Fatih Sultan Mehmet Ortaokulunda düzenlenen diploma törenine Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Besni ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayati İşitmen, Besni Merinos Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Haci Arslan, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü  Ali Haydar Tutuş ve kursiyerler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan tören, kurum Müdürü Ali Haydar Tutuş'un açılış konuşması ile devam etti. Daha sonra Besni Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayati İşitmen tarafından, Mesleki Eğitim Merkezi'nin açılmasında göstermiş oldukları gayretten dolayı İlçe Kaymakamı Nazlı Demir'e, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel'e ve Kurum Müdürü Ali Haydar Tutuş'a plaket takdimi yapıldı. Program Mesleki Eğitim Diplomalarını almaya hak kazanan ustaların diplomalarının dağıtılmasının ardından sona erdi.

Açılış konuşmasını yapan Kurum Müdürü Ali Haydar Tutuş şu ifadelere yer verdi; "Gerçek iş ortamında fiilen çalışmak suretiyle meslek öğrenmek isteyen 14 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın teorik ve pratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılmasını sağlayarak, onları ülkenin ihtiyaç duyduğu becerili işgücü haline getirmek, mesleki eğitimin temel amacıdır. Mesleki Eğitim Merkezi'nde, meslek öğretmen önemlidir ancak, daha önemlisi Meslek ahlakını öğrenmektir.

Kurumumuz hali hazırda 33 meslek alanı ve 181 meslek dalında eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. 2020 - 2021 eğitim öğretim sezonu itibariyle ilçemizdeki tüm çıraklık, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik iş ve işlemleri mesleki eğitim merkezimiz aracılığıyla sürdürülmektedir. Mesleki eğitim merkezimiz ilimiz dahilinde bağımsız olarak faaliyette olan 3 mesleki eğitim merkezinden birisidir.

Burada verdiğimiz ustalık belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) kapsamındadır ve ömür boyu geçerlidir. Ayrıca kurumumuzdan alınan belgeler uluslararası geçerliliğe sahiptir. Diğer verebildiğimiz usta öğreticilik belgesi ile stajyer/çıkar öğrenci eğitilebilir. Ayrıca Belediyelerin ve Halk Eğitim Merkezlerinin açtığı  kurslarda eğiticilik yapabilirler.

'Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim' sloganıyla, çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi ile ayrıca, iş hayatında çalışma disiplininin sağlanması, öğrencilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması, ülke çapında mesleki standartların sağlanması, iş yeri açmanın belli bir düzene bağlanması, meslek analizine dayalı olarak günümüzde geçerli mesleklerin belirlenmesi, yapılan işlerin kalite ve veriminin yükselmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin yaygınlaştırılması gibi amaçların gerçekleştirilmesini hedefliyoruz.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri sağlanmaktadır.

Mesleki Eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. Sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12. sınıfın sonunda ise ustalık belgesi verilmektedir. Yapılan yeni düzenleme ile 2019 - 2020 Eğitim öğretim yılı itibari ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir. Eğitime başlanılabilmesi için eğitim görülecek alan ve dala uygun işyeri ve usta öğretici olması şartı aranır. Bir veya iki gün teorik eğitim, dört veya beş gün işyerinde mesleki eğitim verilir. Öğrencimiz, güven içinde eğitimlerine devam edebilmeleri ve oluşacak herhangi bir olumsuz durumda mağdur olmamaları amacıyla 9. Sınıftan itibaren iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar.

Sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla, işveren tarafından öğrencilerimize asgari ücretin %30'u tutarında aylık ücret ödenmektedir. Buna karşın bakanlığımızın her ay öğrenci başına işveren ustalarımıza 511 TL devlet desteği sağlanmaktadır. Bunlara ek olarak kurumumuz ilgili mevzuatı doğrultusunda, gerekli denklik şartları taşıyanlara ustalık ve kalfalık belgesi vermektedir.

Besni Mesleki Eğitim Merkezi bölüm olarak daha önce Besni Osman İstot MTAL bünyesinde açılarak eğitim faaliyetlerini sürdürmekteydi. 2020 - 2021 Eğitim öğretim yılından itibaren bağımsız olarak Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu binasında faaliyetlerine başlamıştır. Hayırsever iş adamı Mustafa Baba'nın girişimleriyle Küçük Sanayi Sitesi içerisinde müstakil bir bina yapımı için gerekli girişimler yapılmış olup binanın yapımına devam edilmektedir.

