Ergenlik ruhsal bir süreç olmasına karşın, bu süreci başlatan olgu bedensel, başka bir deyişle fizikseldir- Hipotalamustan kalkan uyanlar nöro-hormonal sistemi harekete geçirerek her iki cinste cinsiyet hormonlarının salgılanmasına sebep olur.

Bu hormonal etkinlik sonucunda beden hızlı bir değişim ve gelişim sürecine girer ve giderek yetişkin bedeninin özelliklerini kazanır. Her ne kadar yaşamın ilk yılı bedenin tamamen yetişkinlerin denetiminde olduğu bir dönem ise, yürümenin başlaması ve ardından sfinkter kontrolünün sağlaması ile birlikte çocuk bedeninin efendisi durumuna geçer. Bedensel özerkliğin en üst düzeyde olduğu bir evrede başlayan puberte çocuğun bedeninin efendisi olma durumuna dramatik bir biçimde son verir. Beden hızla, denetlenemez ve geri döndürülemez bir biçimde değişmektedir.

İşte ergenlikte kimlik gelişimini genelce toparlarsam bunlardan ve kişilikten söz edebilirim. Kişilik de ergenlikte kimlik gelişiminde önemli bir faktördür. Kişilik ise; bireyi başkalarından ayıran biyolojik ve psikolojik özelliklerin bütünüdür. Biyolojik ya da fiziki farklılıklar (mizaç), Psikolojik farklılıklar(karakter)olarak nitelendirebiliriz.