Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81. yılında Kaymakamlık binası önünde düzenlenen anma etkinliğine Besni Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Hakim Murat Erol, Savcı Aysun Erol, Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, Besni İlçe jandarma Komutanı Teğmen Barış Kara, Askerlik Şubesi Başkan Vekili Mehmet Nacak, İlçe Emniyet Müdürü Metin Cebeci, CHP Besni İlçe Başkanı Hakan Kılınç, İl Genel Meclis Üyeleri, Kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk koyma, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Besni Mehmet Akif Ersoy Fen Lisesi tarafından anma programı ile devam etti.

Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonunda gerçekleştirilen anma programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Okul Müdürü Şükrü Karadeniz; "Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve çağdaş Türkiye’nin mimarı olan Atatürk’ü ölümünün 81. yıl dönümünde anmak için toplanmış bulunmaktayız. Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile evrensel bir kişidir.

Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır olmuştur. Atatürk ise, sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini, çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. Büyük Önder Atatürk, Kurtuluş Savaşı sonrası elde edilen başarının yeterli olmadığını düşünerek yapılması çok zor olan birçok devrim gerçekleştirmiştir. O’nun Türk milletine en büyük armağanı Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak olmuştur. Gerçekleştirdiği devrimler ile Türk milletine çağ atlatmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri arasında saygın bir hale gelmesini sağlamıştır.

Hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük insan 'Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar' demek suretiyle kurduğu cumhuriyete sahip çıkılmasını ve çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye ulaşılmasını arzu ve temenni etmiştir.

İşte, 10 Kasım’lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen; Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır. Bugün bizler onu her zamankinden daha iyi anlayarak, düşüncelerinden daha iyi istifade ederek, bilimin ışığında ülkemiz ve milletimiz için daha iyi neler yapabiliriz onu düşünerek ve zaman geçirmeden işe koyulmalıyız.

Ünlü bir devlet adamının dediği gibi 'Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devre için de doğmazlar, onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır.'

Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 81. yılında, Türk Ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen, Büyük Önder Atatürk’ü bir kez daha gurur, özlem ve minnetle anıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Karadeniz'in konuşmasının ardından Aşık Veysel'in "Atatürk'e Ağıt isimli türküsü dinletildi. Daha sonra Atatürk'ü anlatan 1958 yılı Amerikan yapımı belgesel izletildi. Coğrafya Öğretmeni Murat Üstünsoy tarafından okunan Atatürk'e Son Mektup adlı şiirin ardından kürsüye gelen okul öğrencilerinden Umutcan Hasırcı, Atatürk'ün son dönemlerini anlattı.

Okul Müzik Öğretmeni Ayşegül Metin'in hazırladığı oratoryonun ardından program sona erdi.