Yaptığımız bu röportajların Bayram hazırlık komitesine faydalı olacağına inanıyoruz.

Eğitim konulu ilk ve tek bayram olma özelliğini taşıyan Besni Eğitim Bayramı hazırlıkları tam gaz devam ediyor.

Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Besni Eğitim Vakfı’nın ortak organizasyonunda gerçekleştirilen hazırlıklarda Bayramın en güzel şekilde ve büyük bir katılımla kutlanması için çalışmalar sürüyor.

Besni Eğitim Bayramının en güzel şekilde düzenlenmesi için Besni Güncel Gazetesi olarak biz de üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Geçen sayımızda yaptığımız röportajımızın devamını bu sayımızda da sizlerle paylaşıyoruz. Bu röportajlarımız Eğitim Bayramı öncesine kadar devam edecek. Vatandaşlarımız görüş ve önerilerini bizzat gazetemizi ziyaret ederek, mail göndererek veya telefonla da bildirebilirler. Hazırladığımız bu yazı dizisinin Bayram hazırlık komitesine yararlı olacağına inanıyoruz.

Bu nedenle vatandaşa “Nasıl Bir Bayram İstiyoruz? Eğitim Bayramı’nda ne gibi etkinlikler olmalı?” gibi sorular sorduk.

Yaptığımız 2. Röportajda vatandaşlarımız bayramın protokol havasında değil de şenlik havasında kutlanması gerektiğini ve kutlamaların yapılacağı yerlerin göze hitap etmesi gerektiğini belirttiler. Ayrıca bayramdan 1 hafta önce broşür dağıtılması gerektiğini belirten vatandaşlar, farklı etkinlikler de düzenlenerek halkın dikkatini çekmeleri gerektiğini söylediler. Tanınmış bir sanatçının da gelmesinin Eğitim Bayramına renk katacağı görüşler arasında yer aldı.

Ahmet Ertaş (Esnaf)

Eğitim Bayramı’na eskisi gibi sanatçılar gelmeli. Latif Doğan başta olmak üzere bütün yerel sanatçılarımız programa katılmalı. Bayan sanatçılar da gelmeli. Bayramdan önce esnafa broşür dağıtılarak bayrama katılmaları sağlanmalı. Besni Belediyesi’nin şehir Tiyatrosu bayramda sahne almalı. Kutlamalar şölen havasında olmalı. Besni’nin yerli ürünlerinin tanıtılması için tezgahlar açılmalı. Protokol 3-5 gün öncesinden esnafı gezerek bayram hakkında bilgiler vermeli ve esnafı davet etmeli.

Fatih Büyük( Esnaf)

Bayram eğitim ve kültürel ağırlıklı olmalı. Eğitim bayramı çatısı altında Besni, Türkiye’ye geçmişi, örf ve adetleriyle en güzel şekilde tanıtmalıdır. Bunun yanı sıra göze hitap eden eğlencelerin tertip edilmesi gerekmektedir.

Şoförler Odası Başkanı Ali Can

Düzenleme komitesinde STK’lara yer verilmeli. Üreticiler arasında yarışmalar yapılarak teşvik edilmeli. Eğitim konulu seminer ve konferans düzenlenmeli. Eğitim bayramı olduğu için eğitime biraz daha ağırlık verilmeli. Komite tarafından heyet oluşturularak esnaf davet edilmeli. Bilinçlendirici broşür dağıtılmalı.

Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kasap

Halkın katılımı için halkla iletişime geçilmeli. Tören yürüyüşü değil de halk yürüyüşü olalı. Protokol yöresel kıyafet giymeli. Komite esnaf ve halkla iç içe olmalı ve davet edilmeli. Halk arasında yarışmalar düzenlenmeli. Esnaflarımızın katılımı için oda başkanı olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız.

Sevgi Ağacı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gülay Karakuş

Katılım için afişler asılmalı. Ayrım yapılmadan yemek masasında sadece davetliler değil de herkes olmalı. Kültürümüz ve eğitim ön planda olmalı. Yerli ürünlerin tanıtımı için tezgâh açılmalı ve ürünler yetiştiricileri tarafından tanıtılmalı. Üreticiler arasında yarışmalar düzenlenerek teşvik edilmeli.  Yöresel ve tanınmış sanatçılar sahne almalı. Düzenleme komitesinde bayanlara, gençlere ve STK’lara da yer verilerek her kesimden insan olmalı.

