Türkiye 01.08.2017 tarihli gerçekleşmiş üretim verileri ve gerçekleşmiş piyasa fiyatlarına göre bir önceki hafta 154.4 TL/MWh seviyelerinde olan spot piyasa fiyat ortalaması, %10 oranında bir artış göstererek 169.9 TL/MWh seviyesinde işlem gördü.

Rapora göre toplam üretim bir önceki aya göre %7’lik artış gösterirken yenilenebilir kaynakların toplam üretimdeki payı %31, kömürün payı %34 ve doğalgazın payı ise %35 olarak gözlendi.

Haftalık enerji piyasa raporunda açıklamalar yapan Enexion Enerji Danışmanlık Türkiye Genel Müdürü ve Enerji Uzmanı Ceren Özdal, Şubat ayı baz yükü 180.5 TL/MWh, Mart ayı baz yükü 170.5 TL/MWh, Nisan ayı baz yükü 164 TL/MWh seviyelerinde olduğunu, 2018 ikinci çeyreğin ise 169.8 TL/MWh’ten işlem gördüğünü açıkladı.

Raporda Aralık ayı gerçekleşmiş üretim verilerinden de bahseden Ceren Özdal, “Aralık ayı bazyükü 190 TL/MWh seviyelerinden kapanırken Aralık ayı spot ortalaması ise beklenenin %18 aşağısında 155,8 TL/MWh seviyesinde gerçekleşti” dedi. Özdal, kamu kuruluşları TETAŞ ve EÜAŞ’ın toplam oranının %33’ünü, serbest üreticilerin ise toplam üretimin %67’sini gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Enexion Hakkında:

Enexion, Türkiye’yi toplam enerji maliyet yönetimi kavramıyla tanıştıran Almanya merkezli lider bir enerji danışmanlık firmasıdır. Enexion’un Türkiye dışında Almanya, İsviçre ve Hindistan’da ofisleri bulunuyor. Çin’den ABD’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde projeler yürüten Enexion, Türkiye’deki faaliyetlerine 2014 yılında başladı. Enexion Türkiye, şirketlerin enerji maliyetlerini sürdürülebilir yöntemlerle azaltırken kârlarını sürdürülebilir bir şekilde artırmalarını sağlıyor. Enexion’un sunduğu hizmetler arasında; toplam maliyet ve risk yönetimi, enerji danışmanlığı, tedarik süreç yönetimi, toptan piyasalardan optimum fiyatla enerji tedarik edilmesi yer alıyor. 2016 yılsonu itibariyle Enexion’un yönettiği toplam enerji portföyü 1 milyar doların üzerindedir.