Eğitimin bayramı olur mu? Evet olur. Her şeyin bayramı oluyor da eğitimin bayramı neden olmasın? Ancak bunun için her şeyden önce eğitimin öneminin farkında olmak, bu ihtiyacı karşılama konusunda el birliği içinde olmak gerekir. Devamında ise gerek emek bakımından ve gerekse maddi açıdan kaynak ayırmak gerekir. Ondan sonrası bayram zaten. Böyle bir topluluk, böyle bir yer var mı yeryüzünde? Evet var. Bu ayrıcalık bizim ilçemize, Besni’mize mahsus.  “Eğİtim Bayramı” Besni’mize çok yakışıyor.

Yaşam kavgasının içinde olarak, memleketlerinden ayrılmış, başta Gaziantep, Adana, İzmir, Uşak, Ankara, İstanbul olmak üzere Dünya’nın dört bir yanına yayılmış Besni’li bürokrat, esnaf, iş adamı, sanayici vb. gönüllülerden oluşan hemşerilerimiz tarafından bundan yaklaşık 15 yıl önce İstanbul’da Besni Eğitim Vakfı kurulmuş. Vakıf, her yıl Eylül ayının son hafta sonunda Besni Kaymakamlığı ve Besni Belediyesinin de paydaşlığında Eğitim Bayramını coşkuyla kutluyor.  Bunun yanında, yoksul, gelire muhtaç yüzlerce üniversite öğrencisine burs vererek onların çorbasına tuz, yarasına merhem oluyor. Okul yaptırıyor, okulların badana, boya, bakım-onarım gibi konularda ihtiyaçlarını karşılıyor. Eğitim Bayramlarında ilçemize, söz sahibi, kendi konusunda uzmanlaşmış, toplum tarafından benimsenmiş bilim adamı, yazar, şair, öğretim görevlisi vb. her meslekten duayenleri getiriyor. Halkı aydınlatmaya çalışıyor. Daha ne mi yapsın? Eğitim bayramında ilçemize gelen yüzlerce kişi, tüketim yaparak ekonomiye katkı sağlanmasına neden oluyor vs. vs. Demek ki BEV’in yararları saymakla bitmez. Bu yarar daha da artırılabilir mi, evet artırılabilir. Tüm çabalar da bu yönde.

Besni Eğitim Vakfı tarafından 19.01.2013 tarih Cumartesi günü İstanbul’da bir toplantı organize dildi. Toplantı, BEV Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Sn. Zübeyir Özbay ‘ın ev sahipliğinde, ortağı olduğu İkitelli Marriot Otel’de sabah kahvaltısı ile başladı ve yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantıya Kaymakamımız Sn. Gürkan Demirkale, Belediye Başkan Yrd. Sn. Mehmet Kuyucak, Besnimize ve ülke ekonomisine büyük katkıları olan Besnimizin gerçek anlamda gururu İbrahim Erdemoğlu, BEV’ in kurucusu Av. Sn. Şükrü Kaleağası, BEV Yönetim Kurulu Üyeleri ve ismini tek tek sayamayacağım geniş ve seçkin bir kalabalık katıldı. Kaymakamımız Sn. Gürkan Demirkale’nin Besnimize ve Vakfa verdiği destek, Belediyemizin her zamanki olumlu-yardımsever tavrı, paydaş olarak BEV’imize çok büyük destek olmaktadır. Ayrıca Sn. İbrahim Erdemoğlu’nun geniş vizyonu ve her zamanki desteği inanılmaz etkileyici. Dünya’da memleketine bu kadar çok sahip çıkan bir iş adamı var mı bilmiyorum. Herkes Erdemoğlu ailesi gibi yardımsever olsa, sanırım Dünya’da yoksullukla zenginlik arasındaki denge çok yakınlaşır, sosyal barış anlamında her şey daha farklı olur.

Adeta “Çalıştay” niteliğinde geçen toplantıda, Besni Eğitim Bayramının halkımıza daha yararlı olması ve daha fazla katılım için neler yapılması gerektiği konusunda uzun uzun değerlendirmelerde bulunuldu. Bayramın Eylül ayının son haftası içinde mi yoksa Haziran ayı başında mı olsun konusu, en uzun süre üzerinde tartışılan husus oldu. Bunun yanında, bayramın içeriği konusunda da uzun uzun fikir alışverişinde bulunuldu.

Bu arada, aramızda, uzun yıllardır Amerika’da yaşayan, ancak bu tür organizasyonlarda engin bir deneyime sahip olan Ressam-Sanatçı-Müze Uzmanı Sn. Jeyan Necla Bekar Hanımefendi, bir Besni gönüllüsü olarak çok güzel bir sunum yaparak, bayramın etkinliği için Amerika’dan, Avrupa’dan örnekler sundu. Besni’mizin tanıtımı için, Üzüm’ün markalaştırılması, Festival Yapılması, Kardeş Şehir uygulaması, Müze açılması, Kızılin Projesi, gibi ilave neler yapılabileceği konusunda çok farklı yaklaşımları bizlerle paylaştı.

Memleketi için bu kadar istekli, başka böylesi güzide bir topluluk var mıdır bilmiyorum. Ama bu gönüllü insanlar memleketimiz için gerçekten çok ama çok kıymetli. Hiç birinin en ufak bir kişisel beklentisi yok. İsteseler bayram için harcadıkları paralarla Dünya’nın en güzel yerlerinde tatil yapabilirler. Ama onların hepsinin amacı, “bir sıfırdan büyüktür” mantığıyla küçük de olsa memleketlerine bir katkı sağlamak. Keşke bu gönüllü sayısı daha da fazla olsa.

Eğitim bayramının üzerinde bu kadar kafa yoruluyorsa, bundan sonra çok daha coşkulu ve yararlı geçeceği ve hangi tarihte yapılırsa yapılsın, herkesin gerekli desteği vereceği muhakkak. Ancak gerçekten merak ettik, acaba Eylül’ün son haftası mı uygundur, yoksa Haziran ayının ortası mı? Ne dersiniz. Bu konuda görüşlerinizi mail yoluyla vakfımıza, bizlere iletebileceğiniz gibi BEV’ in Facebook sayfasında da yorumlarınızı bekliyoruz.

Son olarak, sevdiğim bir deyişle sözümü tamamlamak isterim. “her yer okuldur, herkes öğretmendir, herkes öğrencidir”.

Şaban ÇAĞIRAN

Denizbank A.Ş.

[email protected]