Yusuf Çalım (Esnaf)

Düzenleme komitesinde halkın güvenini kazanmış Besni için çalışan kişiler yer almalı. Yürüyüş için halk bilgilendirilmeli ve davet edilmeli. Yürüyüş gösterişli ve göze hitap etmeli. Eski katılımların olması için isim yapmış sanatçılara programda yer verilmeli. Bir şahıs bir konser düzenliyor ise Besni’de düzenlemeli. Bayrama tüm köy muhtarları davet edilerek bilgilendirilmeli. Benim şahsi düşüncem bu bayramın ses getirmesi için isim yapmış sanatçının gelmesi şart. Farklı etkinlikler düzenlenerek halkın dikkati çekilmeli.

Mustafa Ertaş ( Esnaf)

Bayramdan bir hafta önce halka duyuru yapılmalı. Eğitim Bayramı günü protokol ve siyasileri karşılayacak insanların hizmeti iyi olmalı. Besni dışından gelenleri karşılayacak komisyon oluşturulmalı. Komisyonda her kesimden temsilciler olmalı. İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanı esnafı gezmeli. Bayrama halkın katılımı için onlara yönelik programlar düzenleyerek teşvik edilmeli. Gelen sanatçı bir gün öncesinden çarşıyı ve esnafı gezerek sahne alacağını duyurmalıdır. Tiyatro gösterimi olmalı ve halk oyunlarımız sergilenmeli. Besni ürünleri ve yemekleri için tezgahlar açılmalı. Eğitim bayramı olduğu için eğitim konulu konferans verilmeli. Kutlamaların yapılacağı yerler göze hitap etmeli. Programda görev alanların yöresel kıyafetler giyerek görev yerlerinde bulunmaları lazım.

Anadolu Sakatlar Derneği Besni Şube Başkanı Ömer Arslan

Besni kültürü ve geçmişi yansıtılmalı. Besni’nin tarihi anlatılmalı. Eğitimde geldiği nokta anlatılmalı. Halkı çekebilmek için yarışmalar düzenlenmeli ve oyunlar sergilenmeli. Bayanlara aktif rol verilerek komitede her kesimden insan olmalı. Ön planda bayanlar ve gençler olmalı. Kortej yürüyüşünün başlama yerinde kısa bir gösteri düzenlenerek mehter takımı eşliğinde yürüyüş başlamalı. Yetiştiriciler için uzay çatı altında stant açılmalı. Bu bayram biraz daha şenlik havasında olmalı. Markalaşmış sanatçı ve tiyatro ekiplerine programda yer verilmeli.

Halil Tüy ( Esnaf)

Besni Eğitim Bayramı, Besni için önemli bir şans olduğunu düşünüyorum. Organizasyonda eksiklikler olsa da yeteri kadar Besni halkının sahiplenmediğini düşünüyorum. İyi bir organizasyonla halkın tamamını içine katarak Sivil Toplum Kuruluşları, Demokratik kitle örgütleri, kurum ve kuruluşlarıyla topyekûn birliktelikle bir hak getirilebilinir. Bana göre en büyük sıkıntı her bayram farklı ve ideolojik yapıdaki insanların kendi fikir ve düşüncelerini temsil etmedikleri düşüncesiyle bayram etkinliğinden uzak durmaları coşkulu geçmesinin önüne engel olarak çıkıyor. Bu bayram amacına uygun daha verimli geçmesi için farklılıklarımızı bir kenara koyup Besni etrafında birleşerek elimizi taşın altına koymalıyız.

Hayati İşitmen (Esnaf)

Komisyonda STK ve halk olmalı. Esnaf ziyaret edilmeli. Milli Eğitim Bakanı gelmeli. Eğitime dayalı olmalı. Yapılan etkinlikler belirli bir siyasi görüş çerçevesinde danse edilmesi ve sahiplenilmesi Besni Halkının bayrama verdiği değeri azaltmıştır. Komitede her kesim insan olmalı. Ulusal medya etkin olarak katılmalı. Sosyal faaliyetler ön planda olmalı ve içeriği Besni ve Eğitim olmalı.

Yaşar Boybey (Merkez Dershanesi)

Eğitimle alakalı olmalı. Açılışlar minimum seviyeye düşürülmeli. Bayram 2 yılda bir yapılarak bitçe daha geniş olabilir. Şenlik havasında daha geniş katılım sağlanabilinir. Stantlar açılarak yöresel ürünler tanıtılmalı. Bayram biraz daha öne alınabilinir. Bayramın içeriği Besni ve eğitim olmalı. Halk arasında çeşitli yarışmalar düzenlenebilinir. Yöresel sanatçılara yer verilmeli. STK’lardan fikir alış verişi yapılmalı. Genç nesile yönelik eğitim seminerleri düzenlenebilir.

Siz de Besni Eğitim Bayramı hakkında görüş belirtmek istiyorsanız gazetemizi ziyaret edebilir, mail gönderebilir veya telefonla bizi arayabilirsiniz.

Tel: 0 416 318 03 85

e-mail: [email protected][email protected]