Kurumumuzda hala 255 kayıtlı aktif öğrenci bulunmaktadır. 2020 - 2021 eğitim yılı sonu itibariyle 42 ustamız meslek diploması, 33 öğrencimiz lise ve ustalık belgesi, 27 öğrencimiz ise kalfalık belgesi almaya hak kazanmıştır. Kurumumuzda MEB iş takvimine göre her iki ayda bir talep doğrultusunda şartları taşıyanlara ustalık, kalfalık ve usta öğreticilik belgesi verilmeye devam edilmektedir. Kurumumuzun açılması ve faaliyetlerine devam etmesi için desteklerini esirgemeyen İlçe Kaymakamımız Nazlı Demir başta olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Demirel'e, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayati İşitmen'e ve Küçük Sanayi Sitesi Başkanımız Haci Arslan'a kurumum adına teşekkür ediyorum" dedi.

Diploma dağıtım töreninde konuşan Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir ise; "Maalesef yıllarca Mesleki Eğitim özellikle meslek liselerinin uğradığı kat sayı zulmü nedeni ile geri kaldı. Gittikçe ara eleman bulunamamaya başlandı çıraklar, ustalar yetişmemeye başladı. Zamanında anneler babalar çocuklarını yaz tatillerinde sanayi sitelerine göndererek meslek öğrenmelerini sağlardı ama maalesef gittikçe lise diplomasının alınamaması, bir şekilde eğitim hayatından yoksun kalınması bu durumları azalttı ve aileler normal eğitime daha fazla yöneldi. Ben mesleki eğitim ile birlikte lise diplomasının da alınmasını öğrenince çok  mutlu oldum. Gençlerimizi de buna teşvik ederiz hem de benim kanaatim altın bilezik dediğimiz meslek asıl bu mesleklerdir sizlerin bizzat alanda icra ettiğiniz, ürettiğiniz mesleklerdir. Marangozluk, tornacılık gibi meslekler sonradan öğrenilen mesleklerde değil belli bir çağda öğrenilebilecek mesleklerdir.

Onun için başta Cumhurbaşkanımıza mesleki eğitimin önünü açtığı için, meslek liselerinin önünü açtığı için sonrasında Milli Eğitim Bakanlığımıza ve tüm eğitimcilerimize teşekkür ediyoruz. Bugün burada 42 kişi lise diploması almış olacak. Eğitim insanın içinde kalan bir ukte hep muhtemelen pek çoğunuz da yıllardır bu eksikliği hissetmişsinizdir inşallah bu eksikliği de birlikte tamamlamış olacağız. Göstermiş olduğunuz bu ilgi ve alakadan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum, mesleki eğitim merkezi müdürümüze ve öğreticilerine çok teşekkür ediyorum. Umarım bunların devamı gelir çünkü bizler bile alanda hissediyoruz çırak bulunamamasının, usta bulunamamasının zorluklarını bizler dahi yaşıyoruz çünkü asıl üreten kesim bunlar ve güçlü Türkiye yolunda bizlerinde üretmesi lazım bir taş üstüne bir taş da bizim koymamız lazım. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum başarılar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Son olarak konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel ise şu ifadelere yer verdi;

Benim Besni'de bir hayalim vardı, İnşallah Mesleki Eğitim Merkezine bir yer ayırabilirsek bir bina yaptırabilirsek diye bunu da Sanayi sitemiz içerisinde hayal etmiştim çok güzel olur diye düşünmüştüm. Yıllarca bunun mücadelesini verdik ve Mesleki Eğitim Merkezi binamızın yapımı da benim müdürlüğüm dönemime denk geldi ve çok güzel oldu. Fırsatı iyi değerlendirdik o dönemler içerisinde yazışmalarımız oldu ve okulumuz Hayırsever Mustafa Baba tarafında yaptırılıyor şu anda. İnşallah esnaflarımız bu okulumuzdan istifade edecekler ve ara elaman dediğimiz çırak ve kalfalarımız burada yetişecek. Ben hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.