Yapılan eğitime, Kahta Kaymakamı Saadettin Doğan, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Zeynel Tümsavaş ve fakülte öğrencileri, Antepfıstığı araştırma enstitüsü personeli Badem Uzmanı Dr. Ajlan Yılmaz, Kahta Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fahri Can ve personelleri, Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Adıyaman ilinde faaliyet yürüten Tarım Danışmanları ve badem yetiştiricileri  katıldı.

Eğitim saygı duruşu ve istiklal marşın okunuşuyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Kahta ziraat odası başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, “Bölgemizde badem alanların artışıyla badem yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimizin bilgilenmesi için bu eğitimi düzenledik. Oda başkanlığı olarak çiftçilerimize yönelik bu tür eğitimlerin önemli olduğunu biliyoruz. Eğitimin badem üreticilerimiz için faydalı olmasını diliyorum. Bölge tarımın kalkınması için önem arz eden tarımsal sulamanın ihtiyacını karşılayacak Kahta Büyükçay Barajın 2020 yatırım projelerin içerisine alınması bölge çiftçimizi memnun etmiştir. Bu projenin gerçekleşmesi için emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmasından sonra söz alan Kahta Kaymakamı Saadettin Doğan; “Bölgemizde badem ve ceviz yetiştiriciliği alanları olarak Türkiye’de birinci sıradayız.  İlçemizin badem konusunda çiftçiler için elimizden gelen her tür projede yar almak için hazır olduklarını, bölge tarımın kalkınması ve üreticilerimizin refahı için hep beraber çalışacağız” dedi.

Badem yetiştiriciliği konulu eğitimi vermek için söz alan Badem Uzmanı Dr. Ajlan Yılmaz. Badem dikimi, bakımı, çeşit seçimi, besleme ve sulama konularına değindi. Çiftçilerin karşılaşmış olduğu surunlar üzerinde duran Dr. Ajlan Yılmaz, “Bölgede badem dikimi yapmadan önce toprak yapısına, sulumu kurumu, badem çeşidine vb. özellikleri göz önünde bulundurarak dikim yapılması gerekir. Bademde yapılması gereken budamanın badem ağcı ve gelişimi göz önünde bulundurarak ve özellikle hava şartlarına dikkat edip ona göre budama yapılmalıdır. Badem bahçe kurulumunda fidan mesafesi ve badem çeşitleri yapılacak bakım ürün verimi ve kalitesini belirler” dedi.

Katılımcılara teorik eğitimi verildikten sonra,  uygulamalı pratik eğitim verilmek üzere badem bahçesi ziyareti gerçekleştirildi. Bahçe ziyaretinde Dr. Ajlan Yılmaz ağaçlarda yapılan yanlış budamaları anlattı. Badem ağaçlarına bakılarak yapılan bitki beslemenin yetersiz olduğu özellikler katılımcılara anlattı. Sağlam bir ağaç, kaliteli ve yüksek verimin elde edilmesi için doğru zamanda doğru budama ile mümkün olacağını dile getirdi. 

             Eğitim sonunda bölge çiftçileri büyük emekleri ve destekleri olan Dr Ajlan Yılmaz’a,  Kahta Ziraat Odası Başkanlığı tarafında hazırlanan teşekkür belgesi ve plaketi, Prof. Dr Zeynel Tanrıverdi ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı tarafından Dr Ajlan Yılmaz’a takdim edildi.

             Eğitim sonunda söz alan Turanlı, çiftçilerimize bilgilerini ve deneyimlerini paylaşan Dr. Ajlan Yılmaz’a oda yönetimi ve çiftçilerimiz adına teşekkür edip, özellikle bölge bademin kalkınması ve yaygınlaşması için başta Adıyaman  İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, Kahta İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fahri Can, Tarım Kredi Birlik A.Ş. Badem işleme tesisi Müdürü Ömer Faruk Özbek, Kahta Badem Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım ve badem yetiştiricilerine teşekkür ederek, 2023 yılı hedefimiz olan 100.000 dekar badem alanı için hep beraber çalışıp amacımıza ulaşacağız. dedi.