Besni Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Haydar TUTUŞ  Kurumun 2020-2021 yılında düzenlediği ilk Okul-Aile Birliği toplantısında; Mesleki Eğitim Merkezlerinin  önemi hakkında usta, kalfa, çırak, diğer kursiyer ve tüm paydaşlarına şu bilgileri verdi:
Özellikle Mesleki eğitimin amacı ile ilgili bilgi veren Kurum müdürü Ali Haydar TUTUŞ,  “ Mesleki eğitim, zorunlu temel eğitimin tamamladıktan sonra verilmektedir. Gerçek iş ortamında fiilen çalışmak suretiyle meslek öğrenmek isteyen 14 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın teorik ve pratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılmasını sağlayarak, onları ülkenin ihtiyaç duyduğu becerili işgücü haline getirmek, çıraklık eğitiminin temel amacıdır. Mesleki Eğitim Merkezinde, Meslek öğrenmek önemlidir ancak daha önemlisi Meslek Ahlakını Öğrenmektir. ”

BESNİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ HAKKINDA

Hali hazırda  27 meslek alanı ve 142 meslek dalında, eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bu eğitim öğretim sezonu itibariyle ilçemizdeki tüm çıraklık, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik iş ve işlemleri mesleki eğitim merkezimiz aracılığıyla sürdürülecektir.

Ustalık Belgesi MYK kapsamındadır. Ömür boyu geçerlidir. Ayrıca kurumumuzdan alınan belgeler uluslararası geçerliliğe sahiptir. Usta öğreticilik belgesi ile stajyer/çırak öğrenci eğitilebilir. Ayrıca Belediyelerin açtığı ve halk eğitim merkezlerinin açtığı kurslarda eğiticilik yapabilirler.

, “Çıraklık eğitimi ile ayrıca; İş hayatında çalışma disiplinin sağlanması, Çırak öğrencilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması, ülke çapında mesleki standartların sağlanması, İşyeri açmanın belli bir düzene bağlanması, Meslek analizine dayalı olarak günümüzde geçerli mesleklerin belirlenmesi, yapılan işlerin kalite ve veriminin yükselmesi, Eğitimde fırsat eşitliğinin yaygınlaştırılması gibi amaçların gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. ”dedi

Besni Mesleki Eğitim Merkezi, daha önce  Besni Osman İstot Mesleki ve Teknik Anadolu  Lisesi bünyesinde açılarak eğitim faaliyetlerine başlamıştı. 2020-2021 Eğitim öğretim yılından itibaren bağımsız olarak Ali ERDEMOĞLU Mahallesi 4. Etap Toki Konutları içerisinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu Bünyesinde faaliyetlerine başlamıştır. Hayırsever iş adamı Mustafa Babanın girişimleriyle ilçemiz küçük sanayi sitesi içerisinde müstakil bir bina yapımı için gerekli girişimler yapılmış olup binanın temeli atılmıştır.

Tüm branşlarda (mesleklerde) Mesleki unvanını belgelendirmek isteyen vatandaşlarımızı müdürlüğümüze bekliyoruz. Özellikle tükenmek ve kaybolmak üzere olan mesleklerde çalışan vatandaşlarımızı da mutlaka kurumumuza bekliyoruz.

EĞİTİMİ KATKISI

“Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur.” Düsturuyla hareket etmeyi şiar edinmiş olan kurumumuzda; Eğitimi tamamlayan öğrencilerin, iyi bir vatandaştan beklenen davranışları kazanacağını, “Öğrenciler, çeşitli mesleklerdeki ortak iş ve işlemleri öğrenecek, Çalışma disiplininin anlam ve önemini kavrayacak, Ortak bir genel kültür edinecek, Çalışma hayatına uyum sağlamaya yardımcı olacak tutum ve davranışlar kazanacaklardır. ”

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

  “Hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde eğitim, kalkınmanın en etkili ve temel araçlarından biri olarak kabul edilmiştir. Her yıl sayıları milyon ile ifade edilen gencimiz eğitim ordusuna katılmakta ve bu durum her geçen gün daha fazla imkân ve kaynakları eğitime ayırmamızı gerektirmektedir. Sanayileşmede en önemli unsurlardan biri de bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu sebeple, sanayinin gelişmesinde bir alt yapı yatırımı olan meslekî ve teknik eğitime gerekli önemin verilmesi ve bu sistemin etkinliğinin artırılması zorunlu bulunmaktadır. Günümüzde, meslekî ve teknik eğitimde sadece Kurum sistemiyle kalifiye meslek elemanı yetiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu eğitimde, Kurum ve işyerinin ortaklaşa görev, yetki ve sorumluluk alacağı bir sistem hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu

Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezlerinin ileride öneminin daha fazla anlaşılacağını;  “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve Ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak hızla gelişen endüstrimizin ihtiyaç duyduğu teknik insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim  Merkezimizde eğitim ve öğretim verilmektedir.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlanmaktadır.

Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilecektir.

Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.”

 “Mesleki Eğitim Merkezini neden tercih etmeliyim?

Mesleğinizi aktif olarak çalışırken öğrenirsiniz.

Mesleğinin öğrenirken ücret almaya başlarsınız. (Net asgari ücretin en az %30´u)

İstihdam garantili eğitim alırsınız.

Aldığınız belgeler uluslararası nitelik taşır.

Özellikle öğrencilere seslenen Ali Haydar TUTUŞ ;Sevgili Öğrenciler

Hayatınıza yön verme sürecinin başındasınız. Vereceğiniz kararlar doğrultusunda seveceğiniz bir mesleğe sahip olup mutlu olmak sizin elinizde. Bunun yolu da meslekleri ve kendimizi tanımaktan geçmektedir.

Besni Mesleği Eğitim Merkezi olarak

* Tecrübeli, sanayi ile iş birliği yapan öğretmen kadrosuna sahibiz.

Okuyorum

Öğrencilerimiz 4. yılın sonunda hem Ustalık Belgesi hem Lise Diploması alır. (Lise diploması için açık liseden veya okulumuzda yüz yüze eğitimle fark derslerini almak gerekmektedir.)

Öğreniyorum

Öğrencilerimiz 1-2 gün okula, 4-5  gün iş yerine giderek mesleki eğitimlerini alırlar.

Sigortalanıyorum

İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız. Genel Sağlık Sigortasına ihtiyaç duyduğunuzda yine okul tarafından GSS´niz yapılır.

Para Kazanıyorum

Öğrencilerimiz kayıt oldukları ve iş yerleriyle sözleşme imzaladıkları günden itibaren 3308 sayılı Kanun kapsamında asgari ücretin en az %30´u oranında maaş alırlar. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu marifetiyle iş yeri kaza ve hastalık sigortaları yapılır.

İşim Hazır

4. yılın sonunda mesleki eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Ustalık Belgelerini alır ve kendi iş yerlerini kurabilirler.

Mesleğinizi Edinin, Geleceğinizi Garanti Altına Alın

* Meslek öğrenirken ücret alırsınız.

* İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız.

* Açık öğretimde aldığınız dersleri saydırarak meslek lisesi diploması alırsınız ve Teknisyen unvanına sahip olursunuz.

* 4 yılın sonunda Ustalık Belgesi alarak kendi iş yerinizi açabilirsiniz.

* İş yerinizi açarken KOSGEB´den faizsiz kredi desteği alabilirsiniz.

Mesleğimiz geleceğimizdir...” diyerek sözlerini sonlandırdı.

2020-2021 Eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyen TUTUŞ, tüm katılımcılara başarılar dileyerek toplantıyı neticelendirdi.