Programa, Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Adıyaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, Besni Belediye Başkan yardımcısı Gökhan Serter, Besni Jandarma İlçe Komutanı Barış Kara, Besni Askerlik Şube Başkanı P. Asteğmen Muhammed Furkan Canlı, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel,  Suvarlı Belediye Başkanı Gülfer Ağır,  Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, Besni KYK Müdürü Nurcan Ciner, Besni İlçe Sağlık Müdürü Büşra Yılmaz, Besni Belediyesi Meclis Üyesi Sibel Peyker,  Yeni Besni Mahallesi Muhtarı Meltem Zengi, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

Sabak;" Kurtuluş Savaşında düşman işgaline karşı ülkesini, canını ortaya koyarak koruyan cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını, adını dünya tarihine kahramanlığıyla, cesareti ile, fedakarlığıyla yazdırmıştır"

Açılış konuşmasını yapan Mustafa Sabak şu ifadelere yer verdi; " Dişiyle, tırnağıyla, emeğiyle yeri geldiği zaman canıyla bu toprakları bizlere vatan kılan Anadolu'nun tüm çilekeş kadınlarını, Suriye'den Irak'a, Myanmar'dan Türkmenistan'a kadar dünyanın dört bir yanında zulüm altında, baskı altında, tehdit altında yaşayan tüm mağdur ve mazlum kadınları selamlıyorum.

Değerli Konuklarım, tüm dünyada kadınların hak ve eşitlik istediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne kaynaklık eden olay, 8 mart 1957 tarihinde New York'ta gerçekleşmiş bugün ise dünyanın pek çok ülkesinde kadınların toplumsal sorunları, çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bunların çözüm yolları üzerinde durulmakta ve çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak herkes için bir insanlık vazifesidir.

Bilmeliyiz ki tarih boyunca Türk kadını hayatın her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumlulukları paylaşmış, özellikle Kurtuluş Savaşı'nda mücadelenin her döneminde bu kutsal savaşa destek vermiştir.

Kurtuluş Savaşında düşman işgaline karşı ülkesini, canını ortaya koyarak koruyan cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını, adını dünya tarihine kahramanlığıyla, cesareti ile, fedakarlığıyla yazdırmıştır.

Sevgili Hanımlar, Kocası cephede, kendisi henüz 20 yaşında bir gelinken kardeşini henüz şehit vermişken, 3 aylık bebeğini geride bırakıp Aziziye Tabya'sını savunmaya koşan Nene Hatun, Halkı işgallere karşı durmaya davet eden etkileyici konuşmalarıyla bizzat Anadolu'ya çıkan Halide Edip, Ömrü Cephelerde savaşan babasının yanında geçen, henüz 12 yaşında onbaşı rütbesini alan Nezahat Onbaşı, kar yağarken cepheye götürdüğü top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki paltosunu örten ve kundaktaki bebeğinin üzerine uzanarak soğuktan şehit olan Şerife Bacı ve daha niceleri bu kahraman kadınlar saymakla biter mi? Şahsında hepsine selam olsun.

Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizler ülkemizde gerçekleştirdiğimiz reformlar arasında anayasamızdan kanunlara kadar tüm mevzuatımızda kadınların haklarını korumaya, kadın istihdamını arttırmaya, ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik çok ciddi düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz.

Bugün programın sonunda da burada sertifika almaya hak kazanmış 15 kadınımıza İşkur Destekli çocuk bakım Elemanı Kursu sertifikalarını vererek onları istihdama bir adım daha yaklaştırmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Milletimizi kadınıyla erkeğiyle bir bütün olarak büyük ve güçlü Türkiye hedefimize ulaştırmak için bugüne kadar verdiğiniz desteklerden ötürü teşekkür ediyor, bundan sonraki hedeflerimize ulaşmada ise desteklerinizi esirgemeyeceğinizi biliyoruz. Aksi takdirde kadın elinin değmediği her iş gibi bu gayretimizde eksik kalır, aksar ve hedefine ulaşamaz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizler Türkiye'nin Kadınlarına güveniyor, sürekli yeni projeler üreterek hedef büyütüyor, mücadele çıtasını sizden desteğinizle yükseltiyoruz. Sözlerime son verirken, kadınlarımızın sorunlarında .çok, başarılarını ve sevinçlerini konuşacağımız nice 8 Mart'larda buluşmak ümidiyle, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum" dedi.

Sabak'ın konuşmasının ardından Suvarlı Beldesinde yaşayan ve Eşine karaciğerini vererek büyük bir fedakarlık gösteren, 3 çocuğunu büyütmek için mücadele veren ve aynı zamanda çalışarak evinin ekonomik yükünü de üstlenen Fedakar anne, fedakar eş olan Sultan Turan'a Besni Kaymakamı Bedirhan imamoğlu tarafından plaket verilerek göstermiş olduğu bu büyük fedakarlıktan dolayı teşekkür etti.

