Besni Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Besni Devlet Hastanesi ve Aile Sağlık Merkezlerinde görev yapan doktorlar katıldı.

Basın açıklamasını yapan Op. Dr. İshak Aydın tüm hekimler adına yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Bizler insanlık tarihinin en eski ve kutsal mesleği olan tip bilimine gençliğini feda ederek sizlere sağlıklı bir toplum ideali ile yola çıkmış hekimleriz. Bazısının annesine, babasına bile yapmaya çekindiği fedakarlıkları; tanımadığımız ama insanca ve insaflica takındığımız hekimlik onurumuz sayesinde yapmaya alıştığımız fedakarlıkları hatırlatmak, hekimlik onurunu korumak ve anımsatmak için buradayız. Bu fedakarane tutum karşısında bizi yönetenlerden sadece alkışlanma ve 'hakkınız ödenmez' gibi klişe cümleler yanında çok fazla cezalandırma ve caydırma politikaları ile karşı karşıya kaldık.

Senelerce şiddete sessiz kalan, görmezlikten gelen bakanlık ve yetkisi bulunan idarecilerden şikayetçiyiz, bize zarar veren, saldıran, hakaret eden ve tüm hınç alma duygusunu üzerimizde gideren bazı insanlıktan nasibini almamışlardan ve cezalandırmayan hukuk siteminden şikayetçiyiz,  mesai dışında da çokça çalıştırılan, tıbbın ezici sorumluluklarını fazlası ile hekime yükleyip bu yükün altında ezilen hekimleri sorumlu tutan ve hedef gösteren bazı medya organlarından şikayetçiyiz, tıbbi hataları tümüyle hekime yükleyen ve astronomik rakamlı cezalarla mesleğini icra etmekten korkar hale getiren yasal düzenlemelerden şikayetçiyiz, maaşı parçalanarak emeklilikte bile hekimlerin onurluca hayat sürmesine bile olanak sağlamayan ve hekimlerin ömür boyu çalıştırılmasına zorlayan ödeme sisteminden şikayetçiyiz, performans sistemi ile hekimlerin birbirine düşürülme gayreti içinde olunmasından şikayetçiyiz, yapılacak seyyanen zamma engel olan 'Sözde hekimi koruyan' sendikacılardan şikayetçiyiz, üniversitelerde yüksek kibirli bazı hocalara asistanlar verilmesinden şikayetçiyiz, 36 saat nöbete zorlanmaktan şikayetçiyiz, nöbet sonrası üzerinde fazlası ile mobbing uygulayabilecek yetkilerin çalışmaya zorlanmaktan şikayetçiyiz, acil servislerde ve polikliniklerde bazı hastaların izin almadan poliklinik odasına girerek, bağırarak, tehdit ederek, söverek, şiddet uygulayarak hekimlerin tedirginlik ve sistemsizlik içinde hasta bakmasına zorlanmasından şikayetçiyiz, bizleri yeterli güvenlik personeli alınmasına rağmen, koruyamayan güvenlik sisteminden şikayetçiyiz, yeterli donanımı olmayan üniversitelerde iyi eğitim verilemeyen tıp eğitiminin oluşturduğu yetersizliklerin suçunun hekimlerde aranmasından şikayetçiyiz.

Ani ve acil olarak istenen, hayat düzenini ortadan kaldıran, önü belirsiz görevlendirmelerden şikayetçiyiz. Ayrıca Aile hekimi arkadaşlarımızın da Talepleri özet ve net olarak şunlardır;

Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz, 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz, aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.

Bugün her türlü fedakarlığı yapan hekimlik mesleği alarm veriyor. Üzerimizdeki baskılar artık dayanılmaz noktaya geldi. Hekimsen, Hekimbirliği, Tabipsen ve AHEF başta olmak üzere 1. ve 2. basamak hekimlerimizin ortak kararı ile bugün Besni Devlet Hastanesinde 1 günlük iş bırakma eylemi yapmak zorunda kaldık. Bakanlığımızdan ve idarecilerimizden isteğimiz, ivedi olarak yukarda bahsettiğimiz sorunlara acil çözüm getirecek somut planlamalar yapmalarıdır. Somut düzenlemeler olmaması halinde sendikal grev faaliyetlerine devam edilecektir. Sağlıklı bir toplum ve gelecek için hekimlik mesleğini koru" ifadelerine yer verildi.