Sosyal Hizmet Merkezi çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, Sosyal Hizmet Merkezlerinin vatandaşlara Devletin şefkat elini uzatarak ailelerine yönelik koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini bir arada sunulmasına yönelik kurulan merkezler olduğunu söyledi.

Müdür Orhan, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Müdürlüğümüz, Başvuru Tespit ve İzleme Birimi, Uygulama Birimi, Eğitim ve Danışmanlık Birimi, Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi olmak üzere dört ana birimden oluşmaktadır. Bu birimlerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürmektedirler.

Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak toplumsal yaşamda güçlük çeken, ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılayamayan kısacası toplumumuzda ki bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza yardımcı olmak için çalışmaktayız.  Bu doğrultuda, ASDEP Projesi kapsamında ilçemizde 2018 Yılı içerisinde 4134 hanede 7235 kişi ile bire bir görüşme sağlanmıştır.

Bu görüşmeler neticesinde tespit edilen 250 ailemiz ihtiyaç ve gereksinimlerinden dolayı kurumumuz hizmetlerine veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmiş olup, takipleri kurumumuz tarafından yapılmaktadır.

2018 YILI İÇERİSİNDE 1015 AİLEYE EVDE BAKIM HİZMET VERİLDİ

2018 yılında evde bakım hizmeti için kurumumuza 300 yeni başvuru gerçekleşti. Bunlardan 247 aileye yardım bağlandı.

Toplam da ise 1015 kişi kurumumuzdan evde bakım ücreti olarak aylık kişi başı 1305 TL yardım almaktadır.Yardım yapılan ailelerimiz yıl içersinde ekiplerimiz tarafından ziyaret edilerek evde bakım koşulları takip edilmektedir.

SED (SOSYAL EKONOMİK DESTEK) YARDIMI

Geliri olmayan parçalanmış ailelere çocuk merkezli yapılan bir yardım türüdür. 2018 Yılı içerisinde tarafımıza 101 müracaat yapılmış olup, bunlardan 83’üne yardım bağlandı. Çocuk sayısına göre 560 TL ile 816 TL arasında yardım yapılmakta en fazla 2 çocuk için yardım yapmaktayız. Toplamda ise bu kapsamda 192 ailemiz var. Yardım yaptığımız ailelerimize ve çocuklarımıza yönelik izleme ve değerlendirmelerimiz rutin olarak devam etmektedir.

Ayrıca bu yardımdan faydalanan çocuklarımızın eğitim durumları okul idareleri ve öğretmenlerimizle işbirliği içersinde ilgili personellerimiz tarafından takip edilmekte olup,çocuklarımıza ve ailelerimize yönelik gerekli rehberlik çalışmaları yapılmaktadır.

DOĞUM YARDIMI HİZMETİNDEN KİMLER NE KADAR YARARLANABİLİYOR?

15.05.2015 tarihi sonrasında doğan çocuklar için annelerimizin adına PTT'ye yatırılan bir defaya mahsus bu yardımdan her Türk vatandaşı yararlanabilmektedir. İlk çocuğa  300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü ve/veya daha fazla ise 600 TL tek seferlik destek sunulmaktadır. Besni Sosyal Hizmet Merkezi olarak 2018 yılı içerisinde 1220 vatandaşımıza doğum yardımı yapılmıştır.

ENGELLİ- YAŞLI EVDE BAKIM HİZMETİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Evde aile bireyleri ile birlikte yaşayan veya kimsesiz, engelli, yaşlı, felçli, yatağa bağımlı, hayatını başkalarına bağımlı olarak devam ettiren bakıma muhtaç bireyler,

- Ventilatör ve oksijen konsantratörüne (Solunum ya da oksijen cihazına) bağlı solunum sistemi hastaları,

- Hareket kısıtlılığı olan ileri derecedeki kas hastalarına,

- Palyatif bakım gereken enteral, parenteral gereksinimi olan son dönem kanser hastaları,

- Evinden çıkamayacak durumda nörolojik hastalıkları (ALS, SVO vb) olan bireyler,

- Hastanede gördüğü tedavi veya ameliyatı sonrasında taburcu edilen hareket kısıtlılığı olan ve devam eden tedavisinin evde sağlanması gereken hastalar,

- Kaza geçirmiş olup hareket kısıtlılığı olan kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyan hastalarımız bakıma muhtaç olduklarını yönetmeliğe uygun engelli sağlık kurulu raporlarını hastanelerden aldıktan sonra kuruluşumuza başvuruda bulunabilirler.

KADINLARA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ

Bu kapsamda müdürlüğümüz Kadın Sığınma Evi, Şiddet önleme ve İzleme Merkezi Kuruluşları ile işbirliği içerisinde kadınlarımıza yönelik hizmetler sunmaktadır.

ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMETLERİMİZ

Müdürlüğümüz tarafından bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde Korunmaya Muhtaç Çocuk Statüsüne düşecek olan çocuklarımız bakım ve koruma altına alınmadan ailesi yanında desteklenerek yapılan koruyucu ve önleyici çalışmalar ile çocuklarımızın dezavantajlı duruma düşmesi engellenmektedir.

Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından suça sürüklenen çocuklarımızın toplumsal yaşamdan kopmasının engellenmesi ve eğitimlerinin sağlanması amacı ile danışmanlık hizmeti ve diğer tedbir kararlarının uygulanmasına yönelik hizmetler devam etmektedir.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Müdürlüğümüzün Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi Mevzuat çerçevesinde, Şehit Yakınları ve Gazilerin istihdamına yönelik, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin toplumsal ve ekonomik haklarına yönelik, Gazilerin toplumsal yaşama adaptasyonunun sağlanmasına yönelik, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin istek ve şikâyetlerine yönelik çalışmalar yürütmektedir.  Ayrıca Birimimiz aile ziyaretleri gerçekleştirerek Şehit Yakınları ve Gazilerimiz ile iletişim ve dayanışmayı güçlendirici çalışmalar yürütmektedir.

Bunların yanı sıra, bakacak kimsesi olmayan veya kurum bakımına verilmek istenilen yaşlı veya engelli vatandaşlarımız için huzurevi ve özel bakım merkezi başvuruları tarafımızca alınarak gerekli inceleme ve araştırmalar neticesinde durumuna uygun merkeze yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

Evlat edinme ve koruyucu aile ile ilgili iş ve işlemler kuruluşumuz ve İl Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülmektedir. Vb

Vatandaşlarımıza, kurum çalışanlarına ve muhtarlarımıza yönelik dönem dönem sosyal, kültürel ve eğitim çalışmaları  kapsamında ; Aile Eğitim Programları,Erken Yaşta Evliliklerin Önlenmesi, Madde Bağımlılığı ile Mücadele, Mesleki Tanıtımlar, Down Sendromu Otizim Farkındalıkları vb eğitim ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alıyoruz.

VATANDAŞLARIMIZ BİZE GÜNÜN 24 SAATİ ULAŞABİLİRLER

Vatandaşlarımız Korupınar Mahallesi Atatürk Caddesi M.Recep Sucu Sokak No:3 Besni/Adıyaman(Eski Cezaevi Yeri) adresine gelerek bizzat başvuru yapabilecekleri gibi, 0 416 318 28 58, [email protected] mail adresi ile iletişime geçebilirler. Ayrıca,  bakanlığımızın vatandaşlarımız içi 7/24 hizmet sunduğu ALO 183 Sosyal Destek hattına ihbar,istek ve şikayette bulunabilirler" dedi.

​​​​​​