E. Coli insanları hasta edebilecek, tehlikeli bir bakteridir. Ancak etkili korunma yöntemleriyle enfeksiyon riskini düşürebilir ve bulaşmasını önleyebilirsiniz.
E. COLİ BELİRTİLERİ
E. Coli bakterisinin tam adı Escherichia Coli’dir ve kişiyi oldukça rahatsız edebilecek belirtilere yol açar. Bu belirtilerin arasında şunlar bulunur :
- Kusma
- Dışkıda kan
- Mide krampları
- İshal
İshal aynı zamanda E. coli bakterisinin bulaşmasının da bir yoludur, dolayısıyla tuvalet hijyeni bu bakteriye karşı savaşta çok önemlidir.
E. COLİ NASIL BULAŞIR?
E. coli bakterisini evinizden uzak tutmanın birinci yolu, bu bakterinin nasıl bulaştığını anlamaktan geçer. Bunun üç ana yolu vardır:
- Gıdalar ile bulaşma: E. Coli bakterisi sığır ve koyun eti de dahil olmak üzere çeşitli etlerde bulunabilir. Bakteri, kesim sırasında hayvanların mide ve bağırsaklarından etlere bulaşabilir. Hayvan çiftliklerinden gelen mikroplu su, tarlalara erişirse mikrop, tarım ürünlerine de bulaşabilir. Yeşil yapraklı sebzeler özellikle E.Coli riski taşır.
- Sudan bulaşma: E. Coli bakterisi doğru bir şekilde arıtılmamış suların içilmesiyle kolayca bulaşabilir.
- Bakteriyi taşıyan kişiyle temas: E. Coli kişisel hijyenin ve ev hijyeninin yeterli olmadığı durumlarda, özellikle de tuvaletlerde kişiden kişiye geçebilir.
E. coli bakterisi nedir ve nasıl bulaşır sorularını cevapladık. Peki evimizi bu bakteriye karşı nasıl koruma altına alırız?
KİŞİSEL HİJYENLE E. COLİ ENFEKSİYONUNU ÖNLEMEK
E. coli’nin bulaşmasını önlemek için şu durumlarda ellerinizi yıkayın:
- Hayvanlara dokunduktan sonra
- Yemek hazırlamadan önce ve sonra
- Bebek beziyle, dışkı veya idrarlı kıyafet ve nevresimlerle temas ettikten sonra
- Tuvaleti kullandıktan sonra
- Umumi alanlarda bulunduktan sonra
- Temizlik yaptıktan sonra
EVDE HİJYENLE E. COLİ’Yİ ÖNLEMEK
E. coli’ye karşı korunmanın önemli bir kısmı da evde hijyendir. Şunları ihmal etmeyin:
- Banyonuzu derinlemesine temizleyin. Çamaşır suyu ile lavaboyu, muslukları, yüzeyleri silin. Tuvaletinize ekstra özen gösterin çünkü E. coli en kolay buradan yayılır. Kaliteli çamaşır suyu, mikropları öldürür ve tuvaletinizde mükemmel hijyen sağlar.
- Mikropların yayılmasını önlemek için kapı kollarını ve tutacakları düzenli olarak silin.
- Dışkı ya da idrarlı kıyafet ve nevresimleri yıkadıktan sonra çamaşır makinesini temizleyin.
- İşiniz bittiğinde temizlik malzemelerini atın.
E. COLİ TEDAVİSİ
Sık görülen bir sağlık problemi olmasına rağmen E. Coli enfeksiyonunun günümüzde özel bir tedavisi yoktur. 48 Saati geçen dirençli ishalde kan ve ateş eşlik etmesi durumunda sıvı alımının ağız yoluyla alınamayıp vücudun susuz kalması durumda hastane ve hekime başvurulmalı. Ağır hastalığı ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin hekime başvurmaları gerekir.
E. Coli tedavisi sırasında yapılması gereken, hastanın dinlenmesi, vücudun susuz kalmasını ve bitkin düşmesini önlemek için bol bol sıvı tüketmesidir. İshal ilacı alınması önerilmez çünkü bu, vücudun toksinleri atmasını yavaşlatır.