Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk tarafından ilan edilen 2023 Eğitim Vizyonu “Okulların Finansmanı” hedefine bağlı olarak Besni İlkokulu Müdürlüğü projeden 3 ay önce Besni Kaymakamlığı Koordinasyonunda başlattığı “Besni İlkokulu Sorunlarını Devletimize Yük Olmadan Çözüyor" projesini yüzde yüz başarı ile tamamladı.

16 aylık süreçte devasa şirketlerin desteğini arkasına alan Besni İlkokulu, okulu baştan aşağı yeniledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Okul Müdürü Yaşar Gülten; "Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ziya Selçuk tarafından ilan edilen 2023 Eğitim Vizyonu 'Okulların Finansmanı' hedefine bağlı olarak Besni Kaymakamlığı Koordinasyonunda başlattığımız 'Besni İlkokulu Sorunlarını Devletimize Yük Olmadan Çözüyor' projesini yüzde yüz başarı ile tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kalyon Holding, Erdemoğlu Holding, Hekim Holding, KAS, Seranit, Liftsa ve Protem gibi devasa şirketlerin desteğini arkamıza alarak okulumuzu baştan aşağı yeniledik. Okulumuzun dış cephe boyasından sınıflara, bahçe ihata duvarından kütüphanesine, bahçeye geleneksel oyunlardan fotoselli musluklara kadar bir çok iş devletimize yük olmadan çözülmüştür.

Okulumuz ayrıca Beyaz Bayrak almaya hak kazanmış, beslenme dostu okul sertifikası kazanmış, demokrasi eğitimi ve okul meclislerinde ilçemizi temsil etmiş, Besni'de 72 ilkokul arasında yapılan 4. Sınıflar arası bilgi yarışmasında ilçe ikincisi olmuş, ve sportif etkinliklerde ilçe ikinciliği ve üçüncülüğü kazanmıştır. Yine bununla birlikte okulumuz web sitesi kullanımında 2018-2019 eğitim öğretim yılında 53.078 okul web sitesi içerisinde Türkiye 41. olarak büyük başarıya imza atmıştır. Bu başarıda büyük emeği olan okul öncesi öğretmenimiz Sevil Özhan başta olmak üzere diğer tüm meslektaşlarım, veliler ve öğrencilerime teşekkür ediyorum.

Okul öncesinde ücretsiz eğitimi Besni İlkokulu 2017 yılından beri uygulayarak tüm aidatları tamamen kaldırmış ve tüm öğrencilerin eğitim materyalleri de ücretsiz temin edilerek çocuklarımıza verilmektedir.  Yine bununla birlikte Besni İlkokulu sponsorların desteğiyle her 15 tatilde tüm öğrencilerine karne hediyesi vermekten gurur duymaktadır. Bu çalışmalarımızda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

ADIM ADIM HAYATA GEÇİRİLEN İŞLER

Okul dışında ihtiyaç duyulan 4 adet güvenlik kamerası, 130 m kablosuyla birlikte hibe edilmiş, proje ekibi tarafından kurulmuş, yerelde faaliyetlerini devam ettiren firma tarafından 3 adet LED projektör bina dışına montajlanarak bahçenin geceleri aydınlatılması sağlanmış, yerel 1 hayırsever tarafından dersliklerdeki 11 bilgisayar yenilenmiş, 1 üniversite tarafından 4 adet bilgisayar bağışlanmış, hayırsever 1 veli ve 1 muhtar tarafından 3 yazıcı hibesinde bulunulmuştur.

Okulumuzda ihtiyaç duyulan 17 sınıf panosu, 6 kapaklı sınıf dolabı ile 4 tebeşirli tahtanın beyaz tahtaya dönüşümü başarılmıştır.

Atıl durumdaki 28 m2 lik alanın boya, badanası ve laminant parkesinin döşetilmesi sağlanmış, 8 kitap rafı, 4 masa ile 30 sandalye temin edilerek tam tefrişatlı kütüphane oluşturulmuştur.

Oluşturulan tam tefrişatlı kütüphanede kullanılmak için ilkokul çocuklarının düzeyine uygun olarak hayırsever 2 yayınevi, 4 devlet üniversitesi, 3 vakıf üniversitesi ve 159 velimizin katılımıyla toplamda 2.017 kitap toplanmıştır.

