Osman İsot MTAL Konferans salonunda düzenlenen ödül törenine Besni Kaymakamı Nazlı Demir, İlçe Emniyet Müdür V. İlyas Yarımağa, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış Kara, İl Genel Meclis Üyeleri, Besni Mal Müdürü İbrahim Aslankurt, Besni'deki vergi rekortmenleri ve vatandaşlar katıldı.

Gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan Besni Mal Müdürü İbrahim Aslankurt şu ifadelere yer verdi; " Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, vergi bilincinin önemini vurgulayan bir sözüyle konuşmama başlamak istiyorum. Atatürk diyor ki, 'Vatandaşa, hazineye karşı mükellefiyetinin, en mühim vazife olduğunu anlatmak için yorulmamak lazımdır.'

Atatürk'ün bize yol gösteren sözünde belirttiği gibi, bizler yılmadan, yorulmadan en mühim vazifenin hazineye karşı olan yükümlülük olduğunu vatandaşlarımıza anlatmaya devam edeceğiz. Yıllardır geleneksel olarak kutlanan vergi haftalarının asıl amacı da budur. Bizlerin hazineye karşı olan görevi, yaptığımız işlere göre çeşitlilik gösterse de asıl olan vergidir.

Bizler Besni Mal Müdürlüğü olarak 12 çalışanımızla 11.986 mükellefimize hizmet vermekteyiz. Mükellef sayısının çalışabilir nüfusa oranına bakacak olursak ilçemizin ticari dinamizme sahip olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz yıl verilerini esas aldığımızda ilçemizde 2021 yılında tahakkuku gerçekleşen 59 Milyon 43 Bin 363 TL vergi alacağına karşılık, kümülatif olarak 59 Milyon 492 bin 240 TL tahsilatın gerçekleştiğini görmekteyiz.

Cumhuriyetimizin ilanından günümüze, devletimizin vatandaşına karşı üstlenmiş olduğu görev ve sorumluluklarında sürekli değişiklikler olmuş, buna bağlı olarak devletimizin yapmış olduğu harcama düzeyleri de artış göstermiştir. Artan gelir ihtiyacımız ise çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizin de bütçe gelirinin %90'lık kısmını oluşturan vergiler tarafından karşılanmaktadır. Günümüzde vergiler, sadece mali amaçla değil, sosyal ve kültürel hayatı düzenleme amacı ile de toplanmaktadır. Buda vergilere olan önemi artırmış ve yükümlülere devletin daha sıkı bir etkileşim içine girmesini sağlayarak, toplumda vergi bilinci kavramının yerleştirilmesinin önemini artırmıştır.

Vergi bilinci, 'Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi bakımından verginin önemini bilen toplum bireylerinin, vergi ile ilgili ödevlerini yerine getirmedeki istekliliklerinin düzeyi' şeklinde tanımlanmaktadır. Söz konusu isteklilik düzeyi ne kadar yüksek olursa vergilemede amaca o kadar çok yaklaşılmış sayılır. Çünkü vergi bilincinin yüksek olduğu toplumlarda vatandaşlar ödedikleri vergilerin kendilerine ne şekilde döneceğini, dolayısıyla ödedikleri vergilerin nerelere harcandığını bilirler ve bunun neticesinde üzerlerine düşen vergi ile ilgili yükümlülüklerini kendilerinden beklenildiği gibi ve içlerinden gelerek yerine getirirler. Vergi bilinci ve vergi ahlakının yüksek olduğu bir toplumda mükelleflerin vergisel ödevlerini kendiliğinden yerine getirmeleri idarenin iş yükünün de azalmasına yol açacaktır. İş yükünün azalması vergi toplama maliyetini azaltacak ve vergilendirme sürecinin aksamadan minimum sürede tamamlanmasına sebep olacağı için bu durum idareye daha verimli çalışma olanağı sağlamış olacaktır.

Bakanlığımızda vergi bilinci yüksek mükelleflerimizin, yükümlülüklerini daha kolay yerine getirebilmeleri için, mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde, kendisinden hizmet alan herkese eşit ve kaliteli bir şekilde hizmet sunmayı kendisine ilke edinerek, vergilendirilebilir unsurların kavranmasına ve sunulan hizmetlerin basitleştirilmesine ve sadeleştirilmesine yönelik elektronik uygulamalar geliştirerek kayıtlı ekonomiye geçişi teşvik etmektedir.

Ancak vergi bilincinin oluşmasında tek başına bakanlığımız birimlerinin çalışma yapması yeterli değildir. Paydaşlarımız olarak gördüğümüz, mükelleflerimiz, muhasebe meslek mensuplarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın da bu bilincin yerleşmesinde bizlere vereceği katkılar çok değerli.

Yine mali müşavirlerimiz, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesinde, idare ile mükellef arasında bir tür köprü görevi üstenmektedirler.

Sizlere toplumda vergi bilincinin yerleşmesinde büyük görevler düşmektedir. Mükellef davranışları üzerindeki etkinize yönelik yapılmış yerli çalışmalardan elde edilen bulgulara göre, muhasebe meslek mensupları, mükellefleri vergisel sorumlulukları hakkında ne kadar fazla bilgilendirirse, vergiye gönüllülük ve uyum o kadar artmaktadır.

Ve siz mükelleflerimiz, girişimcileriniz. Tüm bu devlet çarkını döndüren sizlersiniz. Sizden toplanan her kuruş vergi, bugünün ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, yarınlarımızın teminatı olan genç kuşağımızın daha iyi eğitim almasını, huzur ve gücen ortamında yaşamalarını sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

Program sonunda ilçe Kaymakamı Nazlı Demir, Kurumlar vergisi rekortmenleri Ensar Cehpe Kaplama ve Yapı Malzemeleri, Polat Doğalgaz Ltd. Şti. Müdürü Mustafa Polat, Deniz Yıldızı Konfeksiyon ve Gelir Vergisi rekortmenleri Nesip Dayan, İlhan Mutlu ve Seydi Arslan'a plaket takdim ederek teşekkür etti.