Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ile Besni'de desteklenecek ürün çeşitleri belli oldu. Bu kapsamda Besni'de 7 çeşit ürün desteklenecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Türkiye genelinde 30 havza oluşturulduğunu belirterek; "Bu havzalar oluşturulurken iklim değerleri, topoğrafya ve toprak verileri dikkate alındı. Bu kapsamda 190 tarım havzası belirlendi. Belirlenen 190 tarım havzası, ürün desenleri, yönetilebilirlik ve benzer ekoloji gibi kriterler dikkate alınarak 30 havzaya indirildi.

Modelin amacı ise tarım havzalarını belirlemek, sağlıklı tarım envanteri hazırlamak, üretim planlamasına imkan sağlamak, hangi ürününün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlemek, çiftçinin gelirini arttırmak, geleceğe ait talep projeksiyonları yapmak, destekleri rasyonel, yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanmak, arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamak, doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir kullanımı sağlamak, havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektör talebini karşılamak ve muhtelif senaryolara göre üretimi planlamak" dedi.

BESNİ'DE 7 ÇEŞİT ÜRÜN DESTEKLENECEK

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarım Havzaları Üretim ve destekleme Modelinde Besni'de çiftçilere devlet tarafından destek sağlanacak ve bölgede Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Pamuk (Kütlü), Mercimek, Yem Bitkileri ve Zeytin (Yağlık) olmak üzere 7 çeşit ürün yetiştirilecek.