Okul bahçesini yaşanılabilir bir alan haline dönüştürmek için yerel yönetim tarafından 2 kamelya, 6 dış çöp kovası okula hibe edilmiş, okul yan bahçesine 625 m2 alanakilitli parke döşetilmiştir. Okul önünde yer alan boş arsa tehlike ve güvenlik riski oluşturduğundan 13 kamyon hafriyat dökülerek düzlenmesi sağlanmıştır. Proje ekibi tarafından 12 eski sıra yere montajlanarak oturma bankı kazandırılmış, bahçeye 18 adet geleneksel oyun çizilmiştir. Okul önü süs bahçesi oluşturularak kilitli parke taşlarından peyzaj çalışması yapılmış ve süs bahçeleri oluşturulmuştur. Bahçedeki tüm kaldırım bordür taşları ile eski ihata duvarı demirlerinin proje ekibi tarafından boyanmıştır. Okul doğu cephesinde güvenlik bakımından tehlike arz eden arka kapı proje ekibi tarafından kapatılmış, duvarı örülmüş boyanarak tel örgü çekilerek güvenli hale getirilmiştir. Proje ekibi tarafından okul bahçesindeki çeşmelerin, oyun parkının bakımı ve onarımı yapılmıştır. Hayırsever yerel firma tarafından 126 m uzunluğunda ihata duvarı üstüne korkuluk hibe edilmiş, proje ekibi tarafından montajı sağlanmış ve boyanmıştır. Farklı hayırsever firma tarafından güvenlik riski oluşturan elektrik trafosu bahçesi önüne 26 m tel örgü temin edilmiş, proje ekibi tarafından döşenmiştir. Yine farklı ulusal firma tarafından okul yan ve ön bahçelerine 42 m tel örgü hibesi yapılmış, proje ekibi tarafından döşenmiştir. Lastik işi yapan bir hayırsever firma tarafından ön ve yan bahçeye kullanılmak üzere 43 adet lastik hibesinde bulunulmuş, proje ekibi tarafından bahçeye uygulanarak okul çevresi özel bir görünüme kavuşturulmuştur.

Bahçe ağaçlandırmaları kapsamında hayırsever veli tarafından hibe edilen 24 fidan, her sınıfa 2 fidan verilerek paylaştırılmıştır. Hayırsever firma tarafından 40 kg çim tohumu verilmiştir. Proje ekibi tarafından okul bahçesindeki ağaç kökleri kireçlenmiş, en son 14 yıl önce budanan ağaçlar tekrar budanarak gençleştirilmiş, ön bahçede yer alan 12 ağaç kökü yerden sökülerek tehlike bertaraf edilmiştir.

Öğretmenlerimizin hak ettiği ortamı tesis edebilmek amacıyla 16 m2 olan öğretmenler odası genişletilerek 24 m2 ye ulaşmış, proje ekibi tarafından elektrik alt yapısı güçlendirilmiş, boya ve badanası yapılmıştır. Farklı bir hayırsever tarafından 24 m2 laminant parkesi döşetilmiştir. Büro malzemeleri işi yapan hayırsever ulusal firma tarafından 1 çalışma masası, 20 sandalye ve 2 dolap verilmiştir. Perde işi yapan hayırsever şirket tarafından 4 adet stor perde verilmiş, proje ekibi tarafından montajı yapılmıştır.

Öğrencilerimize yaşanılabilir derslik ve koridorlar oluşturmak amacıyla 12 sınıf kapısı değiştirildi. Binamız eski halk eğitim binası olduğundan 3. katta yer alan 3 sınıfın demir bölme camekanlarının iptal edilerek duvara dönüştürüldü, sıvandı ve boyandı. Koridor girişlerinde yer alan ve atıl durumdaki kapı ayıraçları iptal edilerek 12 sınıfın boya ve badasının yapılması sağlandı. Okulumuzun 3 katının tüm koridorları boyatılarak, 6 adet atık çöp kutusu ile 15 adet atık pil kutuları koyuldu. Türk büyüklerinin panoları temin edilerek asıldı. Ecza dolabı ve malzemeleri  ile dilek şikayet kutusu da temin edildi. Ayrıca 12 dersliğe de kapaklı çöp kovaları koyuldu.

Tüm paydaşlarının ibadetlerini özgürce yapabilmeleri için atıl durumda bulunan 22 m2 alanının boya, badana ve laminant parkesinin döşetilmesi sağlanmış, 22 m2 halı serilmiştir. Ayrıca 2 adet stor perde de temin edilip montajı da yapılarak paydaşlarımızın huzurlu şekilde ibadet yapabilmelerinin önü açılmıştır. 

