata katılabilen, özgüveni yüksek kardeşlerimiz bizimle birlikte olmaya başlıyor. Biz onlarla birlikte çok mutluyuz istiyoruz ki Deniz gibi niceleri kendini geliştirsin, eğitilsin, donatılsın ve bizimle birlikte toplumsal hayatta daha fazla yer alsınlar. Sergide emeği geçen herkese başta Deniz'e, annesine, babasına çok teşekkür ediyoruz. Çok önemli bir örnek Besni için Adıyaman için ve tüm Türkiye için. Emek verildiğinde nasıl bir aşamaya gelinebileceğini bizlere gösteren bir örnek. Bizim bundan sonra ki hedefimiz inşallah Deniz'in gözünden Besni'nin kültürel güzelliklerini fotoğraflamak ve bunu bir albüm haline getirmek olacak. Biz istiyoruz ki Deniz tüm Türkiye'ye örnek olsun, inşallah daha güzel projeler ile beraber bu kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla yer alması için mücadele edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Kaymakam Demir'den sonra konuşan Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre ise şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüzün down sendromlu kardeşlerimiz için hazırladığı programa katıldık. Programın en güzel tarafı da Belediye personelimiz olan  Deniz'in de burada sergisinin olması. Deniz üzerinden Besni'de ve Türkiye genelinde bir algı üretebilmek için bir farkındalık yaratabilmek için biz Deniz ile beraber çalışmaya karar verdik. Belediyemiz olsun Belediyemiz dışında olsun bizim resimlerimizi fotoğrafla ilgili de projelerimizi, düşüncelerimizi Deniz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Kendisi de yaptığı işte çok başarılı ilk başta bu kadar başarılı olacağı izlenimi bende uyanmamıştı ama şimdi eserlerini gördükten sonra çekilen resimleri gördükten sonra  gördüm ki benim diyen fotoğrafçılardan daha iyi kareler yakaladığını  gördük fark ettik. Bundan dolayı da gurur duyuyorum, ailesine de teşekkür ediyorum. Ailesinin de burada emeği muhakkak tartışılmaz. En azından bizimle çalışma fırsatı verdiği için ailesine de teşekkür ediyorum çünkü Deniz gerçekten yaptığı işte çok başarılı bir arkadaşımız.  Sosyal medyada paylaştığım resimlerin tamamına yakınını Deniz çekmektedir. Becerilerini, hünerlerini bize kendisi hayli ile ispat etmiştir. Şuan içerisinde bulunduğumuz sergide bunun bir tezahürü. Gerek Besni'de gerek Adıyaman'da gerek Gaziantep'de çekmiş olduğu resimleri sergileyerek burada bizlere özrün sadece beyinde oluğunu, insanların sadece kendilerini geliştirdikleri takdirde ve hiç bir şekilde özürle karşı karşıya olmadıklarını bize göstermiş oldu. Kendisine bu farkındalığı bizlere yaşattığı için teşekkür ediyorum .Dizim devlet olarak, Belediye olarak yapmamız gereken bu kardeşlerimize destek olmak onların arkasında durabilmek. İnşallah Besni Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi gücümüzün yettiği kadarıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz, bundan sonra da çalışacağız. Bunlar bizim kardeşlerimiz ve kardeşlerimize de sahip çıkacağız hep beraber" ifadelerine yer verdi.              

Down sendromlu olan Deniz Sinan ise açmış olduğu resim sergisi sonunda şu ifadelere yer verdi:" Besni'de, Adıyaman'da ve Gaziantep'te tarihi yerlerin resimlerini çektim ve sergimizi açtık. Fotoğraf çekmeye 5 sene önce başladım. Belediye başkanının resimlerini de ben çekiyorum, Besni'de düzenlenen programlarda fotoğrafları ben çekiyorum.  Sergiye gelen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.