Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü SODES Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İl Tarım Müdürü Nurettin Kiyas, İl Tarım Müdür Yardımcısı Nedim Baybatmaz, Proje Koordinatörü İlker Yener, Altyapı Koordinatörü Ayhan Çelikten, Besni İlçe Tarım Müdürü Mehmet Kösekul ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda ekonomik yatırımlar, Ekonomik yatırım tutarları ve destekleme oranları, yatırım yeri ve mülkiyet durumu gibi önemli konular ele alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi hakkında tebliğ 21.11.2020 tarih ve 31311 sayılı Resmi gazete de yayılanmış olup tebliğ kapsamında kırsal alanda tarımsal üretimde kullanılan alet bir çok alet ekipman ve ürün işleme paketleme tesislerinin kurulumuna yönelik desteklemeler sağlanacak.

Toplantıya katılan konu uzmanları konu hakkında ayrıntılı bilgilendirme yaparak tarımsal üretim aşamasındaki sabit yatırımlar ile tarımsal ürün işleme paketleme tesisleri ile makine ekipman alanlarında büyük ekonomik yatırımlarda 500.000,00 ile 3.000.000,00 arası projelere ekonomik altyapı kapsamında ise 20.000,00 ile 500.000,00 TL tutarındaki projelerin bakanlık tarafından %50 hibe yoluyla destekleneceğini bildirdiler.

Proje kapsamında canlı hayvan alımları hariç tarımsal üretimin tüm alanlarında %50 hibe desteklemesi yapılacak olup başvurular Tarım ve Orman Bakanlığının internet sayfasından online olarak şahıslar tarafından yapılacaktır. Ancak çiftçilerin yapacak oldukları yatırım ve almak istedikleri alet ekipman için karar vermeleri durumunda başvuru işlemleri için İlçe Müdürlüğüne başvurmaları halinde kayıtları kurumdaki konu uzmanları tarafından da yapılacaktır. Tarımsal üretimde traktör kuyruk milinden hareket alan tüm makineler, arıcıların kullandığı tüm malzemeler ahır, ağıl yapımı, inşaat giderleri vb. birçok üretim aşamasına hibe desteklemesi verilecek olup çiftçilerin projeyi takip etmeleri gerekmektedir. Yatırım yapmak ve makine ekipman almak isteyen çiftçilerin bu hibelerden daha rahat faydalanabilmeleri için tarımsal danışmanlık veren danışmanlar ve il/ilçe müdürlüğü teknik personellerinden ayrıntılı bilgi alabilirler.

Toplantıya katılım sağlayan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas da bu projeden azami şekilde faydalanılması ve tüm çiftçilere duyurulması konusunda azami hassasiyet gösterilmesi, projenin uygulanmasında çiftçilerin sorunlarının teknik personeller ve danışmanlar tarafından giderilmesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

Toplantı karşılıklı soru cevap ile sona erdi.