Başhekim Helli; "Ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi, ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu hususta başta hastanemiz ve çalışanları bir dizi önlemler alınmıştı, ilimizde pandemi Hastaneleri belirlenmiştir.Bu bağlamda Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi pandemi hastanesi olarak belirlenmiş, Kahta Devlet Has. Besni Devlet Has. ve Gölbaşı Devlet Has. olası/şüpheli vaka takibi yapılması kararlaştırılmıştır. Hastanemizde bu kapsamdaki hazırlıklar tamamlanmıştır. Hastanemiz yataklı servisi 5.inci katı şüpheli/olası Corona-19 şüphelisi hasta takibi olarak belirlenmiş, izolosyonun arttırılması için 4. kat yataklı servisler birimimiz boşaltılmıştır.Hastane içi personel görevlendirmeleri ve eğitimleri tamamlanmıştır. Bu süreçte kronik hastalığı olan, gebeliği olan, kanser tanısı konulmuş, süt izni kullanan vs. personellerimizi bakanlığımızın yönergeleri doğrultusunda idari izinli olarak izin verilmiştir. Bu izinler Hastane işleyişi veya pandemi ile mücadeleyi aksatmayacak şekilde planlanmıştır.

Hastane giriş çıkışları denetlenerek personel ve hasta girişi sağlanmış, ziyaret saatleri düzenlenmeye gidilmiş, mesai saatleri içinde ziyaretçi yasağı bakanlığımız yönergelerine uygun şekilde yapılmıştır. Polikliniklerde ve Ameliyathanelerde efektif vakaları ileriki bir tarihe ertelenmiştir. Personel efektif çalışma saatleri tek tek planlanmıştır. Koruyucu ekipman ve coronalı hastaya temasa geçecek personeller belirlenmiş, eğitimleri verilmiştir. Bu dönemde sadece sağlık personelleri ile pandemi ile mücadeleden ziyade tüm kamu kurumları ve halkımızın da bakanlığımızın uyarılarına dört elle sarılması gerekmektedir. Başta Bakanlığımızın 14 kuralını tekrar hatırlatmak isterim;

1-Yurt dışına çıkmayın. Seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.

2- Çıktıysanız dönüşte ilk 14 günü evde geçirin.

3- Aile Üyelerini korumak için evde kendinizi izole edin.

4- Evde geçecek süre boyunca ziyaretçi kabul etmeyin.

5- İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin.

6- Odanızı sık sık havalandırın.

7- İnsanlarla, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas kurmaktan kaçının.

8- Ellerinizi sık sık, su ve sabun ile en az 20 saniye ovarak yıkayın.

9- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin..

10- Havlu gibi kişisel eşyayı ortak kullanmayın.

11- Kıyafetleriniz 60 ya da 90 derecede normal deterjanla yıkayın.

12- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

13-  Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.

14- Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun."