Hafta içerisinde Besni'ye bağlı Uzunkuyu Köyü’nde Covid-19 virüsü bulgusuna rastlanmasının ardından vaka sayısı 19'a, Besni'de ise toplam vaka sayısı 24'e yükseldi. Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu başkanlığında toplanan Hıfzıssıhha Kurulu ekibi alınan karar doğrultusunda Besni'de tedbirlerin en üst seviyeye çıkarılmasını kararlaştırdı.

Besni Kaymakamlığında düzenlenen toplantıya Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, Besni İlçe Emniyet Müdürü Metin Cebeci, Besni İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Barış Kara, Besni Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Ali Helli ve Doktor Abdurrahman Arpacı katıldı.

KAYMAKAM İMAMOĞLU; "UZUNKUYU KÖYÜNDE COVİD-19 VAKA SAYISI 19'A YÜKSELDİ

Toplantıda konuşan Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Uzunkuyu köyünde yaşanan COVİD-19 virüs salgını sonrası tedbirlerini daha da artırdıklarını söyleyerek; "Hepiniz malum olduğu için son haftaya kadar Besni'de bütün belediye birimlerimiz, kolluk birimlerimiz ve sağlık birimlerimize teşekkür ediyorum. Tüm kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla Besni'de mücadelemiz başarılı bir şekilde devam ediyordu. Ama maalesef en son Uzunkuyu köyümüzde Gaziantep'ten gelen bir vakadan dolayı başka kişilere de bulaşarak vaka sayımız 19 oldu. Dolayısıyla da  köyü karantina altına alma kararı aldık ve Jandarma bütün giriş çıkışları kapattı. Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubumuz tarafından karşılanıyor. Bütün toplu yerler ve haneler ilaçlanarak dezenfekte ediliyor ve ekonomik durumları iyi olmayan bütün vatandaşlarımıza vakfımız tarafından da gerekli bütün yardımlar yapılıyor. Vatandaşlarımızın sadece tarım ile ilgili işlerinden dolayı köylerinden çıkışlarına izin verilmektedir. Uzunkuyu köyü ile ilgili bütün tedbirlerimizi devlet olarak aldık ve inşallah en kısa zamanda en az hasar ile bu durumu atlatacağız.

4 MAYIS PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN TEDBİRLERİ EN ÜST SEVİYEYE ALDIK

Uzunkuyu köyümüzdeki vakalardan dolayı Belediye Başkanımız Eyyup Mehmet Emre ve Hıfzıssıhha Kurulu ekibimiz ile tekrardan bir araya geldik. Buradaki amacımız vatandaşlarımızdan Besni'ye geldiler ise Besni'deki vatandaşlarımız ile temas etmiş olma ihtimalleri yüksek. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak hep birlikte buradaki vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmek için nasıl tedbirler alabiliriz diye istişare toplantısı düzenledik ve görüş birliğine vardık. İstişareler sonucunda Besni'de tedbirleri en üst seviyeye çıkartmak için çalışmalarımızı başlattık.

Pazartesi gününden itibaren Besni'de eczaneler, fırınlar, kasaplar, market, zirai ilaç satıcıları, bankalar ve PTT olacak şekilde zaruri ihtiyaç olan yerler açık kalacak. Bunun haricindeki iş yerleri Pazartesi gününden itibaren 1 hafta süre ile kapalı kalacak. Şire pazarında da günlük yoğunluk olduğundan dolayı burası da 1 hafta süre ile kapalı kalacak. Yalnız buradaki manavlar ve kasap açık kalacak.

ATATÜRK CADDESİ ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE KAPATIYORUZ

Yine vatandaşlarımızın yoğunluğunun olduğu Atatürk Caddesini (ana cadde) araç ve yaya trafiğine kapatıyoruz. Yayalara şöyle bir esneklik olacak; ihtiyacı olan, iş yerine gidecek olan veya herhangi bir iş yerinden bir şey alması gereken kişiler emniyet ve kolluk kuvvetlerimizden izin alarak o şekilde caddeye giriş yapacaklar.

