Projenin sözleşme imza toplantısına İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Yıldız ve Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Uzmanı Abdurrahman Dede katıldı.

Projenin içeriği ile ilgili açıklama yapan AR-GE Uzmanı Abdurrahman Dede; "Müdürlüğümüz İlçemizde eğitim kalitesinin artması öğrenme sürecinde öğrencilerin daha aktif olması ve öğrenmelerinin kolaylaştırılması amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansına “Yaratıcı Drama Formatörlüğü” eğitimi için teknik destek başvurusunda bulunmuş ve başvurusu onaylanmıştır. Başvuru kapsamında ilçemizde bulunan farklı branşlardan 30 öğretmene 54 saatlik yaratıcı drama eğitimi verilecektir.

Eğitimler bir hafta sürecektir. Eğitimler sonunda katılımcılara Yaratıcı Drama Formatörlük sertifikası verilecektir. Başvurunun ortaya çıkmasını sağlayan gerekçeler şu şekilde belirtilmiştir: Çağdaş eğitim yaklaşımları, öğrencilere bilgiyi nasıl depolayacaklarından çok onlara nasıl ulaşacaklarını öğreten anlayışı eğitim sisteminin temeline almayı gerekli kılmaktadır. Bu durum bilginin öğrencinin bizzat kendisi tarafından keşfedilmesine imkan veren birçok öğrenme modelleri ve öğretim yöntemlerinin gelişimi sonucunu vermiştir.

Günümüzde, bireyi öğrenme sürecinde etkin kılan, yaparak ve yaşayarak öğrenmesine olanak sağlayan, kendini gerçekleştirmesine ve yaratıcı, üretken bir birey olmasına kısaca bireyin tüm yönleriyle gelişmesine katkıda bulunan bir yöntem olarak görülen yaratıcı drama kullanılmaya başlanmıştır.

 Eğitim ve öğretimde dramının işlevi oldukça önemlidir. Drama, oyun anlamında kullanılmakta ise de eğitimde bir öğretim yöntemi olarak uygulanmasının amacı duyuşsal, bilişsel ve davranışsal yetileri geliştirmektir. Beynin her iki yarı küresinin de kullanılmasını sağlayarak tümel öğrenme açısından avantajlı bir yol sunan Yaratıcı Drama, insanları anlama becerisi diye özetlenebilecek kişilerarası zeka,öz bilincin oluşumuna katkıda bulunan kişisel zeka, empati, ilişkileri yürütebilme, duyguları yönetebilme becerisini de içine alan duygusal zekanın gelişimini de sağlamaktadır.Eğitimde drama, yetkin ellerde katılımcıya, zihinsel, fiziksel ve duygusal katılım yoluyla dramatik bir ortamda var olma olanağı sunacaktır.

 Bu ortam, kendi potansiyelini fark etme, kendini ifade etme, yaratıcılık gelişimi, kendini başkalarının yerine koyarak düşünebilme gibi becerilerin gelişimine önemli bir katkı sağlamasının yanı sıra, belki de en önemlisi içinde yer alan bireyleri mutlu edecektir. Grupla birlikte çalışabilme, yaratıcı düşünme, kendini anlama, hayal gücünün gelişimi, estetik gelişim, dayanışma ve paylaşma duygusunun gelişimi, hoşgörülü olma, demokratikleşme, yaratıcı dramının bireyin yaşamına sağladığı diğer önemli katkılardır. Ancak; sosyal ve kişisel gelişim eğitim sistemimizin yazılı hedefleri arasında yer alsa da, uygulamada hedeflerin çoğunlukla rekabet ve akademik başarı üzerinde odaklandığı görülmektedir.

 Oysa bireylerin şiddet, yabancılaşma ve sosyal izolasyon gibi sorunlarla etkin şekilde başa çıkabilmeleri için sosyal davranış ve becerilerinin gelişmesi gereklidir. Bu pencereden bakıldığında yaratıcı dramanın ana sınıflarından yüksek öğretim programlarına kadar önemli ve vazgeçilmez bir etkinlik olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yaratıcı drama yönteminin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için öğretmenlerin yöntem hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarının yanında uygulayabileceklerine dair öz yeterliklerinin de yüksek olması gerekmektedir. Çünkü öğretmen; grup çalışması içinde yaşantıların edinilmesi sürecinde, hedefleri belirleyen, katılımcılara kazandırmayı gerekli bulduğu davranışları planlayan, bunun için kullanacağı teknikleri seçen, bu süreçte yararlanacağı araç, gereç ve materyalleri sağlayan ve nihayet bireyin kazandığı davranışlar ile öğrenme sürecinin nasıl değerlendirileceğine karar veren kişidir. Etkili bir yaratıcı drama sürecinde öğretmenin drama lideri de olduğu düşünüldüğünde aldığı drama eğitimi önem kazanmaktadır. Dolayısıyla öğretmenlere verilecek olan Yaratıcı Drama eğitimi bu yöntemin sınıf ortamlarında yetkin olarak kullanılmasını ve formatör öğretmenler sayesinde yaygınlaştırılmasını sağlayacaktır. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak bu eğitimin doğrudan öğrencilere ve eğitim-öğretim ortamlarına pozitif yansıması olacaktır. Ayrıca kurulan veli- öğrenci öğretmen yaratıcı drama atölyeleri de velilerimize çocuklarıyla empati kurma, ben değil biz dilini kullanma, dolayısıyla da etkili iletişimin kapısını açacaktır.

Eğitimleri almak isteyen öğretmenler okullarına gönderilecek resmi yazıya cevap vererek eğitimleri alabilirler. Başvuru yapan katılımcı sayısının 30’dan fazla olması durumunda katılımcılar kura ile belirlenecektir" dedi.

Daha sonra konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar ise; "İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından  Kabul edilen projeden dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu projenin ilçemiz eğitimine katkı sağlayacağını ve daha sonraki dönemlerde benzer projelerde aynı duygu ve düşünceler içerisinde rol almak istediğimizi belirterek, Projede emeği geçen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Uzmanımız Abdurrahman Dede´ye ve Mebbis Yöneticisi Mehmet Songuralp'a teşekkür ederim" dedi.