Millî Eğitim Bakanlığının "GKAS Ev Sahipliği Yapan İller İçin Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi" kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla Adıyaman’da da uygulanacak olan projenin ilk dönem yatırımları arasında olan, Mimar Sinan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapım çalışması ile350 KW AC Güç, 450 KWP civarında DC güce sahip sistem devreye alma aşamasına geçti.

Mimar Sinan MTAL'de yapılan çatı üzeri güneş enerji santrali sayesinde okulun tüm elektrik ihtiyacı karşılanacağı gibi üretilen ihtiyaç fazlası elektrik ise şebeke üzerinden satılacak. Proje sayesinde yaklaşık 235 hanenin yıllık enerji tüketimi denk gelen enerji üretilecek. Ayrıca yıllık 405 ton karbon salınımının önüne geçilecek. Proje ile üretilen enerji sayesinde tasarruf edilen kaynak önümüzdeki dönemde yeni eğitim yatırımlarına da katkı sunacak.

Projenin kazanımlarından biri de öğrencilerde temiz enerji bilincinin oluşturulması, karbon, sera gazı salınımının azaltılması, çevreye duyarlı okul konsepti anlamında da diğer kamu yapılarına örnek olmasıdır.

Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz'le görüşen Proje Uygulama Birimi uzmanları proje hakkında bilgi vererek sistemin en kısa sürede elektrik üretimine başlaması suretiyle okulun ihtiyacının bu panellerden karşılanacağı belirtildi.

Proje kapsamında arazi güneş enerji santralleri (GES) ile 14 Mw, ülke genelinde okulların çatılarına kurulacak çatı GES ile 6 Mw olmak üzere toplam 20 Mw kurulu güce sahip kapasite oluşturulacak. Ayrıca 40 okulun da enerji verimliliği dönüşümü sağlanacak. 

Bu kapsamda Adıyaman genelinde 15 okulun çatısına güneş enerji santrali kurulması planlanıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz'le görüşen Proje Yürütücüsü Bakanlık Müsteşarı Yüksek Mühendis Recep Akpak, proje hakkında bilgi vererek en kısa sürede elektrik üretimine başlayıp okulumuzun ihtiyacının bu panellerden karşılanacağını söyledi.

Alpak, “Bu yatırımlar neticesinde hem enerji üretilecek hem de enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu Proje ile okulun çatılarına kurulacak fotovoltaik panellerle enerji verimliliği dönüşümü ile okulumuzun kaynak ihtiyacını karşılamanın yanında şehir şebekesine satabileceğimiz fazla enerji üretimi de sağlanacaktır. Projeden elde edinilen kazanımlar tekrar eğitim yatırımlarına döndürülmesi hedeflenmektedir. Projenin kazanımlarından biri de öğrencilerde temiz enerji bilincinin oluşturulması, karbon, sera gazı salınımının azaltılması, çevreye duyarlı okul konsepti anlamında da örnek olmasıdır” ifadelerini kullandı.