BESNİ'YE GİRİŞ ÇIKIŞLARI 1 HAFTA BOYUNCA KONTROL ALTINA ALIYORUZ

Besni'ye giriş ve çıkışları 1 hafta boyunca kontrol altına alıyoruz. Besni'ye köylerimizden gelenler ancak acil bir sağlık sorunu varsa veya izin komisyonlarından izinli olan kişiler Besni'ye giriş yapabilecek. Aynı şekilde acil bir durumu olan kişilerde köylerimize ve beldelerimize bu şekilde giriş çıkış yapabilecekler. Bu hafta bizlerde bu şekilde hareketliliği engellemeye çalışacağız.

MASKE TAKMAYANLARA VE KURALLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI KESİLECEK

Diğer bir tedbirimiz ise yabancı olmadığımız bir tedbir. Vatandaşlarımızın sokağa çıkarken kendilerini korumak amacı ile maske kullandığı için şuanda toplu alanlara girecek veya sokağa çıkacak olan bütün vatandaşlarımızın bir hafta boyunca maskeli olmasına dikkat edeceğiz ve maske kullanımı için ikazlarda bulunacağız. Maske kullanmadan dışarıya çıkanlara ve kurallara uymayanlara idari yaptırımlar kullanılacaktır. Aynı şekilde sosyal mesafe kuralına bu hafta itibari ile daha çok dikkat edeceğiz. Bizler Besni'nin idarecileri olarak Belediye Başkanı, kurum amirlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve güvenlik güçlerimiz ile birlikte vatandaşlarımızın sağlığı için gerekli bütün tedbirleri alarak onları korumaya çalışıyoruz.

ŞUANDA BESNİ İÇİN SIKINTILI BİR DURUM YOK

Şuanda Besni için merkez, beldeler ve köyler olarak sıkıntılı bir durum yoktur. Biz bu tedbirleri olası bir ihtimale karşı alıyoruz, tamamen Besnili vatandaşlarımızın güvenliği için alıyoruz, çocuklarının ve ailelerin sağlığı için alıyoruz. Biz tedbirimizi alacağız, takdiri Allah'a bırakacağız.

KÖYDE COVİD-19 VİRÜSÜ ÇIKANLARDAN BAZILARI BESNİ'YE GELDİKLERİNİ SÖYLEDİLER

Uzunkuyu köyümüzde 19 vakamız çıktı ve bunlarla beraber köyümüzde 250 ile 300 hanemiz var. Ama bunların arasında 40 hane şüpheli durumda. Bu vakalarımız ile birlikte saha çalışması yapıyoruz. Nereye gittiklerini sorduk. Bu vatandaşlarımız bir hafta önce Besni'ye geldiklerini söylediler. Nereye gittiklerini sorduğumuz zaman ise pazara, markete, bankaya ve hastaneye girdiklerini söylediler. Bundan dolayı Besni için bu şekilde tedbirler almayı kararlaştırdık.

İNŞALLAH KORKTUĞUMUZ BİR DURUM ORTAYA ÇIKMAZ

Vatandaşlarımızdan bu kurallara hassasiyet ile uymalarını istiyoruz. Allah göstermesin eğer bu kurallara ve tedbirlere uyulmadığı zaman belki daha sıkıntılı bir süreç içerisine gireceğiz. Vakaların ortaya çıkma durumunu ortalama bir hafta diye düşünüyoruz. İnşallah bu bir haftayı hep beraber hayırlı bir şekilde atlatırız ve korktuğumuz bir durum ortaya çıkmaz.

Acil ihtiyaçlarımızı 112 - 155 - 156 numaraları kullanarak yardım isteyebiliriz. Bütün vatandaşlarımız, özellikle sağlık ile ilgili olduğu zaman yardım isteyebilir. Zaten Vefa Sosyal Destek Grubu olarak vatandaşlarımıza duyurduk.

Vatandaşlarımız acil ihtiyaçlarını karşılasınlar diyerek Cumartesi ve Pazar günlerini bıraktık. Ama Pazartesi gününden itibaren bu uygulamayı hayata geçireceğiz ve duruma göre de uzatıp kısaltabiliriz" ifadelerine yer verdi.