“Organik Tarım Desteği olarak dekarda, birinci kategori ürünlerde 100 lira, ikinci kategori ürünlerde 70 lira, üçüncü kategori ürünlerde 30 lira, dördüncü kategori ürünlerde 10 lira olarak ödenecek”

“İyi tarım uygulamaları desteği, dekara, meyve ve sebzede bireysel sertifikasyona 50 lira, grup sertifikasyonuna 40 lira,süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde bireysel sertifikasyonuna 100 lira, grup sertifikasyonuna 80 lira, çeltikte 10 lira, örtü altı üretimde 150 lira olarak ödenecek”

“Son günlerde yaşanabilecek yoğunlukları göz önüne alarak, üreticilerimizin başvurularını biran evvel yapmaları kendi yararlarına olacaktır”

Ankara – 25.03.2018 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)  Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteği başvurularının,30 Mart 2018 Cuma günü mesai saati sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2017 yılı tarımsal destekleri kapsamında verilecek olan Organik Tarım Desteği olarak dekarda, birinci kategori ürünlerde 100 lira, ikinci kategori ürünlerde 70 lira, üçüncü kategori ürünlerde 30 lira, dördüncü kategori ürünlerde 10 lira olarak ödeneceğini belirtti.

Organik Tarım Desteği ödemesinin, Organik Tarım Yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) ve Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) 2017 üretim yılında kayıtlı, 2017 yılı hasadını gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş olan ve destekleme tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre başvurusunu yapan çiftçilere ödeneceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“2017 yılı hasadı yapılmış ürün için OTBİS’te yetkilendirilmiş kuruluşça kontrolü yapılmış ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre uygun bulunmuş Geçiş süreci-2, Geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan tarım arazileri ve bu arazilerde kayıtlı ürünlerden desteklemeye uygun bulunan arazilere destekleme ödemesi yapılacak.

Üreticilerin başvurularını bağlı oldukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine 30 Mart 2018 mesai bitimine kadar yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde üreticilerin destekten faydalanmaları mümkün olamayacak.

Son günlerde yaşanabilecek yoğunlukları göz önüne alarak, üreticilerimizin başvurularını biran evvel yapmaları kendi yararlarına olacaktır.”

Kategorilerine göre Organik Tarım Desteği ödenecek belli başlı ürünler şöyle:

“1. Kategori Ürünler: Acur, Ahududu, Alıç, Altınçilek, Altıntop, Armut, Avokado, Ayva, Badem, Bakla, Balkabağı, Bamya, Barbunya Fasulye, Barbunya Fasulye (kuru), Bergamot, Biber, Böğürtlen, Brokoli, Ceviz, Çay, Çilek, Dereotu, Domates, Dut, Elma, Enginar, Erik, Fasulye (kuru), Fasulye, Fındık, Gilaburu, Hıyar, Ispanak, İğde, İncir, Kabak, Kuşüzümü, Karnabahar, Karpuz, Kavun, Kayısı, Kereviz, Kestane, Kızılcık, Kiraz, Kivi, Kuşkonmaz, Kuzukulağı, Lahana, Limon, Mandalina, Mantar, Marul, Maydanoz, Meyve Fidanı, Sebze Fideleri, Muşmula, Muz, Nane, Nar, Nektarin, Örtü Altı Fidecilik, Palamut, Patlıcan, Pazı, Pepino, Pırasa, Portakal, Roka, Sarımsak, Semizotu, Soğan, Şalgam, Şeftali, Tere, Trabzon Hurması, Turp, Turunç, Üvez, Üzüm, Üzüm Kurutmalık, Üzüm Sofralık, Vişne, Yenidünya, Yerelması, Zerdali.

2. Kategori Ürünler: Adaçayı, Anason, Antep Fıstığı, Biberiye, Civanperçemi, Çemen, Çörekotu, Defne, Ebegümeci, Fesleğen (reyhan), Hünnap, Kekik, Isırganotu, Kantaron, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Melissa, Mercanköşk, Rezene, Safran, Şerbetçiotu, Tarçın, Zahter, Zencefil, Zeytin.

3. Kategori Ürünler: Ayçiçeği, Bakla (kuru), Bezelye, Börülce, Çeltik, Gül, Kenevir Lif, Keten Lif, Mercimek, Mürdümük, Nohut, Pamuk, Sarımsak (kuru), Soğan (kuru), Soya, Susam, Tütün, Yerfıstığı.

4. Kategori Ürünler: Diğer ürünler (1., 2., 3. Kategori haricindeki ürünler ve nadas).”

-İyi tarım uygulamaları desteği-

Bayraktar, iyi tarım uygulamaları desteğinin, dekara, meyve ve sebzede bireysel sertifikasyona 50 lira, grup sertifikasyonuna 40 lira,süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde desteğin ise bireysel sertifikasyonuna 100 lira, grup sertifikasyonuna 80 lira, çeltikte 10 lira, örtü altı üretimde 150 lira olarak ödeneceğini belirtti.

İyi tarım uygulamaları desteği ödemesinin, İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğine (İTUD) göre meyve, sebze, çeltik, süt bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde iyi tarım uygulamaları faaliyetleri sonucu 2017 yılında üretim yapmış, hasadını gerçekleştirmiş ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2017 üretim yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasına sahip olanlara ve örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerden Örtü Altı Kayıt Sistemi’nde (ÖKS) kayıtlı olanlara desteğe tabi alan hesaplanarak ödenecek.

Organik tarımda olduğu gibi 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan iyi tarım uygulamaları desteği başvuruları da 30 Mart 2018 Cuma günü mesai saati sonunda tamamlanıyor.