Geçtiğimiz Aralık Ayı’nda Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından Besni ve Gölbaşı ilçelerine Fen Lisesi açılacağı müjdesini almıştık. Ancak o günden buyana Fen Lisesi ile ilgili hiçbir gelişme olmadı. FEN Lisesi ile ilgili hiçbir adımın atılmaması vatandaşların tepkisine neden oldu.

Bu durum şu soruyu da akıllara getirdi, “Birileri Besni’ye Fen Lisesi açılmasına engel mi oluyor?"

Aralık ayında Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın ve beraberindeki Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat ve Salih Fırat Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı ziyaret etmişlerdi. Bu ziyaretin ardından açıklama yapan Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti, “Sayın Bakanımızın ilimize karşı olan özel teveccühleriyle önemli yatırımlar için de sonuç alınmış, bizzat kendileri tarafından verilen talimatla, Milli Eğitim Hizmet İçi Eğitim Merkezi ile beraber, Besni ve Gölbaşı ilçelerimize yapılacak olan Fen Liseleri için de hemşerilerimize bu müjdeli haberi vermemiz bizleri mutlu etmiştir.Besni ve Gölbaşı Fen Liseleri ile beraber Milli Eğitim Hizmet İçi Eğitim Merkezi ve ciddi manada katkı sağlayacak olan diğer eğitim yatırımlarının hemşerilerimize hayırlara vesile olmasını diler, bizden desteklerini esirgemeden Adıyaman'a hizmet için hemşerilerimizin yanında olan başta, Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU olmak üzere, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi AVCI, milletvekillerimiz, Adıyaman Valimiz Sayın Mahmut DEMİRTAŞ ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım,” demişti.

Besni Eğitim Vakfı, Merinos A.Ş., Saf Yün Halı, İbrahim Tuğsuz, Hakan İsot ve daha onlarca hayır severimiz tarafından ilçemize ve eğitime ciddi yatırım yapan Besni’de,  bu yatırımlarda bazılarını sıralayacak olursak,

1-      Besni Eğitim Vakfı İ.O. (16 derslik) 2003–2004 Eğitim öğretim yılı başında hizmete girdi.

2.       A.Emine Çil İlköğretim ve İş Okulu ( 4 derslik) 2003–2004 eğitim öğretim yılında açıldı.

3.       Hayırsever İş Adamı Mehmet ERDEMOĞLU tarafından yaptırılan G.İ. Erdemoğlu İ.O. (24 derslik) 2004- 2005 yılında hizmete açıldı.

4.       Japon İş adamı ve İl Özel İdaresinin iş birliği ve katkılarıyla yapılan A.C. Yamazaki İ.O. (16 derslik) 2005–2006 Eğitim öğretim yılı başında hizmete girdi.

5.       İl Özel İdaresi ve Hayırsever İş Adamı M. Sadık Paccı’nın katkılarıyla Besni Yenikent’teki Milli Eğitim Lojmanı arkasına 3 derslikli Anaokulu olarak yapılmış ve 2009–2010 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

6.       Besni Kaymakamlığı bazı hayırsever iş adamları ve köylü vatandaş iş birliği ile Ş. A. ERASLAN İ.O.na 5 derslik kazandırılmış olup bu derslikler 2007–2008 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

7.       Besni Kaymakamlığı bazı hayırsever iş adamları ve köylü vatandaş iş birliği ile Dikilitaş Halil Ağar İ.O.na 8 derslikli yeni bina kazandırılmış olup bu derslikler 2007–2008 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

8.       Hayırsever işadamı Ali SAÇLI tarafından Namık Kemal İ. O.’na 3 derslik yaptırıldı.

9.       Besni Kaymakamlığı bazı hayırsever iş adamları ve köylü vatandaş iş birliği ile Kızılin Yılmaz Yığılı İ.O.na 8 derslikli yeni bina kazandırılmış olup bu derslikler 2007–2008 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

10.   Besni Kaymakamlığı, hayırsever iş adamları ve köylü vatandaş iş birliği Zormağra İ.O.na 2 Derslikli ek bina kazandırılmış, bu derslikler 2007–2008 öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

11.   Mustafa ERDEMOĞLU Anadolu lisesine TOKİ tarafından 12 derslikli yeni bina yapılmış olup 2010 -2011 eğitim öğretim yılında hizmete başlamıştır.

