UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Nemrut Dağı'nı bünyesinde barındıran Adıyaman, 216 tescilli taşınmaz kültür varlığı ile tarih kokuyor.

Tarihi geçmişi M.Ö. 40 binli yıllara dayanan ve 21 medeniyete ev sahipliği yapan Adıyaman'da özellikle Kommagene Uygarlığı dönemine ait tarihi kültür varlıkları ağırlıklı olarak bulunuyor. Adıyaman'ın Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Hititler, Asurlular, Frigler, Persler, Makedonlar, Kommagene Krallığı, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma (Bizans), Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Bizanslılar, Eyyubiler, Anadolu Selçuklular, Memluklular ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yaptığı kaynaklarda belirtiliyor.

Yetkililer, Adıyaman ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmalarında tarihinin Paleolitik döneme kadar uzandığını, kültür evresinin de izlerini taşıyan, büyük medeniyetlere beşiklik ettiğini ve 100 yıldan bu yana dünya arkeologlarını meşgul eden bir araştırma alanı haline geldiğini vurguladı.

Yetkililer, Adıyaman ve çevresinin tarihi zenginliklerinin eskiden beri bilindiğini, bölgenin son yüz yıllarda birçok yerli ve yabancı bilim adamı, seyyah tarafından araştırıldığının altını çizdi.

Arkeolojik kazılarda çeşitli dönemlere ait eserlerin ele geçirildiğini ifade eden yetkililer, bunun Adıyaman ve çevresinin tarihi zenginliklerini ortaya koymakta olduğuna dikkat çekti.

Adıyaman'da ki tarihi kültür varlıklarının başında Nemrut Dağı, Perre Antik Kent, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi, Arsemia Ören Yeri, Turuş Kaya Mezarları, Palanlı Mağaraları geliyor.

Türkiye'de yeri kesin olarak bilinen iki sahabeden birisi olan Saffan Bin Muattal'ın kabriyle de inanç turizminde büyük bir gelişim yaşayan Adıyaman'a gelen turist sayısında son yıllarda artış yaşandı.