Turan;" Eşime yaşaması için ihtiyacı olan organı bağışlamam, miras bırakmam gerekiyordu"

Plaket alan Sultan Turan daha sonra şu ifadeleri dile getirdi;" Bugün burada sizlere birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Bundan beş yıl önce eşim ve çocuklarım ile birlikte gayet huzurlu bir hayat yaşarken içimize giren ve eşimi günden güne tüketen bir hastalık bütün düzenimizi yerle bir etti. Bu hastalıkla hayatımız zorlu bir sürece girdi. Bu süreç çocuklarımı özellikle iki yaşında olan sürekli bırakıp gitmek zorunda kaldığım oğlumu çok yıprattı. Eşimin acı çektiğini görmek beni gerçekten çok yoruyordu. Bir anne, bir eş olarak her şeyden önce bir insan olarak bu durum beni çok üzüyordu. Omuzlarımda bu ağır yükü hafifletmek için eşimin canına kendi canımı katıp hiç kimsenin kendi kanından kendi canından olan insanların yapmak istemediği şeyi yapmam gerekiyordu. Eşime yaşaması için ihtiyacı olan organı bağışlamam, miras bırakmam gerekiyordu. İyi günde olduğu gibi kötü günde de yanında olmak beni gururlandırdı" dedi.

Çelik;" Kadının çalıştığı bir toplum üretkendir"

Daha Sonra Konuşan Adıyaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlü Fehmi Çelik şu ifadelere yer verdi; " Saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum, 8 Mart Dünya kadınlar günü vesilesi ile hazırlamış oldukları program için ilçe müdürüme ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başta kahraman şehit annelerimiz olmak üzere hepinizin 8 Mart dünya kadınlar gününü kutluyorum. Kıymetli hanımefendiler hakikaten dünyada kadına verilen değer bizdeki gibi değildir. Neden diye sorarsanız biz kadına verdiğimiz değeri inancımızla taçlandırmış bir milletiz bir devletiz. Uğruna bakanlık kurduğumuz adına da Aile dediğimiz bir bakanlık kurmuşuz buda kadına verdiğimiz değeri resmi anlamda ne kadar önemsediğimizin en güzel örneğidir. Dini anlamda yine kadınlara temel hak ve hürriyetlerin en fazla tanındığı dönemlerden bir tanesidir ki insanlık manifestosu dediğimiz en büyük insan hakları bildirgesinin olduğu Veda Hutbesinde bile onlar size emanettir denilmiştir. Buradan dinimizin kadınlara bakış açısının en güzel izahatı yapılmış durumdadır. Şunu da bilmenizi isterim ki hani sürekli bir batı hayranlığımız vardır ya sanki diğer ülkelerde, avrupa birliği ülkelerinde adeta uçan demokrasi, modernlik, çağdaşlık, temel hak ve hürriyetleri belirten bir anlayış vardır ya bugün mültecilerin Yunanistan sınırından geçerken bunların kadına verdiği değeri anlayın ve ülkemizin bu konuda ne kadar ileri bir durumda olduğunu görmemiz için tarihi bir fırsattır. Anne demiyor, çocuk demiyor, kadın demiyorlar hani kadının hakları vardı? Sosyal devlet anlayışının yapmak zorunda olduğu ödevleri vardı? Ama görüyorsunuz ki sınırda durumuna, yaşına, içindeki ruh haline bakılmaksızın botlardan aşağı atılmalarına hepimiz üzülerek şahitlik ediyoruz. Oysa ki bizde geçtiğimiz pazar günü Cumhurbaşkanımızın himayesinde Kahraman kadınlar adı altında, kadınlarımıza verilen değeri bir kez daha taçlandırmak için bir ülkenin Cumhurbaşkanı himayesinde kadınlara yönelik bir organizasyon yapıldı. Dünyanın hiç bir yerinde 8 Mart dünya kadınlar gününde Cumhurbaşkanlığı himayesinde biz böyle bir çalışma görmedik. O zaman biz kimsenin reçetesine kimsenin önerisine ihtiyaç duymadan yolumuza devam edeceğiz. Ben bazı istatistikleri de açıklamak istiyorum, bundan 15 yıl önce istihdam edilen kadın sayısı 5 Milyon civarındayken bugün 11 Milyona çıkmış durumda. Üniversiteler insanların şekillenmesi akademik başarının gösterildiği yerler olduğu için ben önemsiyorum. Üniversitelerde çalışan kadın sayısı bugün itibari ile yüzde 51.7'ye çıkmış durumda. Diğer Sektörlere baktığımızda ise yüzde 57'lere varan bir oran var buda bizi hakikaten mutlu ediyor çünkü kadının içinde bulunduğu bir toplum, kadının çalıştığı bir toplum üretkendir, kadının içinde olmadığı bir toplum ise sadece bir kalabalıktır. Bir kez daha bütün kadınların 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyorum" dedi.

Programda 'Hayatta Engel Yoktur' sloganı ile yola çıkan Engelsiz Koro müzik dinletisi yapıldı ve Çocuk Bakım Elemanı Kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.