İstanbul Besnililer Dayanışma Derneği’nin Besni ile ilgili eserler ve Besnililerin yayınladığı her türlü eserin arşivlenmesi yolunda başlattığı kampanya büyük ilgi gördü. Çok sayıda hemşerimizin her iki konudaki eserleri şimdiden kütüphaneyi doldurdu.

Konu ile ilgili gazetemiz İstanbul Temsilcisi Seçkin Çoban'a bilgi veren Dernek Başkanı Av.Ahmet Kemal Ferlengez; "Kampanyamız büyük ilgi gördü. tabi bu arada çok ilginç kaynaklara da ulaşıldı. 1616 – 1680 yılları arasında yaşamış olan Besnili Mustafa Nehçi Dede’nin divanı, Samsun’lu bir bilim adamı olan öğretim görevlisi Üzeyir Aslan tarafından 2012 yılında yayınladığı tespit edildi. Kitabın yazarına ulaşarak konu ile ilgili görüşmek üzere derneğe davet ettik. Ayrıca derneğimiz tarafından hemşerimiz olan büyük divan şairlerinden Besnili Sıtkı Efendi’nin divanı, torunundan temin edilip Adıyaman Üniversitesi tarafından sadeleştirmek sureti ile basımı konusunda anlaşmaya varıldı.

Ayrıca Ali Ölmez’in “Besni’de Yaşayan Şahsiyetler” ve eserlerinden örneklerin sadeleştirilerek geniş bilgi sunan basıma hazır eseri de derneğimize gönderildi. Bu arada çok sayıda hemşerimiz de eserlerini derneğe ulaştırmaya devam ediyor.

Profesör Doktor Bekir Karlığa, Doktor Nevzat Bayhan, Salih San, Doç.Dr. Mustafa Doğan, Aysun Öner (Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu), Mustafa Sucu, Ahmet Kemal Ferlengez, Şekip Önder, Doç.Dr. Bahadır Kaleağası, Nuri Dayıoğlu, Fikret Kuşçuoğlu, Şıhman Tayfun (Aşık Pişmani), Yusuf Doğar, İsmail Erünsal, Zeynel Abidin Mutlu ve İsmet Nergiz’in yazmış ve yayınlanmış olan kitapları derneğimizin kütüphanesinde yerini almıştır. Keza birçok sanatçımızın CD ve benzeri dokümanları da kütüphanemizin bir bölümünde yerini aldı. Prof.Dr. Mustafa Altıntaş ve Prof.Dr. Halit Ertuğrul da en kısa zamanda yazmış olduğu eserlerini göndereceklerini ve derneğimizi ziyaret edeceklerini söylediler.

Kampanya ülkemizin çeşitli öğretim kurumlarında görev yapan akademisyenlerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Kendileri de yayınlanmış eserlerini en kısa zamanda derneğimize ulaştıracaklarını bildirdiler" dedi.

Daha verimli ve bilimsel çalışabilmek için derneklerinde komisyonlar oluşturulduğunu da söyleyen Ferlengez; "Bilim, sanat, kültür, sosyal yardımlaşma ve dayanışma gibi kurulan komisyonlar konferans, panel, seminer vb. etkinlikler düzenleyecek. Derneğin salonunda resim, fotoğraf, seramik gibi sergiler açılacaktır. Dernekte ilk defa kadın komisyonu da kurulmuştur" dedi.