TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen vergi yasa teklifinin görüşmelerinde verilen bir önergeyle, çiftçiye ödenen tarımsal desteklemelerden stopaj kesintisine son verilmesi ve geriye dönük 5 yıllık verginin iade edilmesi maddesi eklendi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon çiftçiye yaklaşık 5 milyar TL vergi iadesi yapılacak.

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi.

Teklifin görüşmelerinde verilen bir önergenin kabul edilmesiyle, tarımsal destekleme ödemelerinden yararlanan çiftçilere vergi iadesinin yolu açıldı. Önerge ile kanun metnine eklenen maddeye göre, çiftçilere ödenen tarım desteklerinden stopaj kesintileri, 5 yıl geriye dönük olarak iade edilecek.

TARIMSAL DESTEKLER GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA TUTULACAK

Söz konusu maddeyle Gelir Vergi Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, bundan sonra gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak.

Bugüne kadar yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsili yapılan gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, tahsil tarihinden itibaren hesaplanacak faiziyle ret ve iade edilecek.

Düzenlemeden yararlanmak için vazgeçilen davalarla ilgili daha önce verilmiş ve kanun yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca, taraflara tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın işlem yapılmayacak, idarece de açılmış davalar sürdürülmeyecek faiz, yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek, hükmedilmişse ödenmeyecek.

YAKLAŞIK 2 MİLYON ÇİFTÇİYE ÖDEME YAPILACAK

Ancak hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunanların iade talepleriyle ilgili olarak söz konusu hüküm uygulanmayacak. Kanunla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından, çiftçilere ödenen desteklerden kesilen verginin 5 yıl geriye dönük iadesi gerçekleştirilecek.

Söz konusu düzenlemenin aynen yasalaşması halinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı 2 milyon üreticiye, faiziyle birlikte yaklaşık 5 milyar liralık ödeme yapılması bekleniyor.

“ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, tarımsal desteklerde kesilen yüzde 4 verginin kaldırılacağını ve 5 yıl geriye dönük vergi iadesi ödemesi yapılacağını duyurdu.

İsmail Sümer yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: “TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve görüşülmeye devam eden Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifine eklenen madde ile tarımsal destek ödemeleri üzerinden alınan %4 oranındaki gelir vergisi kaldırılmış olup, daha önce alınan vergiler teklifin resmi gazetede yayımlanıp yasalaşmasından sonra 5 yıl geriye dönük olarak hesaplanacak faizi ile birlikte çiftçilerimize iade edilecektir. Bu değişiklikle çiftçilerimize 5 milyar TL civarında kaynak sağlanacaktır. Üreticilerimize ve çiftçimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.