Bu hafta görüşülecek


Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 indirim yapılması ve Esnaf Ahilik Fonu kurulması ile ilgili tasarı Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında verilen önergelere yeni maddeler eklendi. Çiftçinin Ziraat Bankası ve kooperatiflere olan borçları ile elektrik borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Yasa teklifinin bu hafta Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

Faizi Hazine ödeyecek


Teklife göre; çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri yoluyla Ziraat Bankası’ndan kullandıkları kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Çiftçiler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üçüncü ayın sonuna kadar başvuru yapabilecek. Yapılandırılan tutara yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 faiz uygulanacak. Bu faizin yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak. 825 milyonluk kolaylık Borcunu yeniden yapılandıran çiftçiler ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri ise 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda olmak üzere toplam beş taksitte ödeyecek. Yapılan hesaplamaya göre; bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazine’ye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor.
 

Elektrik borçları dahil


Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da yeniden yapılandırılacak. TEDAŞ’a 13 bin abonenin 780 milyon lira, tarımsal sulamada 40 bin abonenin 1 milyar 360 milyon lira borcu var. Düzenlemeyle 2.2 milyar lira tutarındaki alacak yapılandırılacak. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının 1 milyar TL’si Dicle Bölgesi’ne ait bulunuyor.

KEPENK KAPATANA MAAŞ


Çeşitli sıkıntılardan dolayı zora düşen esnafa, 10 aya kadar işsizlik parası ödenecek. Bunun için Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Son 3 yıl içinde 600 gün sandığa prim ödeyenlere 6 ay, 900 gün prim ödeyenlere 8 ay, 1080 gün prim ödeyenlere de 10 ay boyuna Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği (işsizlik maaşı) verilecek. Esnaf, kazancına göre sandığa her ay belli bir prim yatıracak, devlet de buna katkı yapacak.


YÜZDE 5 VERGİ İNDİRİMİ


Bankacılık, finans ve sigortacılık sektörleri dışında vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 indirim yapılacak. Hesaplanan indirim tutarı 1 milyon liradan fazla olmayacak. İşyeri ve konutu dövizle satın alan, Türkiye ’de yerleşmiş olmayan yabancılar, KDV’den muaf tutulacak. Ayrıca, Türk vatandaşlarının yurtdışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocuklarının talep etmeleri halinde, ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.
 

8 MİLYARLIK BORCA AF


Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yaptırmayanlara af maddesi de tasarıya eklendi. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek. Bu kapsamdaki 4.5 milyon kişinin 8 milyar liralık borcu silinecek. Cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için 53 lira prim ödemek yeterli olacak.

posta.com.tr