Besni Kaymakamlığı ve Besni Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında düzenlenen programda otizmli çocuklar ile pasta kesilerek mavi balonlar dağıtıldı.

Düzenlenen programa Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Besni İlçe Emniyet Müdürü Kenan Sertyalçın, Besni İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Barış kara, Besni İlçe Müftüsü Mehmet Ünsal, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel, Besni Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Besni'de faaliyet gösteren Özel Eğitim Uygulama Okulu yöneticileri, Otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Otizm farkındalık günü ile ilgili açıklamalarda bulunana Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan şu ifadelere yer verdi; " 2 Nisan otizm farkındalık günü münasebeti ile, Besni Sosyal Hizmet Merkezi olarak otizmin farkında olmamız ve bu farkındalığı ömrümüz boyunca sürdürmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Yani derdimiz  "Otizm Nedir? " olmalı. Asıl soru şu: 'Otizmin neden farkında olmalıyız?” çünkü, farkındalık başınıza gelmeyen bir şey için duyarlılık sahibi olmanızı sağlar, farkındalık görmezden gelmenize engel olur. Bir parkta, restoranda ve piknik yerinde farklık bir çocuk gördüğünüzde bunu kabullenmenize yardımcı olur.  Farkında olmak otizmli veya diğer özel gereksinimi olan çocukları toplumdan ayrıştırmanıza engel olur. Farkında olan bir öğretmen farklı diye bir çocuğu sınıfın köşesine atmak, onu sınıftan soyutlamak yerine onu hayata kazandırmanın bir yolunu arar. Farkında olan bir öğretmen kaynaştırma eğitimini önemser, velileri ikna eder. Farkında olduğunuzda algınız açılır. Farkındalığınız artarsa gelecekte sahip olacağınız çocuğunuzun sınıfına özel gereksinimleri olan bir çocuk geldiğinde bu durumu çocuğunuzun duyarlı bir birey olarak yetişmesi için büyük bir fırsat olarak görmeye başlarsınız. Ve hatta farkındalık, kimseyi parmakla göstermemeyi, otizmli bir bireyi  'otistik' diye yaftalamayı, onun sahip olduğu tek özelliğin 'otizm' olmadığını öğrenmenizi sağlar. Ve işte ona bu sayede otistik diyemez, onun otizmli bir birey olduğu gerçeğini kabul edersiniz.

O anneler çocuklarının toplum düzenini ve huzurunu bozduklarını düşünüp kendilerini eve kapamasınlar diye, biz öldükten sonra bu çocuğa ne olacak diye kahrolmasınlar, hayattayken çocukları kendi kendilerine yetebilecek kadar hayatı öğretebilsinler diye farkında olmak zorundayız. Huzur içinde, mutlu bir yaşam sürmenin yegane yolu sevmek koşulsuz, kayıtsız ve şartsız sevmek. Herkesi her şeyi tüm farkındalıklarına rağmen değil tüm farklılıkları ile sevmek. Bunu başarabilmenin yolu ise görmek ve fark etmek. Otizmli bireyleri topluma kazandırmak için onların istihdam edilmesi için okumasının, okuması içinse durumlarının kabul edilmesinin bu konuda farkındalık yaratarak gerçekleşeceğine inanıyoruz. Toplumun her bir bireyi bu farkındalık hareketinin bir parçası olmalı ve biz ne kadar çok insana bunu anlatırsak o çocukların hayallerinin gerçekleşme olasılığının da aynı oranda artacağını biliyoruz. Özetle biz Besni sosyal hizmet merkezi olarak geleceğe umutla bakıyoruz çünkü otizmin, down sendromuyla karıştırıldığı günlerden otizmin mucizelerini konuştuğumuz günlere gelebildiysek hiç kuşkusuz ki umut var demektir. Sizlerde sağduyulu, bilinçli bireyler olarak bu umudun ve farkındalığın en büyük destekçisi olabilirsiniz" dedi.

Otizmli çocuklar daha sonra Besni İlçe Jandarma Komutanlığına giderek burada zaman geçirdiler.