Engelli öğrencilerimizin okula daha rahat giriş ve çıkışları için engelli asansör yapılarak okul girişine montajı tamamlanmıştır.

Anasınıfının sorunlarını gidermek amacıyla ikili eğitim yapılan dersliğin elektrik alt yapısının güçlendirilmesi sağlanmış, 85 m2 boya, badana ve laminant parkesinin döşetilmesi sağlanmış,  öğretmen çalışma masası, arşive raf yaptırılması, sınıfa 2 adet dolap verilmesi sağlanmıştır. Anasınıfı öğretmenlerimizin talep ettiği 76 kalem eğitsel malzeme listesi de karşılanarak eğitsel malzemeler komple yenilenmiştir. 5 adet stor perde temin edilerek proje ekibi tarafından montajlanmıştır. Anasınıfına her ay düzenli ödenen aidatlar iptal edilerek % 100 ücretsiz okul öncesi eğitimin önü okulumuzda açılmıştır. Veli katılım etkinlikleri kapsamında sınıfta etkinliklere katılan veli sayısı 4 iken, bu sayıda % 1500 artış sağlanarak 60 veliye çıkmıştır.

Okulumuzun tüm WC’lerini ve koridorlarını çağa uygun olarak seramik firmasından 350 m2 duvar, 150 m2 zemin fayansı temin edilmiş, bu fayanslar ise yerel hayırsever şirket tarafından WC’lere döşenmiştir. 6 adet fotoselli kağıt havluluk, 6 adet fotoselli el kurutma makinesi ile 12 adet çelik kapaklı çöp kovası temin edilmiş, 12 adet WC rezervuarları yenilenmiştir. 12 WC penceresine sineklik takılmış, WC demir aksamları boyatılmış, 2 yıl yetecek kadar kağıt havlu ile WC kağıdı temin edilmiş, 3 tonluk su deposu ile 12 adet WC aynası, iki adet pompalı çok kademeli hidrofor tankı ve pompası temin edilerek montajı sağlanmıştır. Yine bununla birlikte merdivenlere tutamaklar yapılarak öğrencilerimizin daha güvenli şekilde sınıflara ulaşımlarının önü açılmıştır. Bu kapsamda binanın dış cephesi boya ve fayanslama çalışmaları komple tamamlanmıştır. Yine bununla birlikte okulumuza hediye edilen fotoselli muslukların montajı yapılarak öğrencilerimizin daha hijyenik ortamda el yıkamalarının önü açılmıştır.

Okulumuzun iç ve dış tüm tabela ve panolarını yenilemek amacıyla 34 iç tanıtım tabelası ile 7 dış tanıtım tabelası yenilenmiş, okulun koridorlarına 23 adet Türk Büyükleri Panoları asılmış, yangın ve elektrik panolarının yenilenmesi sağlanmıştır.

İdareci odasını yenilemek için 30 m2 boya, badana ve laminant parkesi döşetilmiş, masa, sandalye ve dolapları yenilenmiştir.

Okul web site kullanım ve etkinliğinin artırılarak 3 yıl içinde proje ekibinin gönüllü çalışmaları ile devam etmektedir. Bu kapsamda Okul web site kullanım ve etkinliğinin artırılarak Türkiye genelinde ise 53.834 okul/kurum web sitesi arasından ilk 100 arasına girilmesi başarılmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye 83.’sü olmuş bir ekip, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye 41. olmuştur.

Okulumuzda yürütülen ve uygulanan proje sayısının artırılması amacıyla okulumuz kapsamında başlatılan ve başarıyla uygulanan, 'Okula Özel Logo ve Reklam Ürünleri', 'Kardeş Okul', 'İstiklal Marşının 98. Yılına Özel 98 Öğrencinin 10 Kıta Ezberleme', 'Okul Temsilcimizin İlimizde İlçemizi Temsil Etmesi', 'Tüm öğrencilerimize Karne Günü Hediyesi', 'Tüm Öğrencilerimize Kırtasiye Malzemesi', 'Okulumuzda A1 ve A2 İngilizce Kursları', 'Devamsız Öğrencilerin Okula Kazandırılması', 'Tüm Velilerimizi Ziyaret Ediyoruz', Besni İlkokulu Okuyor, Veliler Bağışlıyor', “Ayın En Temiz Sınıfı', “Haftanın Öğrencisi' ve 'Kitap Okuma Saatleri' projeleri devam etmektedir" ifadelerine yer verdi.