Tören Hükümet konağında önünde bulunan Atatürk Büstsüsüne çelenk sunumu ile başladı. Törene Besni Kaymakamı Ahmet Gencer, Besni Cumhuriyet Savcısı Aysun Erol, Besni Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, Besni Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hakan Yonarkol, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel; "Milli Mücadele'yi başlatan sürecin 100. yıldönümüne ulaşmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  önderliğinde 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yakılan istiklal meşalesi, Amasya, Sivas ve Erzurum'dan geçerek tüm vatan sathına yayılmış, Misak-ı Milli'nin ilanıyla girilen yol, Ankara'da Türkiye  Büyük Millet Meclisi'nin açılışıyla yeni bir safhaya ulaşmıştır. 19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme asla boyun eğmeyen milletimizin varoluş mücadelesinin ilk adımıdır. Büyük bir inanç, azim ve kararlılıkla sürdürülen bu mücadele, imkansızlıklara rağmen zaferle sonuçlanmıştır. Cumhuriyetimiz, millet egemenliğine dayalı olarak inşa edilmiş ve kendisine hedef olarak muasır medeniyet seviyesinin üstüne ulaşmayı belirlemiştir.

Atatürk, en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da  Cumhuriyet'e sahip çıkarak  O'nun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Buna yürekten inanıyoruz.Milli mücadeledeki inanç, birlik, beraberliğin her zaman örnek alınarak, aynı kararlılıkla sürdürülmesi ülkemizin başarıya ulaşmasında en büyük etken olacaktır. Bunun bozulmasına da başta Türk Gençliği olmak üzere Türk Milleti fırsat vermeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum" dedi.

Adıgüzel'in konuşmasının ardından 100. yıl etkinlikleri kapsamında Besni Do-Kan Spor Kulübü sporcuları Muay Thai, AC Yamazaki Ortaokulu öğrencileri ise Step ve Aerobik gösterileri yaptı. Ayrıca Gençlik Haftası içerisinde yapılan spor faaliyetlerinde dereceye giren öğrencilere madalyaları verildi.

Etkinlikler kapsamında Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 100. yıl dönümü etkinliklerinde okullar arası Gençler Dart müsabakaları yapıldı.

Kız- erkek toplam 60 sporcunun katıldığı müsabakalar sonunda; Genç kızlarda birinciliği Neşe Oruç elde ederken, ikinci Neslihan Karakuş, üçüncü Elif Bulut, dördüncü ise Ayşe Arslan oldu.

Genç erkeklerde ise birinciliği Semih Önder elde ederken, ikinci Nevfel Önder, üçüncü Yusuf Arslan, dördüncü ise Enes Turaneli oldu.

Müsabakalar sonunda dereceye girenlere İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Servi Mehmet Erdemoğlu Yurt Müdürü Nurcan Ciner, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Fikret Ürey tarafından madalya verildi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen gençler arası Basketbol 3 sayı atış yarışmasına toplam bay-bayan 48 sporcunun katıldı. İlçe Spor Salonunda Basketbol Antrenörü Burak Talip Yılmaz gözetiminde yapılan yarışmalar sonunda; Genç erkeklerde birinciliği Ömer Alkayış elde ederken, ikinci Mehmetcan Akdeniz, üçüncü Servet Arslan, dördüncü ise Vakkas Gündoğan oldu. Genç kızlarda ise birinciliği Damla Korkmaz elde ederken, ikinci Beyza Turan, üçüncü Ayşe Arslan, dördüncü ise Deniz Ünlü oldu. Dereceye giren sporculara madalyaları protokol tarafından takdim edildi.

Yine etkinlikler kapsamında Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü , İlçe Müftülüğü ve Servi  Mehmet Erdemoğlu KYK Müdürlüğü tarafından organize edilen "Ramazan ve Gençlik" konulu etkinlik yapıldı.

KYK Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte, İlçe Müftülüğü Koordinatörü Ali Gül koordinesinde camilerde görev yapan İmam Hatipler Vakkas Yalçındağ, Seydi Sancar, Nazif Canlı ve Mehmet Ali Ayhan tarafından öğrencilere yönelik Kuran-ı Kerim dinletisi, mey ve ilahi dinletisi, İlçe Müftüsü İsmail Aktoprak tarafından Ramazan ve Gençlik konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Programa Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel, Servi Mehmet Erdemoğlu KYK Müdiresi Nurcan Ciner ve öğrenciler katıldı.