Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, yılbaşı gecesi sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, ‘’Bu tür özel günlerde hastalığınız tatile çıkmıyor’’ dedi.

Yılbaşı gecesi için sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Ayalp, sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli şartının ‘’düzenli aralıklarla ve azar azar-sık sık beslenmek’’ olduğunu söyledi.

Ayalp, özellikle yılbaşında akşam fazla tüketileceği hesaplanarak gün içerisinde düzenli beslenmemenin yapılabilecek en büyük hatalardan birisi olacağını belirtti.

‘’Sabahtan başlayarak tüm öğünleri mutlaka düzenli almak gerekir ki, akşam yemeğine kadar metabolizmamız yavaşlamasın ve iyi enerji harcayarak aldığımız besinlerin sindirimine yardımcı olsun’’ diyen Ayalp, yeni yılı evlerinde karşılamaya hazırlananlara uyarılarda bulundu.

Yılbaşı gecesinde evlerde çok çeşitli özel yemekler yapıldığını ifade eden Ayalp, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir gecelik ne yenildiğini düşünmeden yemek yemenin sorun olmayacağı zannedilir. Sofraya oturunca da her şeyden yemek istersiniz ve miktarlarına dikkat etmeden aşırı yemek yersiniz. Sağlıklı bile olsanız çok çeşitli ve fazla tükettiğiniz bu yemekler sonucu hazımsızlık ve gaz şikayetleriniz olabilir. İstediğiniz yemeklerden az az yemeye çalışmanız sizi bu şikayetlerden koruyabilir.’’

KRONİK HASTALIĞI OLANLARA UYARI

Ayalp, kronik hastalığı olanlar, özellikle tansiyonu yüksek, kalp hastası ve şeker hastası olan kişilerin bu gece yemek yerken özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti; “Bu tür özel günlerde hastalığınız tatile çıkmıyor. Çok yağlı yemekleri fazla miktarlarda yemek, aşırı alkol tüketmek, tuzlu kuruyemişleri fazla kaçırmak özellikle tansiyonu yüksek olan ve kalp hastası olan kişilerde çok önemli sorunlara neden olabilir. Tansiyonun birden yükselmesinin, beyin kanaması ve kalp krizi riskini artırdığı unutulmamalıdır. Sağlıklı veya kronik hastalığı olanlar çok yağlı yemekleri, kuru yemişi, tatlıyı ve kullanıyorsa alkolü fazla tüketmemeli. Hazırlanan yiyecekler belirli saat aralıklarında değil, geniş bir zaman diliminde yenilmelidir. Yemeklerin veya içkinin yanında tüketilen mezelerin az yağlı ve sebze ağırlıklı olması, kuruyemişin az tüketilmesi ve tatlı yerine meyvelerin seçilmesi sağlıklı bir yılbaşı geçirmenizi sağlayacaktır. Aşırı yemek tüketiminden sonra, kahvenin veya gazlı içecek veya sodaların hazımsızlığa yardımcı olmasını beklemek yerine dikkatli yemek yemeyi seçmeniz doğru olacaktır. Sodanın ve gazlı içeceklerin de sodyum yönünden zengin olduğunu ve tansiyonu yüksek olan kişilerde tansiyonun daha da fazla yükselmesine neden olabileceğini unutmayın.’’

YILBAŞI AKŞAMI YEMEĞE AÇ GİTMEMELİSİNİZ

Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmasını, öğün atlanmamasını öneren Ayalp, öğle yemeğinde yılbaşı akşamına da yer ayırmak için bir tabak az yağlı sebze yemeği, salata ve yoğurtla beraber ince bir dilim ekmek tüketmenin faydalı olacağını anlattı.

“Yılbaşı akşamını dışarıda geçirecekseniz yemeğe kesinlikle aç gitmemelisiniz’’ diyen Ayalp, öncesinde salata, yoğurt gibi küçük bir öğün yapmanın faydalı olacağını, aç olarak gidildiğinde yemekte gereğinden fazla tüketim yaşanabileceğini ifade etti. Ayalp, şu önerilerde bulundu; “Yeterli ve dengeli beslenme enerji ve besin öğelerinin her birinin her öğünde yeterli miktarda alınmasıdır. Yılbaşı yemeğinde de 4 besin grubundan (yoğurt, et, tahıl, sebze-meyve) ihtiyacınıza uygun miktarda tüketmeye dikkat edin. Ordövr tabaklarından bir dilim peynir, sebze türleri, gerçekten yemek istediğiniz mezelerden yoğurtla hazırlanmış olanlarından bir tatlı kaşığı alarak hafif bir şekilde başlayabilirsiniz. Ana yemek olarak tercihinizi etlerden yana kullanacaksanız fırında, buğulama veya ızgara olarak hazırlanmış derisiz ve yağsız hindi eti, kırmızı et, tavuk veya balık tercih edebilirsiniz. Yanında mutlaka bol yeşil salata, ızgara veya buğulanmış sebzeler öneririm. Yılbaşı yemeğinde karbonhidrat yükü fazla olur. Pilavlar, börekler, dolmalar vs. Bu besinlerin hepsinin aynı gruptan olduğunu bilelim” dedi.