12.   Valiliğimiz ile Hayırsever İş Adamı İbrahim TUĞSUZ arasında yapılan protokol çerçevesinde Besni BETAŞ fabrikası karşısındaki arsaya 16 derslikli Tuğsuz Ali Ağa İ.O. yapılmış olup 2011- 2012 eğitim – öğretim yılında hizmete başlamıştır.

13.   Valiliğimiz ile Hayırsever İş Adamı İbrahim TUĞSUZ arasında yapılan protokol çerçevesinde 7 derslikli Ümmü Tuğsuz Anaokulu yapılmış olup 2011- 2012 eğitim – öğretim yılında hizmete başlamıştır.

14.   Yukarı Söğütlü İ.O.na hayırsever köylüler tarafından 1 derslik Ana sınıfı ve 1 lojman yapımı tamamlanmıştır.

15.   Hayırsever iş adamı Hayrullah GÖLBAŞI tarafından Besni ilçe merkezine 18 derslikli  Safyün Hatice Gölbaşı İlköğretim Okulu 2012-2013 eğitim – öğretim yılında hizmete başlamıştır.

16.   MERİNOS HALI A.Ş. tarafından yaptırılmış 240 öğrenci kapasiteli Gülsüm Erman Kız Öğrenci Yurdu 2012-2013 eğitim – öğretim yılında hizmete başlamıştır.

17.   Hayırsever iş adamı Hakan İSOT tarafından ilçemiz Yukarı Sarhan Mahallesinde bulunan eski Tekel binası yıkılarak yerine 24 derslikli Osman İsot Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yapımı için 20 Haziran 2012 tarihinde protokol imzalanmış olup, hayırsever tarafından çalışmalara başlanmıştır. İnşaatı tamamlanmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında açılmıştır.

18.   Osman İsot Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi için İdarenin (Milli Eğitim Müdürlüğünün) sorumluluğunda olan mevcut tekel depolarının atölyeye dönüştürülmesi için İl Özel İdaresince Proje çalışması yapılarak buna bağlı ödenek iş ve işlemleri yapılmış ve inşaat tamamlanmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında açılmıştır.

19.   İlçemiz Yazıbeydilli Köyüne, hayırseverlerce 4 derslik yapımı için çalışmalar devam etmektedir.

 

20.    Yine Merinos Halı A.Ş. tarafından ilçemize yapılmakta olan Besni Mimarlık fakültesi Kompleksi

Bunun yanı sıra onlarca derslik.

Görüldüğü üzere yaşadıkları ve gittikleri yerlere “YÜK OLMA YERİNE YÜK ALAN BESNİLİLERİN, devletine yük olmadan kendi imkanları ile eğitimden, sağlığa, camiye sayısız eserler bırakması bunun en güzel örneğidir. Bütün bunlarla birlikte eğitimin bayram olarak kutlandığı tek şehiriz.

Bu nedenle Besni’nin ve Besnililerin FEN LİSESİ ile ödüllendirilmesi gerekmez mi?

Yüzlerce öğrencinin eğitim göreceği okulda çalışmalara bir an önce başlanmaz ise önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde açıklanacak olan tercih kitapçıklarında Besni Fen Lisesi yer alamayacak.

Bu nedenle yetkililere sesleniyoruz; Besni fazlasıyla Hak ettiği Fen Lisesi’ne kavuşacak mı kavuşacaksa yapımına ne zaman başlanacak…?